ЕК предупреждава Австрия за орязването на детските помощи за деца в чужбина

Мярката засяга най-вече източноевропейците, които работят в страната, но чиито деца живеят в родните им държави

Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен
Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен
Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен    ©  Francois Lenoir
Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен    ©  Francois Lenoir

"В ЕС няма втора категория работници, няма и втора категория деца". Това заяви еврокомисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен при представянето на решението на Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу Австрия.

От началото на годината Виена прилага нова система за изплащане на семейни обезщетения и данъчни облекчения, предоставяни за деца, които пребивават в друга държава членка. Помощите вече са обвързани с разходите за издръжка на живота в тази държава членка. По този начин засегнатите са основно граждани на по-бедните източноевропейските страни, които работят в Австрия, но децата им живеят в родните им държави. За тях помощите са орязани драстично. Същевременно схемата не предлага увеличаване на детските помощи за родители, чиито деца живеят в по-богати държави.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.