Централните банкери на помощ. Серия поредна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Централните банкери на помощ. Серия поредна

Поради сериозната слабост на еврозоната, президентът на ЕЦБ Марио Драги отложи повишаването на лихвите за догодина.

Централните банкери на помощ. Серия поредна

ЕЦБ и Федералният резерв се отказаха от плановете си за вдигане на лихвите през тази година

5403 прочитания

Поради сериозната слабост на еврозоната, президентът на ЕЦБ Марио Драги отложи повишаването на лихвите за догодина.

© Reuters


Темата накратко
 • Това е знак за крехкостта на ръста в еврозоната и за страха от търговската война с Китай.
 • По-сериозно забавяне на икономиките обаче може да се отложи за след 2019 г.

Световната икономика тези дни е като кораб в непознати води. Миналата година ветровете в платната я носеха силно напред и Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) сигнализираха, че най-накрая ще нормализират монетарната си политика. ЕЦБ най-сетне спря да печата пари през декември, а Федералният резерв дори увеличи централните лихви по заемите четири пъти.

Тази година обаче насрещният вятър, който изглежда да забавя както Европа, така и САЩ, накара двете централни банки да отложат идеите си.

Икономическа стагнация в ЕС

Да започнем с еврозоната. Данните на Евростат показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) там е нараснал едва с 1.2% на годишна база за 2018 г. Това обаче крие по-големите проблеми в първата и третата икономики - Германия и Италия. През третото тримесечие на 2018 г. германската икономика се сви за пръв път от 2015 г. с 0.2%, а в последното избягна свиването, като регистрира 0% ръст. Така най-голямата икономика в ЕС се размина с рецесията само технически, защото икономиката ѝ на хартия не се свива две поредни тримесечия. През декември IFO expectations - индексът на очакванията на германските бизнеси за следващите 6 месеца, падна до най-ниското си ниво от 2015 г. насам.

Италия пък официално е в рецесия, както и в нестихващ конфликт с Европейската комисия, който непрекъснато клати пазарите и нервите на европейските им партньори. Индустриалното производство в еврозоната пък спада с най-бързите темпове от Голямата рецесия насам, твърди "Блумбърг".

Подобни развития естествено влияят пряко на България, която е свързана без никакви предпазни клапи с еврозоната. Германия е най-големият ни търговски партньор, а еврозоната поема 2/3 от износа. Всяко забавяне там ще се пренесе тук с няколко месеца закъснение.

Реакцията на ЕЦБ

Всичко това промени намеренията на Европейската централна банка. Тя беше обещала да прекрати програмата за количествени облекчения, започнала през 2014 г., през декември 2018. Въпросната програма доведе до отпечатването на над 2.6 трилиона евро и инжектирането им в икономиката на еврозоната при нулеви лихви по заемите. Очакванията за вдигането на лихвите в Европа бяха в основата на опасенията за сериозно разклащане на икономиката.

В началото на март обаче ЕЦБ намали очакванията си за ръст до 1.1% за 2019 г. и отложи вдигането на лихвите по заемите за 2020 г. Връща се и насоченото дългосрочно финансиране, което ще дава двегодишни заеми с общ размер на определени европейски банки, за да рефинансира над 720 млрд. евро дългове.

"Тъй като немската икономика демонстрира сериозна слабост, тя допринася за решенията на ЕЦБ. Новото насочено дългосрочно финансиране също се дължи на силно занижените индикатори на инвеститорското настроение към еврозоната, което обяснява и отлагането на повишаването на лихвите по заемите до 2020 г.", обяснява пред "Капитал" икономистът д-р Ралф Солвийн от немската Commerzbank. Според Солвийн обаче сегашното насочено финансиране ще има минимален положителен ефект върху немската икономика или еврозоната, чиито проблеми изглеждат прекалено сериозни. Положителен ефект той вижда във възможността мярката да отслаби еврото.

Ситуацията в САЩ

Еврозоната е слабото място в момента, но и другаде има рискове. В САЩ 2018 г. ще бъде запомнена като най-лошата година за фондовите борси от 2009 г. насам поради силната волатилност на пазарите. Реалната икономика се представяше добре миналата година, с рекордно ниска безработица и инфлация от 2%, стабилен ръст от 2.6% за последното тримесечие и 2.9% годишен ръст за 2018 г. Годишен резултат над 3% не е постиган от 2005 г.

Още в началото на тази година обаче и зад океана се появиха признаци за тревога. Сред тях са рязкото свиване в продажбите на дребно през декември и високо ниво на частна и фирмена задлъжнялост. Федералният резерв на САЩ предупреди миналия месец, че американските компании са все по-задлъжнели - частният корпоративен дълг е достигнал 15 трилиона, или 70% от американския БВП, а над 2 трилиона долара дълг ще трябва да бъде платен през следващите 2 години. Това означава, че американските компании в близкото бъдеще ще трябва да инвестират сериозна част от оборота си в изкупуване на дългове, което може да забави растежа.

Според все още работен доклад на икономисти от "Принстън" и Банката на Федералния резерв в Ню Йорк търговската война на Тръмп дотук е струвала до 4 млрд. долара на месец на американския потребител в края на 2018 г. и може да причини икономически щети до 165 млрд. долара през 2019 г., което би обезсмислило много от положителните за потребителите ефекти.

В изследване на Националната асоциация на бизнес икономистите на САЩ (NABE) от края на февруари три четвърти от 300-те запитани експерти очакват влизане на американската икономика в рецесия, но не през тази или дори следващата година, а до края на 2021 г.

В началото на март стана ясно, че и Федералният резерв е вдигнал ръце като ЕЦБ. През 2019 г. се очакваха три повишения на лихвите, които бяха потвърдени и през януари. Тази седмица обаче идеите се промениха - лихвите ще бъдат замразени на 2.5% и няма да се повишават през тази година. Официалните причини, които Джероум Пауъл даде, са, че реалната икономика е в стабилно и здраво положение, но инфлацията не се променя въпреки ниската безработица и бумтяща икономика.

Индикатори за забавяне и риск

Така описаната картина носи добри и лоши новини в себе си. Добрите безспорно са, че 2019 г. няма вероятно да е годината на сериозни проблеми, защото действията на централните банки може да отложат по-сериозно свиване. Дори, смятат някои, може да не се стигне до такъв сценарий. Експертът по международни финанси и монетарна политика Джоузеф Гегнън от Peterson Institute for International Economics (PIIE) казва, че много икономисти очакват рецесия, защото не е имало такава от доста години, но данните за здравето на американската икономика не сочат подобно нещо. Гегнън посочва, че Австралия например не е имала рецесия от 25 години.

В свой доклад Жанет Хенри, главен глобален икономист на HSBC, казва, че в момента протича глобално индустриално забавяне, което още не е застигнало САЩ, но силно удря най-зависимите от износа държави. ЕС е в този отбор и търпи негативи заради търговската война между САЩ и Китай, забавянето на китайската икономика и Brexit. Докладът на Хенри обаче прогнозира, че най-лошото забавяне за ЕС дори вече е отминало.

Хенри също като Гегнън смята, че скоростта на наемането на площи в САЩ само се увеличава, а страната не демонстрира забавяне в индустриалната продукция. Ниските цени на петрола подпомагат американския потребител и според Хенри ще осигурят допълнителен разполагаем доход от 25 млрд. долара.

Но като цяло ЕЦБ е в по-лоша ситуация от американските си колеги и инструментите му за влияние са силно ограничени при нова опасност. "Краткосрочните лихви вече са -0.4%, а дългосрочната доходност на немските облигации вече клони към 0. ЕЦБ може да започне да купува повече италиански и испански облигации, но това е политически трудно постижимо", обяснява Гегнън пред Капитал.

Страхът на инвеститорите и международните рискове пък ще доведат до по-консервативни модели на инвестиране. Така ЕС също може да бъде ударен от две страни. Ако търсенето в Китай остане забавено, а САЩ постепенно почнат да забавят ръста си, това предвещава дълготрайна стагнация в ЕС. Така дори насрещният вятър да намалее, попътен може да не дойде.

Темата накратко
 • Това е знак за крехкостта на ръста в еврозоната и за страха от търговската война с Китай.
 • По-сериозно забавяне на икономиките обаче може да се отложи за след 2019 г.

Световната икономика тези дни е като кораб в непознати води. Миналата година ветровете в платната я носеха силно напред и Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) сигнализираха, че най-накрая ще нормализират монетарната си политика. ЕЦБ най-сетне спря да печата пари през декември, а Федералният резерв дори увеличи централните лихви по заемите четири пъти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Устойчивостта на държавата е със съществена зависимост от устойчивостта на въведените пари.
  Централната банка е без способност да осигури устойчивост на парите и нейната работа е със съпътстващи щети.
  Сега обществеността пренебрегва истината, че наличието на неограничавани щети от работата на централната банка подсигурява за възникването на стопански дисбаланси и катастрофална криза.
  Най-сигурният начин за провалът на правителството е запазване на липсата на държавно противодействие срещу щети от липсата на способност на централната банка да осигури устойчивост на парите.
  Устойчивият държавен просперитет е възможен само при осъществявано държавно противодействие срещу щети от липсата на способност на централната банка да осигури устойчивост на парите.

 • 2
  profesionalist avatar :-|
  profesionalist

  Ако не беха свалили цените на петрола 100% до сега да сме в криза и то бая сериозна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капанът AstraZeneca

Капанът AstraZeneca

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK