Конгресът гласува проектозакон, който забранява на Тръмп да изтегли САЩ от НАТО

Той беше подкрепен от републиканци и демократи с 372 гласа "за" и едва 22 "против"

Конгресът иска да се подсигури срещу подобни действия, след като Тръмп вече изтегли САЩ от ключови многостранни споразумения в рамките на само две години
Конгресът иска да се подсигури срещу подобни действия, след като Тръмп вече изтегли САЩ от ключови многостранни споразумения в рамките на само две години    ©  Reuters
Конгресът иска да се подсигури срещу подобни действия, след като Тръмп вече изтегли САЩ от ключови многостранни споразумения в рамките на само две години
Конгресът иска да се подсигури срещу подобни действия, след като Тръмп вече изтегли САЩ от ключови многостранни споразумения в рамките на само две години    ©  Reuters

На фона на критиките на президента Доналд Тръмп към дейността и финансирането на НАТО американският Конгрес демонстрира подкрепа към алианса. Късно във вторник Камарата на представителите прие проектозакон, който на практика забранява на президента да изтегли САЩ от трансатлантическия съюз, блокирайки финансирането на подобно действие.

Законът беше подкрепен с 372 гласа "за" и едва 22 "против". Въпреки че всички гласове срещу проектозакона са на републиканци, гласуването показва двупартийната подкрепа за това САЩ да остане в НАТО. Проектозаконът все още не е гласуван в Сената (където републиканците имат мнозинство), но миналата седмица сенаторите представиха проектозакон, който забранява президентът да изтегли САЩ от НАТО без одобрението на горната камара.

Конгресът срещу Тръмп

Позицията на американският президент относно НАТО е позната. Тръмп започна президентството си с остри критики към алианса и държавите членки за това, че не плащат нужните 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана. Стратегията му се оказа успешна и плащанията вече са фокус на срещите на алианса.

Но отношението на САЩ към НАТО продължава да е тревожно за останалите съюзници. По време на срещата на транслатлантическия съюз миналия месец в Брюксел държавният секретар Майк Помпео изнесе реч, в която разкритикува многостранните сътрудничества и институции като Европейския съюз. Миналата седмица пък опасенията за намеренията на президента да изтегли САЩ от НАТО отново се възродиха. Тогава New York Times цитира свои източници от Белия дом, според които през 2018 г. Тръмп неколкократно е заявявал, че иска САЩ да напуснат алианса.

По време на пресконференция преди гласуването законодатели от Демократическата партия заявиха, че са разтревожени от отношението на президента към НАТО. Председателят на комисията по външна политика към Камарата на представителите Елиът Ейнджъл коментира, че САЩ изпращат "смесени сигнали" относно ангажираността си към НАТО и че това е причина за тревога.

"Проектозаконът дава да се разбере, че Конгресът на Съединените щати вярва в мисията на НАТО и ще предотврати всякакви недалновидни опити за подкопаване на НАТО или за едностранното изтегляне на страната ни", коментира лидерът на долната камара Стенли Хойер, цитиран от Reuters.

Проектозаконът беше внесен от демократa Джими Пенета с подкрепата на членове на собствената му партия и няколко републиканци.

Миналата седмица членове на Сената пък представиха друг проектозакон, насочен към ограничаване правомощията на Тръмп да изтегли САЩ от НАТО. Той също беше внесен от членове на двете партии и забранява подобно действие без подкрепата на поне две трети от Сената.

От Белия дом все още няма коментар за вота.

Още един удар

Но проектозаконът в защита на оставането на САЩ в НАТО не е единствената лоша новина за Тръмп. Гласуването се състоя малко след като заместник държавният секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл заяви, че ще напусне поста следващия месец. Мичъл цитира лични причини като основание за напускането си. Той беше назначен едва преди 15 месеца.

"Той беше единствената контратежест, останала след оттеглянето на бившите генерали Джим Матис (министър на отбраната), Х. Р. Макмастър (съветник по въпросите на националната сигурност) и Джон Кели (началник на администрацията на Белия дом), както и на Ники Хейли като постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН", коментира Том Малиновски, един от вносителите на проектозакона.

Под управлението на Тръмп отношенията между САЩ и Европа са на исторически ниски нива, отбелязва в свой анализ Foreign Policy. Двете страни са в постоянни спорове относно търговия, финансирането на НАТО, оттеглянето на САЩ от Иранската ядрена сделка и от Парижкото споразумение за климата.