SpaceX ще изстреля в орбита и космически туристи

Частните мисии с пилотираната капсула Crew Dragon трябва да започнат още в края на 2021 г.

"Орбиталният круиз" с Crew Dragon ще трае цели пет дни, твърдят от компанията Space Adventures. Скачване с Международната космическа станция обаче не се предвижда
"Орбиталният круиз" с Crew Dragon ще трае цели пет дни, твърдят от компанията Space Adventures. Скачване с Международната космическа станция обаче не се предвижда    ©  SpaceX
"Орбиталният круиз" с Crew Dragon ще трае цели пет дни, твърдят от компанията Space Adventures. Скачване с Международната космическа станция обаче не се предвижда
"Орбиталният круиз" с Crew Dragon ще трае цели пет дни, твърдят от компанията Space Adventures. Скачване с Международната космическа станция обаче не се предвижда    ©  SpaceX

Само около два месеца и половина ни делят от момента, когато частната космическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск най-вероятно ще върне САЩ "в играта" с пилотираните космически полети в околоземна орбита.

По всичко личи обаче, че фирмата има още по-амбициозни планове за своята капсула Crew Dragon.

Вчера вечерта стана ясно, че апаратът не само ще превозва астронавти на NASA до Международната космическа станция (МКС), но и ще извежда частни лица в близкия Космос.

От компанията на Мъск официално обявиха, че са сключили споразумение с космическия туроператор Space Adventures за "изпращането на четири частни лица в околоземното пространство" още догодина.

За разлика от суборбиталните совалки на Virgin Galactic и космическите ракети New Shepard на Blue Origin, които ще предлагат издигане на височина около 100 км и няколкоминутен престой в безтегловност, полетът с Crew Dragon ще бъде истинско астронавтско изживяване, съперничещо на изстрелването на Юрий Гагарин и щатските астронавти от програмата Gemini.

"Това ще позволи на поне четирима души да счупят височинния рекорд за частен космически полет и да видят Земята по начин, непознат от времето на програмата Gemini", отбелязват в изявлението си от Space Adventures.

От фирмата също така коментират пред CNBC, че космическите туристи ще прекарат в орбита не няколко часа, а цели пет дни.

През това време апаратът ще се издигне поне 2-3 пъти над височината на Международната космическа станция, която обикаля Земята на разстояние около 400 км.

За разлика обаче от мисиите за нуждите NASA в този случай скачване на Crew Dragon с МКС не се предвижда.

Засега не ясно също така колко ще струва един полет в околоземна орбита с частната капсула на Мъск.

На този етап нито Space Adventures, нито SpaceX казват каквото и да е по въпроса.

И все пак се знае, че до миналата година SpaceX имаха сделка с производителя на "надуваеми" космически модули Bigelow Aerospace за транспортиране на частни лица до МКС срещу 52 млн. долара на човек.

Впоследствие обаче споразумението между двете фирми бе анулирано, след като от NASA обявиха, че ще разрешат достъпа на частни астронавти до МКС с възможност за престой до 30 дни.

Орбиталният туроператор Space Adventures, с който SpaceX се договарят в момента, не е случайно име в космическата индустрия.

Компанията има дългогодишен опит с продажбата на "пътнически места" на борда на руските пилотирани космически кораби "Союз".

Благодарение на нея до МКС успяха да достигнат орбиталните космически туристи Денис Тито, Марк Шътълуорт, Грег Олсен, Ануше Ансари, Чарлз Симони, Ричард Гариът и Гай Лалибрете.

Преди обаче частният орбитален туризъм да стане факт, SpaceX все пак трябва да извършат първия официален полет на Crew Dragon с хора на борда.

Той е планиран за 7 май и трябва да транспортира пилотите-изпитатели Боб Бенкен и Дъг Харли до Международната космическа станция и обратно.

Датата обаче все още е плаваща, тъй като NASA преценява дали да не остави двамата специалисти на орбиталния комплекс за по-дълъг период от първоначално предвидените две седмици.

Само преди около месец пък SpaceX извърши последния критичен тест, преди на борда на Crew Dragon да бъдат допуснати астронавти - изпитанието на аварийната катапултна система по време на реален полет

Ако всичко с премиерния пилотиран тест през май премине по план, капсулата ще започне да извършва регулярни курсове до и от орбиталния комплекс за нуждите на NASA.

Чак след като процедурата стане рутинна, на борда на Crew Dragon вече ще бъдат допуснати и първите частни лица.

Според Space Adventures първият частен орбитален круиз може да се очаква между края на 2021 г. и средата на 2022 г., а предварителното обучение на всеки бъдещ космически турист ще трае от порядъка на няколко седмици.