Националното обръщение на Тръмп допълнително обтегна отношенията с демократите

Президентът не показа желание да отстъпи в спора за финансиране на стена по границата с Мексико

Президентът Доналд Тръмп по време на обръщението му в национален ефир
Президентът Доналд Тръмп по време на обръщението му в национален ефир    ©  Reuters
Президентът Доналд Тръмп по време на обръщението му в национален ефир
Президентът Доналд Тръмп по време на обръщението му в национален ефир    ©  Reuters

Американският президент Доналд Тръмп посвети първото си национално обръщение, излъчено в най-гледаното време на американския ефир, в опит да убеди членовете на Конгреса да гласуват предложението му за финансиране на изграждането на стена по границата с Мексико, което ще струва 5.7 млрд. долара на американските данъкоплатци.

В 9-минутното си обръщение Тръмп призова демократите да се съгласят с исканията му и да одобрят законопроекта за финансиране на правителството, с което да се сложи край на частичния правителствен блокаж, продължаващ вече близо три седмици. По първоначалните реакции обаче изглежда, че опитът на президента да намали напрежението постигна обратния на търсения ефект.

Малко след края на речта му лидерите на демократите в Камарата на представителите и Сената Нанси Пелоси и Чък Шумър излъчиха телевизионен отговор, в който обвиниха президента, че всява страх сред населението, позовавайки се на спорни твърдения и че идеята му за стена по границата с Мексико блокира дейността на правителството.

Не се вижда край на правителствения блокаж

Частичният блокаж на федералното правителство започна на 22 декември. Миналия месец демократите отказаха да одобрят законопроекта за финансиране на правителството заради исканите от Тръмп 5.7 млрд. долара за изграждане на прословутата стена. Според демократите стената на Тръмп е ненужна и няма да доведе до търсените резултати, но въпреки това те подкрепят засилването на граничната сигурност включително чрез доизграждане на съществуващите съоръжения на границата. Законопроектът трябва първо да мине през Камарата на представителите, където след междинните избори през ноември демократите имат мнозинство, след което да се гласува в държания от републиканците Сенат. Заради отказа на демократите се стигна до спиране на някои федералните служби, тъй като на практика все още не е гласуван бюджет за техните дейности за годината. В момента близо 800 хил. правителствени служители работят без заплата или са в неплатен отпуск.

В речта си вчера Тръмп защити финансирането на стената с досегашните си аргументи – внасянето на наркотици и преминаването на нелегални имигранти, част от които с криминална история, през южната граница. Американски и международни журналисти бързо обявиха голяма част от твърденията на президента за напълно неверни, а за други публикуваха официалните статистики относно истинските измерения на проблемите.

По първоначалната реакция на демократите изглежда, че правителственият блокаж няма да бъде отменен скоро. "За жалост много от това, което чухме от президента Тръмп по време на този безсмислен блокаж, е пълно с неверни сведения и дори злонамереност", коментира лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси. В своето обръщение Пелоси и Шумър разкритикуваха президента за блокажа на правителството и последствията от това. По отношение на състоянието на южната граница лидерите на демократите обвиниха Тръмп, че самостоятелно създава "криза", каквато по техни думи всъщност няма. Двамата също така припомниха, че демократите са готови да гласуват финансовия пакет с включени 1.3 млрд. долара за изграждането на огради по границата с Мексико и други 300 млн. долара за засилване на граничната сигурност вместо предложените от Тръмп 5.7 млрд. долара.

Лидерите на Конгреса ще се срещнат с Тръмп утре в Белия дом, но за момента нищо не сигнализира, че срещата ще доведе до измерими резултати.