Испанецът Кампа е одобрен в европарламента начело на европейския банков надзор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Испанецът Кампа е одобрен в европарламента начело на европейския банков надзор

Хосе Мануел Кампа

Испанецът Кампа е одобрен в европарламента начело на европейския банков надзор

Кандидатурата повдигна въпроси за независимостта и компетентността му

2325 прочитания

Хосе Мануел Кампа

© iese.edu


Испанският банкер Хосе Мануел Кампа бе одобрен късно във вторник от икономическата комисия на Европейския парламент за нов председател на Европейския банков орган (European Banking Authority или EBA). Той ще замени на поста италианеца Андрей Енрия, който ръководеше ЕВА от 2011 г. и сега отива начело на банковия надзор в Европейската централна банка.

Кандидатурата му трябва да бъде окончателно одобрена и на пленарно заседание на 11 март, но обикновено вотът следва логиката на специализираната комисия.

Вотът в комисията бе 35 "за" и 8 "против", като част от несъгласните не одобриха това, че за пореден път не един от ключовите постове във финансовата система на Европейския съюз не се предлага жена. Кампа ще започне 5-годишния си мандат с две основни задачи - преместването през 2019 г. заради Брекзит на централата на банковия орган от Лондон в Париж и засилване на борбата с прането на пари. Но кандидатурата му бе посрещната и с критики, че той идва от банковите среди не като финансист, а като лобист.

В изслушването в комисията в европарламента испанецът заяви, че за борбата с пране на пари е нужно да се увеличи персоналът. След скандала за съмнителни сделки за стотици милиарди евро в естонското поделение на Danske Bank в ЕБО бе предложено назначаването на допълнително 12 души. Тяхната задача е да координират действията на националните надзорни органи срещу прането на пари. Освен това първо от САЩ бе обявено за проблемите с латвийската ABLV bank и малтийската Pilatus Bank.

Сега Кампа казва, че тези 12 души са недостатъчни. Спазването на законите ще е такова, колкото е силно най-слабото звено в прилагането им, заяви той. "Много е важно да разполагаме със силен и координиран подход срещу прането на пари. 12 души е много малък принос за изпълнението на една много голяма задача. Това е крачка в правилната посока, но е само началото, след което трябва да продължим напред."

Евродепутати изказаха съмненията си, че испанецът ще е достатъчно независим от сектора, който ще наблюдава.

Той идва от позицията на директор по регулаторните политики в испанската банка Santander. Кампа отвърна, че внимателно и справедливо ще се отнася към всички участници на пазара и сам ще се дистанцира от въпроси, за които прецени, че има потенциален риск от конфликт на интереси.

Но критики има и към компетентността му. Пред френското издание Atlantico Беноа Лалман обърна внимание, че Кампа идва от 30-те банки в ЕС, за които бе преценено ,че са "твърде големи, за да бъдат оставени да рухнат", т.е. от институция, която е в значителна степен защитена за сметка на данъкоплатците, независимо от допуснатите грешки в ръководството ѝ. Лалман, който е генерален секретар на европейската неправителствена организация Finance Watch, посочва, че фактически позицията му в Santander е била на главен лобист, т.е. да убеждава национални и европейски регулатори да не ощетяват доходността на банката.

"Той е експерт в това как да се влияе върху регулаторни решения, а това е противоположното на ролята, която ще трябва да поеме. Много е трудно човек да повярва - и това абсолютно не е персонална атака срещу него - че за толкова кратък срок някой може да обърне начина си на мислене на 180 градуса."

Лалман напомня също, че повече от 10 години след избухването на световната финансова и икономическа криза се е наложило мнението, че на финансовата и банковата системи трябва да се гледа по нов начин. Избирането на Кампа е сигнал в обратната посока, смята той.

