Руска банка е ръководила изпирането на близо 9 млрд. долара

Това сочи ново разследване, в което са уличени и няколко европейски финансови институции

Схемата е съществувала между 2006 и 2013 г.

През глобална схема за пране на пари са минали близо 9 млрд. долара. Тя е била организирана от бившата най-голяма инвестиционна банка в Русия "Тройка Диалог" и е свързана с руския политически елит. Това се твърди в разследване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) – журналистическата мрежа, която стои и зад други големи разкрития като Руската пералня и Азербайджанската пералня.

Новата схема е разкрита през документи, предоставени на OCCRP и литовския новинарски сайт 15min.lt. Освен руската "Тройка" в схемата са замесени имената на литовската Ukio Bankas, австрийската Raiffeisen Bank International, Danske Bank, Deutsche Bank и Swedbank.

"Перачницата на Тройка"

Управляваната от руско-американския банкер Рубен Варадян "Тройка" е ръководила схемата в периода 2006 до 2013 г., като в нея са замесени поне 75 свързани офшорни компании. "Тройка" е основана през 1991 г. и днес е част от Sberbank CIB.

Според OCCRP милиарди от Русия са били наливани в сметки на литовската банка Ukio, която е затворила през 2013 г. "Системата е дала възможност на хора да пренасочват пари от Русия, да заобикалят местните ограничения, да крият активите си в чужбина и да перат пари", пише в текста на разследването. Според OCCRP схемата е свързана с приятели на руския президент Владимир Путин и олигарси.

За въпросния период в "Тройка" са постъпили 4.6 млрд. долара, като 4.8 млрд. долара са били пренасочени навън. Компаниите в схемата са генерирали 8.8 млрд. долара вътрешни транзакции, за да скрият произхода на парите.

Поне 35 от взаимосвързаните офшорни компании са имали сметки в литовската Ukio Bankas. През 2013 г. Централната банка в страната отне лиценза на Ukio Bankas и прехвърли активите, задължения и транзакциите ѝ след като стана ясно, че банката е неплатежоспособна. Тъй като в този период Литва не е част от еврозоната, транзакциите в евро са преминавали през други европейски банки, пише OCCRP. От центъра твърдят, че банките са приели преводите, въпреки че са поискали да бъде предоставена информация за някои от тях.

Не е ясно дали всичко това се е случвало със знанието на Рубен Варданян. В интервю за OCCRP той казва, че банката му не е направила нищо грешно и че действията ѝ не се различават от тези на други банки. Варданян твърди още, че няма как да е знаел за всяка транзакция през "Тройка". Подписът на Варданян е открит само на един документ, с който той е одобрил заем на една от въпросните офшорни компании.

Според сайта "Биволъ", който е участвал в разследването като партньор на OCCRP, в около 130 млн. евро са пратени в български сметки от над 150 офшнорни компании, свързани с перачницата "Тройка".

Според OCCRP с парите от "Тройка" са купени яхти, произведения на изкуството, имоти в няколко европейски държави. Журналистите от центъра твърдят, че през схемата са изпрани и пари на групи за организирана престъпност. Споменава се името на приятеля от детинство на Владимир Путин и кръстник на голямата му дъщеря – виолончелистът Сергей Ролдугин. Според разследването компании, свързани с него, са получили 69 млн. евро през пералнята на "Тройка". Ролдугин беше замесен и в друго познато разследване – Panama Papers. Компании, уличени в случая "Магнитски", пък са изпрали 130 млн. долара.

За OCCRP

Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност е основан през 2006 г., като оттогава досега името му се свързва с няколко големи разследвания – Proxy Platform, "Руска пералня" и "Азербайджанска пералня". В разследването са обработени данните за 1.3 милиона транзакции на стойност 470 млрд. долара, направени от повече от 283 хил. компании и физически лица.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-?
  Peni Nikol

  Банката на руският политически елит, ами чия да е, на крепостните ли?

 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  "Около 130 милиона евро са пратени в български сметки ... Сред големите “бенефициенти” са областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, фирми за строителство на ваканционни имоти, руски граждани, които придобиват имоти у нас, община Царево и дори българското посолство в Москва. Парите са превеждани от компании, свързани с едни от най-големите финансови скандали в световен мащаб, включително със случая “Магнитски”
  https://bivol.bg/troika-laundromat-bulgaria-1.html

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Да припомним и "СЪПРУГЪТ НА ИРИНА БОКОВА ЛЪСНА ОТ АЗЪРБАЙДЖАНСКАТА ПЕРАЧНИЦА"
  https://bivol.bg/mitrev-laundromat.html

 • 4
  ruark avatar :-|
  ruark

  и какво толкова се е случило. Парите на олигарсите от целия свят преминават през офшорки на хартия с цел избягване на данъци и прикриване на произхода им. После се инвестират някъде или се вкарват в банкови сметки в швейцария или се спекулира на борсата, или се купуват имоти и прочие.
  С колко пари са се купили имоти и дялови участия от италианската мафия в европа.
  Колко комунистически крадени пари са влезли в европейски банки през комунизма и след падането му и до ден днешен.
  Всички големи банки от уол стриит имат в почти всички офшорки офиси и други фирми за пране на пари и оптимиране на данъци на техните богати клиенти. Името на британския премиер съшо цъфна в панамският лиик....... не случайно.....
  ако почнат да разследват примерно голдман сакс, тази банка каво прави тогава не ми се мисли. Но тя е над всички закони в света.
  Понеже путин го изкараха най богатият в света и сега му държат сметка на парите.
  Тук има и една друга западна адвокатска мафия която следи големите концерни с помаща на службите. Внедряват техни хора да
  създадът ослуга която е порочна или предлагат уж изпитана и легална схема за изкарване на пари и след няколко години има доказателства и новината цъфва.
  Всички споменати европейски банки имат доста натрупан капитал заради базел 3. И сега е време една част от този капитал да се плати за глоби на адвокатски кантори и организации. Схемата е като със фолксваген.
  Фолскваген изкара пари от една зверска спекулуция преди години заради спекулации с акциите му .и спекуланти и скрити правителствени организации спекулиращи с данъчни пари изгубиха пари тогава и после си отмъстиха като фолксваген плати милярди глоби.....

 • 5
  drilldo avatar :-?
  Георги Георгиев

  Ако става въпрос за време преди Литва да е част от Еврозоната, за стандартно пране на пари ли става въпрос или за избягване на санкции?

  Ако е първото, статията не е коректно да се включва при скандалите от тип "Данске банк."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход