Протестите на "жълтите жилетки" във Франция продължават втори месец

Близо 50 хил. души демонстрираха тази събота в няколко френски града

280 хил. души участваха в пика на протестите

Франция започна 2019 г. с нови масови протести на движението на "жълтите жилетки". Те стартираха през ноември миналата година като израз на недоволство от увеличението на цените на горивата, но бързо прераснаха в демонстрации срещу президента Еманюел Макрон и неговото правителство.

За да овладее ситуацията, в края на декември Макрон предложи провеждането на "национален дебат", както и да бъдат въведени данъчни облекчения и увеличения на заплатите на обща стойност около 10 млрд. евро, но протестиращите отказаха да се включат и обявиха планираните мерки за недостатъчни. Според данни на Reuters в събота близо 50 хил. души са протестирали в няколко френски града, като вандалските сцени и използването на сила срещу силите на реда продължават.

Макрон осъди "крайното насилие"

Най-многолюдни са били протестите в Париж, Лион, Тулуза, Бордо, Руан, Монпелие и Марсилия, предава агенцията. В столицата протестиращите са успели да влязат в административна сграда на правителството, подпалени са коли на няколко от централните булеварди и отново се е стигнало до сбивания между протестиращи и униформени. Протестът в Париж е бил предварително обявен и одобрен от отговорните за това власти, но някои от участниците са опитали да се отклонят от официалния маршрут, който е преминавал от кметството до президентството.

Президентът Макрон осъди "крайното насилие" по време на протестите и използва момента, за да върне идеята за дискусии. Президентът отново подчерта участието на групи от анархисти и вандали, проникнали в движението.

"За пореден път Републиката беше атакувана от крайното насилие - нейните пазители, нейните представители, нейните символи. Тези, които извършват тези действия, забравят основите на нашия обществен договор. Справедливостта ще възтържествува. Всички трябва да се успокоят, за да има дебат и диалог", написа президентът в Twitter профила си.

Подкрепата за "жълтите жилетки" остава висока

В пика на протестите миналата година се включиха близо 280 хил. души, а в края на декември – около 32 хил. Според ново прочуване на социологическата агенция Odoxa 55% от французите подкрепят протестите, докато останалите 45% смятат, че "жълтите жилетки" трябва да прекратят демонстрациите си.

Числата остават високи, въпреки че се наблюдава драстичен спад спрямо ноември – преди два месеца цели 75% от французите подкрепяха движението на "жълтите жилетки". От проучването на Odoxa става ясно още, че подкрепата е най-висока сред работническата класа и жителите на провинцията.