Хосе Мануел Кампа е завършил Harvard University и е преподавател по финансов мениджмънт и международни икономически отношения в Университета на Навара IESE. Между 2009 и 2011 г. бе държавен секретар с ресор икономика в Министерството на икономиката и финансите. Специализирал е по въпросите на международните финанси и макроикономика и е бил преподавател по стратегии и финансово управление в курсове за Goldman Sachs, Citibank, ABN Amro, BBVA и Santander. Консултирал е също МВФ, Inter-American Development Bank, Bank of International Settlements в Базел и Европейската комисия. В момента е член на Експертната група, председателствана от Ерки Лииканен (бившият централен банкер на Финландия и социалдемократически политик) за оценка на препоръките за политики и структурни реформи на банковия сектор в ЕС.

Какво представлява ЕБО

Европейският банков орган (ЕБО) е независим орган на ЕС, който работи за гарантиране на ефективно и последователно равнище на пруденциално регулиране и надзор в европейския банков сектор. Общите му цели са да поддържа финансовата стабилност в ЕС и да гарантира целостта, ефикасността и нормалното функциониране на банковия сектор.

ЕБО е част от Европейската система за финансов надзор (ЕСФН), състояща се от три надзорни органа: Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Европейският банков орган (ЕБО) и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Системата включва също Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и Съвместния комитет на европейските надзорни органи и националните надзорни органи.

ЕБО е независим орган, но се отчита пред Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия.

Докато националните надзорни органи (а в близко бъдеще и Европейската централна банка за държавите, участващи в новия Единен надзорен механизъм — основен стълб на така наречения "Банков съюз") продължават да отговарят за надзора на отделните финансови институции, ролята на ЕБО е да подобри функционирането на вътрешния пазар, като гарантира правилен, ефикасен и хармонизиран европейски надзор и регулиране.

Основната задача на ЕБО е да допринася чрез приемането на задължителни технически стандарти и насоки за установяването на Единен европейски наръчник в областта на банкирането. Целта на наръчника е да предостави единен набор от хармонизирани пруденциални правила, приложими за финансовите институции в ЕС, което ще помогне за постигането на равнопоставеност и осигуряването на висока степен на защита за вложителите, инвеститорите и потребителите.

Освен това органът има важна роля за насърчаване сближаването на надзорните практики с цел да се гарантира хармонизирано прилагане на пруденциалните правила. На ЕБО е възложено също да извършва оценки на риска и слабите места в банковия сектор в ЕС, по-специално чрез редовни доклади за оценка на риска и общоевропейски стрес тестове.

Други задачи, включени в правомощията на ЕБО, са да извършва проверки за недостатъчно прилагане на правото на ЕС от страна на националните органи, да взема решения в извънредни ситуации, да урежда разногласия между компетентните органи в презгранични случаи и да действа като независим консултативен орган за Европейския парламент, Съвета или Комисията.

Испанският банкер Хосе Мануел Кампа бе одобрен късно във вторник от икономическата комисия на Европейския парламент за нов председател на Европейския банков орган (European Banking Authority или EBA). Той ще замени на поста италианеца Андрей Енрия, който ръководеше ЕВА от 2011 г. и сега отива начело на банковия надзор в Европейската централна банка.

Кандидатурата му трябва да бъде окончателно одобрена и на пленарно заседание на 11 март, но обикновено вотът следва логиката на специализираната комисия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Европейският съюз (ЕС) приема за нормалност неправилната работа на Европейската централна банка (ЕЦБ.
  Неограничаваните щети от работата на ЕЦБ подсигуряват нарастването на щетите в еврозоната.
  Сега за спасението на еврозоната от катасрофална криза няма значение кой е начело на европейския банков надзор. При наличната европейска грешка, колкото по-добре се осъществява европейския банков надзор – толкова повече европейците са с по-големи щети.
  Спасението на еврозоната от катастрофална криза не може да се постигне с банков надзор. Спасението на еврозоната от катастрофална криза е възможно само с противодействие срещу щетите от работата на ЕЦБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK