Как "Северен поток 2" влияе на България

Въпреки всички спорове, тръбите за "Северен поток 2" се полагат по план

Как "Северен поток 2" влияе на България

Макар и далеч, новият руски газопровод ще има негативни последици за местния пазар

9318 прочитания

Въпреки всички спорове, тръбите за "Северен поток 2" се полагат по план

© Reuters


Въпреки че е на цели 1600 км и наглед няма особена връзка с България, "Северен поток 2", чието изграждане вече изглежда необратимо, ще има доста съществен ефект върху българския енергиен пазара и политика. Досега за българското правителство газопроводът, който ще свързва директно Русия с Германия по дъното на Балтийско море, изглеждаше повече като далечно камъче в обувката. То напомняше, че България не е била третирана равноправно по отношение на "Южен поток" – за Германия може, за нас не, но пък което нямаше как да бъде махнато, за да не се обиди "Газпром". Руската компания се очаква да осигури газ за нова тръба през България, която ще свързва Турция със Сърбия.

"Северен поток 2", който тази седмица получи окончателна зелена светлина за построяването си, обаче ще има доста голямо влияние върху България. Първо, част от сделката, за да тръгнат новите доставки на газ от Русия за Германия, най-вероятно ще включа гаранции, че транзитът през Украйна няма да бъде спрян. Дори това да не сложи край на идеите за пренос на руски газ от Турция към Централна Европа през България, значението на бъдещия газопровод през страната ще бъде по-скоро маргинално. Вторият ефект, в зависимост от договорките между Русия и Украйна ще се почувства върху цената на газовите доставки за България. И третият, и може би най-важен ефект, ще бъде изолация на Източна Европа – газ вече ще постъпва от Изток и Запад, за България от юг и север, но все ще е руски.

Самотното "не" на София

"Северен поток" е ябълка на раздора между Германия, Европейската комисия (ЕК) и страните от Централна и Източна Европа, още от момента на построяването на първата му част през 2011 г. Сега, с удвояването на капацитета си, той ще даде възможност на руската компания не само да заобиколи Украйна, но и да спре транзита на газ през Словакия и отчасти Полша. За Украйна спирането на транзита през нея може да коства до 2% от брутния й вътрешен продукт. Затова и кампанията срещу "Северен поток 2" беше особено ожесточена. ЕК на няколко пъти заяви, че новият газопровод няма нито икономически смисъл, нито политическа подкрепа.

Както се оказа, обаче газопроводът има достатъчно политическа подкрепа, дори от страни като България. Затова, в края на 2017 г. ЕК предложи поправка в съществуващите правила, според които европейското анти-монополно право в областта на енергетиката да се простира и върху териториалните води на ЕС. Подобна изискване например беше отправено и към България през 2014 г. за проекта "Южен поток". Целта на поправката е да ограничи контрола на "Газпром" над морската тръба, като по този начин попречи на руския газов гигант да увеличи влиянието си в Европа.

Въпреки съпротивата на Германия и още шест страни, включително България, поправките бяха приети на 8 февруари. В крайна сметка, бяха договорени няколко малки отстъпки в полза на Германия. Например, Дания, през чиито териториални води минава "Северен поток 2" и която беше заплашила, че може да го спре, няма да има думата пряко. Режимът на работа на газопровода ще се определя само от страната, на чиято територия първо излиза тя, т.е. Германия. Това премахва регулаторната несигурност за "Газпром", която вече ще знае, че ще трябва да отговаря на само на германските власти. Въпреки че все пак последната дума остава в ЕК.

"Прилагането на Газовата директива на ЕС върху "Северен поток 2" влошава ситуацията за газопровода", обясни за "Капитал" Катя Яфимава от независимия енергиен институт Oxford Energy. Тя обаче не вярва Брюксел да наложи големи ограничения, тъй като проектът вече е в напреднала фаза.

България беше единствената страна, която застана срещу предложенията за промени. След уточняващ въпрос на "Капитал" към Министерството на енергетиката, оттам отговориха, че българските представители са "наложили проучвателна резерва". Според МЕ "България, както и редица други държави-членки, са изразявали своите правни и технически притеснения от евентуално приемане на предлаганите промени, включително липсата на оценка на въздействието на предложенията от страна на ЕК и даването на изключителни правомощия на ЕК в преговорите при проектите с трети страни". Другата важен елемент в българската позиция е било настояването енергийните проекти на територията на ЕС да са третирани еднакво. Към кой проект реферира министерството обаче е трудно да се разбере. Единственият, за който може да се отнася подобна позиция, е "Южен поток" или негов бъдещ заместител.

Проблемът е, че когато се гласува, е малко късно за допълнително проучване на въпроса. Вероятно и затова никой не е разбрал този тънък нюанс в българската позиция.

Как "Северен поток 2" засяга България?

Новият газопровод всъщност засяга България. Според прогнозите, например на унгарския институт REKK, при равни други условия, след построяването на "Северен поток 2" цените на газа в северна Европа ще поевтинеят, но в южна ще поскъпнат. Най-осезателно това ще почувства България. Именно затова, Унгария, която под лидерството на Виктор Орбан, не може да бъде обвинена в анти-руски чувства обърна позицията си и се присъедини към страните, които застанаха срещу проекта през Балтийско море.

По принцип България може да се намеси в процеса на определяне на правилата за работата на бъдещия газопровод. Германия е длъжна да поиска мненията на всички заинтересовани страни и ако София представи солидни аргументи, те трябва да бъдат взети предвид. Проблемът е, че преценката ще е въпрос на баланс и тежест – ако само България се окаже засегната, а останалите държави заявят, че са доволни от правилата, то едва ли мнението на страната ще бъде взето под внимание. Отделен е въпросът, че едва ли някой в държавата ще тръгне да се занимава с такава "вятър работа".

По-големите проблеми обаче се другаде. Ако "Газпром" реши, че не иска да се разделя за газовата си инфраструктура, това може да доведе до подписване на споразумение между ЕС и Русия за режима на работа на газопровода. Брюксел започна да опипва подобен подход още през 2014 г. с "Южен поток", с който трябваше да се преодолее проблемът, че газопроводът започва в Русия и завърша в европейска територия, т.е. в единия си край отговаря на руските, а в другия на европейските правила. Тогава обаче руската окупация на Крим доведе до прекратяване на разговорите. Сега полуостровът продължава да е окупиран, но "противоречията между страните членки", както се изрази високопоставен служител на ЕС, изискват такава договорка на високо ниво.

Ако има споразумение между ЕС и Русия, то може да позволи на "Газпром" повече привилегии, срещу гаранции например, че руската компания няма спре преноса на газ през Украйна. По този начин ЕС като цяло ще задоволи претенциите на източноевропейските си членки, както и ще се погрижи поне отчасти за Киев. Подобно развитие вече се вижда в готовността на Русия да води преговори с Украйна за преноса на газ след 2019 г., когато изтича транзитният договор между "Газпром" и украинската "Нафтогаз".

През 2018 г. 86.8 мрлд. кубически метра руски газ са преминали през украинска територия на път за Западна Европа. "Северен поток 2" ще поеме 55 млрд. м3 от тях. Така че, за да се запази транзита през Украйна, Русия ще трябва да се откаже от някои от проектите си – най-вероятен в това отношение изглежда "Турски поток 2", който трябва да доставя газ, която да бъде транспортирана през България за Западна Европа. Всъщност, ограниченията за "Северен поток 2" могат само да помогнат за газопровода през Черно море, тъй като "Газпром" ще се нуждае от трасе, което да компенсира свитият капацитет на тръбата през Балтийско море.

Дори и това да не се случи, т.е. доставките на газ през България да бъдат гарантирани, удвояването на руската газопреносна инфраструктура, която излиза директно в Германия ще позволи на "Газпром" много по-лесно ще може да диктува правилата на играта на европейския пазар. Досега руската компания почти нямаше избор откъде да прекара суровината си за Европа, но от скоро ще има четири входящи точки, чиито капацитет е с 40% по-голям от потреблението в Европа.

Ако България не е доволна от условията на "Газпром" за транзит на газ през нейната газопреносна система, тя няма как да окаже натиск. Това вече се видя при договарянето на условията за бъдещия газопровод, който ще свързва Турция със Сърбия през българската територия. "Газпром" успешно успя да направи условията по-изгодни за себе си, тъй като може да арбитрира между различни маршрути за преноса на суровината си.

Третият проблем с въвеждането на "Северен поток" е изолирането на България, както и цялата Източна Европа. Със строежа "Северен поток 2" и "Турски поток" до голяма степен се затваря маршрутът през Украйна, като за сметка на това "Газпром" ще доставя газа си в Полша от запад на изток, а в България от юг на север, практически блокирайки тези маршрути за други конкуренти. С всичко това, влиянието на "Газпром" само се увеличава.

Въпреки че е на цели 1600 км и наглед няма особена връзка с България, "Северен поток 2", чието изграждане вече изглежда необратимо, ще има доста съществен ефект върху българския енергиен пазара и политика. Досега за българското правителство газопроводът, който ще свързва директно Русия с Германия по дъното на Балтийско море, изглеждаше повече като далечно камъче в обувката. То напомняше, че България не е била третирана равноправно по отношение на "Южен поток" – за Германия може, за нас не, но пък което нямаше как да бъде махнато, за да не се обиди "Газпром". Руската компания се очаква да осигури газ за нова тръба през България, която ще свързва Турция със Сърбия.

