Мартин Бомер: Макрон създава импулс, който трябва да бъде използван
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мартин Бомер: Макрон създава импулс, който трябва да бъде използван

Мартин Бомер: Макрон цели да спечели битката срещу популизма, който иска да убие Европа, а също и срещу онези, които в последните 20 години не са направили нищо за Европа и я водят в грешна посока.

Мартин Бомер: Макрон създава импулс, който трябва да бъде използван

Лидерът на организацията Jeunes avec Macron (Младежи за Макрон) пред "Капитал"

Светломира Гюрова
3365 прочитания

Мартин Бомер: Макрон цели да спечели битката срещу популизма, който иска да убие Европа, а също и срещу онези, които в последните 20 години не са направили нищо за Европа и я водят в грешна посока.

© Jeunes avec Macron


Манифестът на Макрон

Откакто стана президент на Франция преди близо две години, Еманюел Макрон произнесе няколко големи речи за бъдещето на ЕС. Последната идва под формата на обръщение, публикувано във вторник във вестници във всички 28 страни от ЕС и адресирано до европейските граждани. Три месеца преди изборите за Европейски парламент Макрон предупреждава, че ЕС е в опасност и предлага своята визия "За европейско обновление". Тя включва нови и не толкова нови идеи за реформи на миграцията, отбраната и търговията, които да гарантират свобода, защита и напредък.

Това са основните моменти в манифеста на Макрон:

- създаване на Европейска агенция за защита на демокрацията, която да предпазва от изборни кибератаки и манипулации; забрана на финансирането на европейски партии от чужди сили; забрана на реч на омразата и подтикване към насилие в интернет

- реформа на Шенген, обща гранична полиция и европейска служба за предоставяне на убежище, създаване на Европейски съвет за вътрешна сигурност

- реформа на антитръстовата политика и търговската политика, които да помогнат на Европа в конкуренцията със САЩ и Китай

- въвеждане на минимална европейска заплата, съобразена с условията във всяка страна и договаряна колективно всяка година

- провеждане на Конференция за Европа до края на годината с участието на граждански панели, академици, мозъчни тръстове, религиозни представители, която да предложи пътна карта за обновлението на ЕС

Ден, след като френският президент публикува своя манифест, "Капитал" разговаря с Мартин Бомер, лидер на организацията Jeunes avec Macron (Младежи за Макрон). Тя е формирана през 2015 г., още преди Еманюел Макрон да основе своето движение En Marche. Бомер е един от основателите на групата, която сега се опитва да повтори направеното по време на френската президентска кампания през 2017 г. в изборите за Европейски парламент през май.

В своя манифест президентът Макрон се обръща към "гражданите на Европа". Но има ли такива граждани днес, когато виждаме надигане на национализма на много места в Европа?

Това е начинът на Макрон да каже, че съществува европейска идентичност, която е многообразна и жива. Той се обръща към всички европейски граждани, които са поставени на върха на неговия дневен ред. Причината да излезе с този манифест точно сега е усещането за неотложност - заради възхода на популизма, заради наближаващия Brexit, заради конкуренцията отвън, която притиска Европа, а също и защото сега е момент на избор с вота за Европейски парламент (ЕП) през май.

Макрон базира своята визия за европейско възраждане на три принципа - свобода, защита и напредък. Той поставя на масата много конкретни предложения. И най-важното - призовава европейските граждани да се мобилизират, да отидат да гласуват и да изберат какво бъдеще искат за Европа.

Избирателната активност при вота за ЕП върви надолу с всяко гласуване. И усещането е, че пропастта между гражданите и формации като Европейската народна партия например се разширява. Какво е нужно, за да се възстанови връзката между гражданите и техните представители в Брюксел?

Ангажирането на гражданите се свежда до три неща - добър проект, правилните хора, които да го осъществяват, и начинът, по който се практикува властта. Първо, за да гласуват, гражданите трябва да имят ясна представа какво им се предлага, какъв е изборът им. И това прави Макрон със своето обръщение - дава ясна визия накъде неговата листа от кандидати за евродепутати иска да поведе ЕС. Второ, трябва да имаме представители в ЕП, които поемат ангажимент да вършат работата си. Например френската партия, която има най-много евродепутати, е крайнодясната "Национално събрание" на Марин льо Пен. Тези хора не са направили абсолютно нищо в ЕП, нула. И накрая начинът, по който се практикува властта. Целта на En Marche! във Франция, а сега и в ЕП, е не просто смяна на лицата, но и на политическите практики. Евродепутатите трябва да преосмислят начина, по който комуникират с европейските граждани, в момента те дори не използват целия набор инструменти, които имат - както по отношение на дигиталните технологии, така и като мрежи от хора по места.

Макрон предлага няколко нови институции за ЕС. Каква е идеята например зад създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията?

Това предложение е много важно, включително за България. Бях в София миналата година, когато тук имаше голяма дискусия за Истанбулската конвенция. И когато чух всичко това за джендърите, си казах - това е чиста фалшива новина, пропагандирана от някого, който иска да повлияе на общественото мнение в страната. С тази агенция Макрон иска всяка страна в ЕС да има на разположение ресурси, за да защитят демокрацията от външни влияния, които искат да убият.

Какъв би бил идеалният резултат от предложената Конференция за Европа?

Идеята е да се съберат заедно много хора, които обикновено не си говорят едни с други. Това ще помогне да се даде нова визия за посоката, в която искаме да върви ЕС. Макрон използва този метод от самото начало - първо в президентската си кампания във Франция, после с големия дебат, в който да чуем от французите какво наистина искат от своите лидери. И сега Макрон го прави на ниво ЕС - предлага да чуем какво европейските граждани очакват от ЕС. Вероятно ще открием, че те искат повече сигурност срещу външни заплахи, повече свобода вътре в ЕС, а също и напредък, който отново да направи Европа място, където се раждат големи идеи и открития.

Каква е целта на предложението за европейска минимална заплата? И как мислите, че ще бъде възприета например в страните от Източна Европа, където по-ниското заплащане в много случаи се смята за конкурентно предимство? Например пакетът "Мобилност" на Макрон, който на теория трябва да осигури по-добри условия на шофьорите, в България се прие като протекционизъм, който носи загуби на българските транспортни фирми.

Идеята зад минималната заплата е да се каже: Европа все още е в авангарда, дефинира преди всички останали бъдещето по отношение на нормите и правилата, засягащи хората. Искаме да покажем, че Европа е пространство, гарантиращо правата на всички работници, независимо дали са от Запад или от Изток. Искаме да осигурим някаква форма на социална защита, за да сме сигурни, че няма европеец, който да бъде експлоатиран.

Не казваме, че искаме една и съща минимална заплата навсякъде, идеята е всяка държава да има такава, но да бъде адаптирана към местните условия. Разбира се, никой не очаква минималната заплата в България да бъде равна на тази в Люксембург, това няма никакъв смисъл и би унищожило българската икономика.

За страните от Източна Европа и за всяка страна в ЕС, която в момента няма минимална заплата, това всъщност е възможност, нова защита, нещо, което ЕС може да предложи на гражданите си. И всеки българин, работещ във Франция, ще получава същото възнаграждение като всеки французин за същата работа.

Това гарантира и пакетът "Мобилност 1". Ако се окаже, че за транспортния сектор в България това не е оптимално и носи загуба на конкурентност, може да се търси промяна. Това е методът, който Макрон прилага във всичко, и сега иска да го пренесе в ЕП - прилага се даден закон, анализира се резултатът от него и ако той не е добър, законът се променя и адаптира. Това е същността на политиката.

Със своя манифест Макрон се опитва да покаже, че е единственият лидер с визия в ЕС в момента. Но за да се осъществи визията в реалността, той има нужда от партньори в ЕС. Видяхме например, че идеите му за еврозоната бяха силно променени от Германия. Как ще търси той подкрепа за сегашните си идеи?

Първо, обръщението му е придружено със списък с хора, които го подкрепят, и там виждаме имената на политици от дясно и от ляво, от Запад и от Изток. Вече съществува подкрепа, която надхвърля традиционните политически разделения. Около това, което Макрон постави на масата, има импулс. Ще използваме този импулс за възраждане, за да изградим Европа по нов начин. Това е фундаментът, върху който после ще търсим съгласие по конкретни политики като управлението на еврозоната.

Това е обръщение от Макрон, адресирано до европейските граждани, не до колегите му държавни лидери. Той споделя визията си пряко с европейските граждани. А и нека бъдем реалисти - управлението на еврозоната не е тема, която интересува европейските граждани във всекидневния им живот. И това е причината мястото й да не е в този манифест. Той цели да спечели битката от една страна срещу популизма, който иска да убие Европа, и от друга - срещу онези, които в последните 20 години не са направили нищо за Европа и я водят в грешна посока.

Обръщението е само първият етап на идеята на Макрон за обновление. Вторият започва на 7 март, когато пускаме онлайн платформа във всички 28 държави в ЕС и преведена на всички езици. Всеки гражданин може да се регистрира и да подкрепи идеите на Макрон. С това казваме на хората: Вие имате силата да промените Европа. Най-важната ви задача, разбира се, е да отидете да гласувате за ЕП през май, но преди това имате възможността да отидете онлайн на eu-renaissance.org и с регистрирането си да заявите, че подкрепяте иницативата на Макрон за обновление. Това ще даде на импулса политическа сила.

Манифестът на Макрон

Откакто стана президент на Франция преди близо две години, Еманюел Макрон произнесе няколко големи речи за бъдещето на ЕС. Последната идва под формата на обръщение, публикувано във вторник във вестници във всички 28 страни от ЕС и адресирано до европейските граждани. Три месеца преди изборите за Европейски парламент Макрон предупреждава, че ЕС е в опасност и предлага своята визия "За европейско обновление". Тя включва нови и не толкова нови идеи за реформи на миграцията, отбраната и търговията, които да гарантират свобода, защита и напредък.

Това са основните моменти в манифеста на Макрон:

- създаване на Европейска агенция за защита на демокрацията, която да предпазва от изборни кибератаки и манипулации; забрана на финансирането на европейски партии от чужди сили; забрана на реч на омразата и подтикване към насилие в интернет

- реформа на Шенген, обща гранична полиция и европейска служба за предоставяне на убежище, създаване на Европейски съвет за вътрешна сигурност

- реформа на антитръстовата политика и търговската политика, които да помогнат на Европа в конкуренцията със САЩ и Китай

- въвеждане на минимална европейска заплата, съобразена с условията във всяка страна и договаряна колективно всяка година

- провеждане на Конференция за Европа до края на годината с участието на граждански панели, академици, мозъчни тръстове, религиозни представители, която да предложи пътна карта за обновлението на ЕС

Ден, след като френският президент публикува своя манифест, "Капитал" разговаря с Мартин Бомер, лидер на организацията Jeunes avec Macron (Младежи за Макрон). Тя е формирана през 2015 г., още преди Еманюел Макрон да основе своето движение En Marche. Бомер е един от основателите на групата, която сега се опитва да повтори направеното по време на френската президентска кампания през 2017 г. в изборите за Европейски парламент през май.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Президентът на Франция Еманюел Макрон е със съгласие за запазване на неправилният начин на работа на Европейската централна банка и с това подсигурява провалът на Европейския съюз.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  На думи всичко е добре, но на практика Макрон нито доведе до растеж на подвластната си икономика, нито е загрижен особено за ЕС.

  Ясен знак за това е неистовото му упорство да дискриминира превозвачите от периферията на съюза чрез пакта "Мобилност".

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "И когато чух всичко това за джендърите, си казах - това е чиста фалшива новина, пропагандирана от някого, който иска да повлияе на общественото мнение в страната."

  Каква фалшива новина, бе?! Има ли или няма дефиниция за пола в тази фейк конвенция? Има. Отговаря ли на това, което пише по българските закони? Не. Така ли ще ни пазят Демокрацията, с цензура? Що не вземат да натиснат за диверсификация на медийната собственост, например?

  Изобщо, ако нямаше коментар за ЛГБТ конвенцията, щяхте ли да му качите интервюто изобщо?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.