ЕК предупреждава Австрия за орязването на детските помощи за деца в чужбина

Мярката засяга най-вече източноевропейците, които работят в страната, но чиито деца живеят в родните им държави

Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен
Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен    ©  Francois Lenoir
Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен
Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен    ©  Francois Lenoir

"В ЕС няма втора категория работници, няма и втора категория деца". Това заяви еврокомисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен при представянето на решението на Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу Австрия.

От началото на годината Виена прилага нова система за изплащане на семейни обезщетения и данъчни облекчения, предоставяни за деца, които пребивават в друга държава членка. Помощите вече са обвързани с разходите за издръжка на живота в тази държава членка. По този начин засегнатите са основно граждани на по-бедните източноевропейските страни, които работят в Австрия, но децата им живеят в родните им държави. За тях помощите са орязани драстично. Същевременно схемата не предлага увеличаване на детските помощи за родители, чиито деца живеят в по-богати държави.

Месечните помощи за деца в Австрия са 114 евро, т.е. родителите от България или Румъния с две деца получават доход, който е сравним с минималните работни заплати в двете страни. Според австрийските власти индексацията е справедлива, тъй като разходите за издръжка на децата в родните им страни са по-ниски.

Според ЕК обаче законодателството нарушава принципа на равно третиране на работниците, осигурени съгласно местното законодателство, които са граждани на друга държава членка.

По принцип помощите следва да се изплащат на базата на направените социални плащания от работниците и работодателите, т.е. там, където човекът е работил, плащал е данъци и се е осигурявал, а не на базата на местопребиваване.

Въпреки че схемата с индексирането на такива плащания има съмнително правно основание, подобни идеи не са новост и бяха предвидени и даже договорени като отстъпка за Великобритания през 2016 г., когато ЕС се опитваше да предотврати евентуален вот за излизане на Обединеното кралство от евросъюза на предстоящия тогава референдум. Преди две години Германия, Австрия, Холандия и Дания казаха, че ще последват примера на Великобритания. Германия например изплаща годишно 600 млн. евро помощи за деца, които живеят в чужбина, а Австрия - 273 млн. евро.

С решението на Великобритания да напусне ЕС обаче предложеното тогава законодателство беше отхвърлено миналата година. В случая Brexit изигра положителна роля за източноевропейските страни. Това даде и възможност на комисар Тейсен, която е един от радетелите на ограниченията за командированите работници - мярка, засягаща негативно основно източноевропейците - сега да влезе в ролята на техен защитник.