Германия конфискува имоти и сметки за 50 млн. евро на "руската пералня"

Разследването е от 2016 . насам, а схемата е действала от 2011 г.

Associated Press
Associated Press    ©  Associated Press
Associated Press
Associated Press    ©  Associated Press

Федералната криминална полиция на Германия (Bundeskriminalamt или BKA) обяви в четвъртък конфискуването на имущество и банкови сметки на стойност 50 милиона евро в рамките на разследване за пране на пари в Европа, станало известно като "руската пералня".

То се провежда от 2016 г. насам съвместно с властите в Латвия и по делото има трима обвиняеми, но имената им не се споменават.

По предварителна информация участниците в схемата са прехвърляли средства от Русия през банки в Молдова и Латвия към Европа с използването на фиктивни компании. Така те са спечелили за 2011-2014 г. над 100 милиона долара,, а през трансферите може би са преминали над 22 млрд. долара, идващи от около 20 руски банки. Полицията смята на този етап, че престъпната група е създадена от директора на Trasta Komercbanka - една от най-старите банки в Латвия, която през 2016 г. изгуби лиценза си за дейност.

"Към 18 февруари 2019 г. са конфискувани четири имота в Швалбах (в провинция Хесен) и в баварските Нюрнберг, Регенсург и Мюлдорф ам Ин на стойност около 40 млн. евро", се казва в официалното съобщение. Освен това са иззети около 6.7 млн. евро от банкови сметки на 2 германски агенции за недвижими имоти в различни германски банки плюс още 1.2 млн. евро в латвийска банка. Парите в латвийската институция са дошли от продажбата на имот в германския град Хемниц. Откъде са останалите 2.1 млн. евро не се посочва.

"Прокуратурата на "Мюнхен предполага, че средствата, вложени в скъпи имоти, идват от доходи в резултат на пране на пари, свързано с т.нар. руска пералня", допълват от полицията. За схемата стана известно през 2014 г. след разследване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Deutsche Welle я нарече "вероятно най-голямата операция по пране на пари в историята".

Централната банка на Русия коментира за пръв път случая през 2017 г. с твърдението, че машинацията е разкрита още през 2013 г. и към лятото на 2014 г. те са прекратени.

От OCCRP твърдят, че в престъпната схема са участвали близо 500 души и през Trasta Komercbanka вероятно са били изнесени от Русия 80 млрд. долара. Тя е известна още като "молдовската схема", защото често кредитни задължения на фирма са прехвърляни на молдовски гражданин, а молдовски потвърждавал отговорността му на базата на подправени или недостатъчни изчерпателни документи. Всяко такова съдебно решение е позволявало парите на въпросната фирма в Trasta Komercbanka да бъдат прехвърлени към ЕС.