"Северен поток 2", който тази седмица получи окончателна зелена светлина за построяването си, обаче ще има доста голямо влияние върху България. Първо, част от сделката, за да тръгнат новите доставки на газ от Русия за Германия, най-вероятно ще включа гаранции, че транзитът през Украйна няма да бъде спрян. Дори това да не сложи край на идеите за пренос на руски газ от Турция към Централна Европа през България, значението на бъдещия газопровод през страната ще бъде по-скоро маргинално. Вторият ефект, в зависимост от договорките между Русия и Украйна ще се почувства върху цената на газовите доставки за България. И третият, и може би най-важен ефект, ще бъде изолация на Източна Европа – газ вече ще постъпва от Изток и Запад, за България от юг и север, но все ще е руски.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  practic avatar :-|
  Practic

  Как "Северен поток 2" влияе на България?!

  Нов кръвоносен съд, който ударно
  ще продължи да влива сили в косматото ръчище,
  здраво стискащо българското гърло 140 години.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Изумителен талант е нужен по тая тема да не напишеш и една цифра!

  Нито обеми потребление по страни, нито с колко пада добивът в Северно море, нито защо не Газпром, а германски и британски концерни платиха СП-2, нито защо пък и Франция скочи в негова защита, нито защо Брюксел скоростно подви опашка, нито дума за героично отказания от Борисов Южен поток, нито за почти готовия Южен газов коридор...
  Нищо, нищо, нищо!

  Изсипаната ни е като на кокошки фураж една неубедителна торба приказки, буквален преразказ на изговореното от дуета Пенс-Помпео по темата тия дни във Варшава и Мюнхен. И те по същия начин - бля, бля без цифри. Всъщност тук има и авторска вметка - за газовите мъки на България. Пак в стилистиката на дуета - без нито една-единствена цифричка! Защото няма как подобна пропагандна теза да се подкрепи с цифри! Все пък става въпрос за събиране на прости числа, а и доста от нас познават и картата на Европа.

  По съвсем достъпни данни повече от 1/3 от газовите доставки за ЕС идват от Газпром. Потреблението непрекъснато се увеличава. Намерих данни за 2015 г. Експортът на руски тръбопроводен газ за Западна Европа е 104 млрд. куб.м, за Турция – 27 млрд. куб.м., за Централна и Изт. Европа – 25,5 млрд.куб.м. През същата 2015 г. СП-1 при използване на 2/3 от капацитета доставя 55 млрд. куб.м. С капацитета и на СП-2 – още 55 млрд.куб.м. стават 110 при транзит през Украйна от 67 млрд.куб.м.

  Защо Газпром прави всичко възможна да заобиколи Украйна е ясно. Също така ясно е защо САЩ правят чутовни усилия да превърнат Украйна в тапа за руския газов транзит.

  Но в този преразказ отдалеч се заобикаля въпросът за състоянието на украинската газопреносна мрежа. То е трагично! През 2005 г Deutche Bank предоставя на Украйна 500 млн. Е кредит за модернизацията на мрежата с тенденция за отпускане на още 500 млн. Е. Но парите в Украйна светкавично изчезват неясно къде и Германия прекратява проекта и никога повече не се връща към него.

  През лятото на 2012 г. германската компания Ferrstaal е наета от МВФ да оцени състоянието на украинската газопреносна мрежа, заради поискан от украинското правителство целеви кредит. В доклада състоянието на мрежата се оценява като тревожно, защото на 85% от нея не е правен основен ремонт от повече от 20 г! Сметнато е, че ще са нужни 5.3 млрд. долара. Не е отпуснат и един. Следва превратът и нещата умират.
  Така че, дори в Украйна да дойде 100% проруско правителство, от чисто техническа гледна точка продължаването на руския транзит ще е крайно рисковано. А и с печалния си досегашен опит ЕС също няма никакъв интерес да инвестира в модернизация на украинската мрежа.

  Темата за газовите доставки за България е доста несръчно пришита към СП-2. От използваните през въпросната 2015 г. в БГ 3,2 млрд.куб.м. газ 3,11 са от Газпром през Трансбалканския газопровод. След феноменалния отказ на Борисов от ЮП не ни остава нищо друго, освен след 1 януари догодина да изкопаем и предадем за скрап нашия участък от Трансбалканския газопровод. Все още няма официален документ, че разклонението на непостроения Турски поток-2 ще минава през България. Далеч по-логичен е вариантът с разпределителен център на турско-гръцката граница, откъдето, евентуално, ако си прокопаем връзка...

  Авторе, и какво става с Южния газов коридор? Ами с инсталацията до Александруполис? Сондират и в Хан Аспарух, май? Ами Левиатан? И Алжир може да вози, и Катар, и САЩ - естествено!
  Газ като шума.
  И стига с този Газпром!

  Много зле. И защо преди да се пише не се чете?

 • 3
  pitashtia2 avatar :-|
  Борис Борисов

  Ако ЕС беше федерална държава , как щеше да изглежда картинката? Няма нищо лошо в газопроводите , ако доставчиците да много . Защо умните и красиви европейци не си осигуриха алтернативите , не диверсифицираха доставките от Близкият изток и Северна Африка например ? Русия и САЩ си разиграват коня в близката чужбина на Европа , а Европа им се дупи . Курвенска история . Европа не е в състояние да си защити интересите , а те със сигурност се различават от тези на Русия и САЩ, на Китай и Турция и т.н.

 • 4
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Блестящо и аргументирано! Както винаги.

 • 5
  vkm02433713 avatar :-|
  vkm02433713

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Претендираш за коректни данни!

  Не Борисов спря Южен поток, а феноменалният експертен кабинет на Орешарски! След една кратка среща с двама американски сенатори....

  Провери ако не ми вярваш и се коригирай.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "
  vkm02433713
  ":

  Абсолютно верно е, че докуменгът за спирането носи подписа на Орешарски. Само че един геополитически проект не е като да заковеш велосипед на място с рязко натискане на контрата. Спирането на ЮП беше доста протяжен процес, проведен от кабинета Борисов-1 и първото служебно правителство на Плевнелиев. Не беше така отдавна и анализи за това още щъкат из мрежата.
  Повъртливостта на г-н Борисов е легендарна. С апломба, с който громеше ЮП на българо-американския бизнес форум, със същия сега се мазни на руснаците, защото друг газ на тия цени реално няма. Иначе втечнен от Гърция, Катар, Алжир и т.н. - дал Бог, ама парите му са с минимум 1/3 над руския.

 • 7
  jsa52538406 avatar :-|
  jsa52538406

  Крайно време е да се приеме" Закон за защита на държавата "съгласно който управляващи(независимо от какво ниво са) нанесли вреда на България (материална или морална без значение)да се разстрелват по бързата процедура.Тогава нещата ще потръгнат в България.И десет срещи да има премиера с американски сенатори пак няма да приеме натиска.А така както е сега безнаказаната политическа проституция ще продължава безкрайно .

 • 8
  qvd50491823 avatar :-?
  Костадин Иванов

  До коментар [#6] от "D-r D":

  $Иначе втечнен от Гърция, Катар, Алжир и т.н. - дал Бог, ама парите му са с минимум 1/3 над руския.$
  =============
  Да, а нашите противници на ЮП повтарят колко щяло да ни е гадно с него.
  Ами като е гадно, защо украинците се борят за руския транзит?

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  Г-н Иванов,
  Украинците са много наясно с дереджето и просто гледат да откопчат от Газпром каквото могат, като го дават на арбитраж по всеки един от сключените помежду им през годините договори. Засега без особен успех.
  Всъщност Щатите натискат европейските си сателити транзита от Русия за ЕС през Украйна де не престава. Защото Киев е на синджир и във всеки момент може да измисли причина да спре транзита и клиентите на Газпром да му отправят многомилиардни искове за неустойки. Много оригинално, нали?

  Преди време под тукашен текст със сходни проамерикански внушения направих елементарната сметка, че дори ако САЩ могат да добият и втечнят толкова газ, колкото е потреблението на ЕС за година (а не могат!), в света няма толкова газовози, които дори като совалки да разпенват Атлантическия насам и натам на максимална скорост, да могат да задоволят с американския втечнен газ нуждите на ЕС.
  После - в Азия цените на ВПГ са с около 30% по-високи, отколкото в Европа. Защо американските газови корпорации да изнасят за ЕС, след като имат достатъчно пазари в Азия? Кой ще им доплати разликата?

  Не е за пренебрегване и фактът, че скоро предстои пускането на Сила Сибири - първият от няколкото газопровода към Китай. Ако далечната цел на Вашингтон е да "завъртят" руския газ на изток, вместо на запад, може и да са успели...
  Не че Европа няма откъде да си донабави количествата, ама цените на продуктите на БМВ, БАСФ, АЕГ, Сименс... ще са бая по-други...

  А ние? Ние ще се греем на въглища и ще се къпем само в събота с бързовар, защото топлофикациите ще са фалирали...
  А, Борисов ще е на топло. В централния...

 • 10
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  "А, Борисов ще е на топло. В централния..."
  ============
  Не вярвам. Иначе там вече щяха да са Виденов, Костов, Сакса, Станишев, Орешарски....
  Полага се по един на революция. Повече не може.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход