Европа се превърна в център на скандалите за пране на пари

От години имената на елитни финансови институции в ЕС попадат в мащабни схеми

Според МВФ годишно се изпират 2 трлн. долара.
"Голям парадокс е, че има единен пазар за свободно движение на капитали и услуги и т.н., но и 28 различни системи за борба с прането на пари."

Джеппе Кофод, евродепутат от Дания

Поредният скандал за пране на пари, в който бяха замесени имената на няколко европейски финансови институции – Пералнята на "Тройка", отново насочи вниманието към слабостите на европейското законодателство, пише Bloomberg.

Според изданието невъзможността на Европа да адресира проблема се дължи на наличието на десетките държавни системи и липсата на централна агенция, която да се занимава с разследването на престъпления от този вид.

Проблемът

Тази седмица Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) публикува разследване, което изобличи бившата най-голяма инвестиционна банка в Русия "Тройка Диалог" в изпирането на близо 9 млрд. долара в периода 2006-2013 г. Според OCCRP парите са пренасочвани към сметки в литовската Ukio Bankas, която вече не оперира, и няколко други европейски финансови институции като Raiffeisen Bank International, Danske Bank, Deutsche Bank и Swedbank.

Това е поредното разследване, което поставя въпрос върху операциите на финансовите институции в Европа. Друг пример от близкото минало е случаят "Датската пералня", в който стана ясно, че за девет години през естонските операции на най-голямата датска банка са били изпрани близо 200 млрд. евро чуждестранни средства.

"Голям парадокс е, че има единен пазар за свободно движение на капитали и услуги и т.н., но и 28 различни системи за борба с прането на пари", коментира Джеппе Кофод, датски депутат в Европейския парламент пред Bloomberg. "Финансовият сектор е толкова взаимосвързан и толкова международен, че няма смисъл да има такъв тип фрагментирана система", добавя той.

Според анализатора на Bloomberg Георги Гунчев изобличените схеми разкриват "глобална финансова заплаха". Международният валутен фонд (МВФ) оценява, че годишно се изпират 2 трлн. долара.

Миналия месец испанският банкер Хосе Мануел Кампа беше одобрен от икономическата комисия на ЕП за нов председател на Европейския банков орган (ЕБО) . Общите цели на ЕБО са да поддържа финансовата стабилност в ЕС и да гарантира целостта, ефикасността и нормалното функциониране на банковия сектор. В изслушването испанецът заяви, че за борбата с пране на пари е нужно да се увеличи персоналът на ЕБО. Кампа също така разкритикува различията в подхода на европейските държави по отношение на прането на пари, което води до липса на обща координация.

ЕС отхвърли предложения черен списък срещу прането на пари

На фона на зачестилите скандали в евросъюза, вчера представителите на 28-те страни от ЕС отхвърлиха предложения от Европейската комисия черен списък срещу прането на капитали и финансирането на тероризма, включващ Саудитска Арабия. Това съобщи AFP, позовавайки на европейски източници. Двама от тях посочват, че решението е било единодушно. Очаква се министрите на вътрешните работи от ЕС официално да потвърдят отхвърлянето на списъка днес на заседание в Брюксел.

Това решение беше очаквано след критиките за методологията, използвана за съставянето на списъка и след натиска на Рияд и Вашингтон над ЕС. Това е обрат за ЕK, която на 14 февруари предложи към списъка да бъдат прибавени още седем държави и така "високорисковите" страни в него да станат 23, отбелязва агенцията.

Сред новите седем страни, добавени от ЕК към черния списък освен Саудитска Арабия бяха включени Панама и четири американски територии: Американска Самоа, Гуам, Пуерто Рико и Американските Вирджински острови.

Тези четири територии, както и Панама и Саудитска Арабия, не фигурират в списъка на Групата за финансови действия срещу прането на капитали (Gafi), председателствана в момента от САЩ. Включването в списъка не означава въвеждане на санкции, но задължава европейските банки да извършват засилен контрол над финансовите операции с клиенти или финансови учреждения от тези страни. От петдесетина внимателно проверени страни ЕК преценява, че 23 имат "стратегически отклонения" в борбата с прането на капитали и финансирането на тероризма.