Европейската пролет на Янис Варуфакис
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европейската пролет на Янис Варуфакис

Изказванията на Янис Варуфакис против икономическата политика на ЕС, диктувана най-вече от Германия, както и срещу днешния капитализъм като цяло, го правят привлекателна фигура за модерното прогресивно ляво

Европейската пролет на Янис Варуфакис

Бившият гръцки финансов министър разкри нова про-европейска лява партия, с която се надява да влезе в Европейския парламент

6406 прочитания

Изказванията на Янис Варуфакис против икономическата политика на ЕС, диктувана най-вече от Германия, както и срещу днешния капитализъм като цяло, го правят привлекателна фигура за модерното прогресивно ляво

© Reuters


Темата накратко
 • Бившият гръцки финансов министър ще се яви на изборите през май със собствена лява партия в 11 държави.
 • Стратегията му за набиране на популярност включва предизвикателни послания и подкрепа от популярни личности.
 • Идеите на Варуфакис за промяна на ЕС са и в отговор на разрастването на десния популизъм на континента.

"Трябва да счупим традиционната матрица на европейската политика, нуждаем се от транснационална европейска политика - ето защо бивш гръцки финансов министър ще участва на евроизбори в Германия." Така икономистът Янис Варуфакис, познат от преговорите по дълговата криза на Гърция, обяснява участието на партията си "Европейска пролет" на предстоящите избори за Европейски парламент в дискусия на Financial Times и Bruegel. Варуфакис е известен с трудния си характер и целенасочено търси имиджа на бунтар, особено откакто беше освободен като финансов министър от премиера Ципрас през 2015 г. след седем месеца на поста.

Позициите му, често поднесени по заядлив начин, против икономическата политика на ЕС, диктувана най-вече от Германия, както и срещу днешния капитализъм като цяло, го правят привлекателна фигура за модерното прогресивно ляво. Решението да участва именно в германската листа на партията си за изборите за Европейски парламент се вписва изцяло в характерния му стил.

Някои от идеите на "Европейска пролет", част от основаното от Варуфакис "Движение за демокрация в Европа 2025" (DieM25), звучат почти утопично. Отвъд сензационността и списъка със знаменитости, които той брои за свои поддръжници, много от тезите му заслужават внимание.

Модерно ляво за ЕС

Основен за каузата на партията на Варуфакис е проблемът с демократичния дефицит на Европейския съюз. Според него сега ЕС е непрозрачен, неефективен и крие решения в ущърб на европейските граждани зад неразбираема технократска риторика. Но за разлика от класическия антиевропейски популизъм отляво или отдясно неговото движение не предлага засилване на националния елемент в европейската политика, а ре-демократизацията ѝ чрез нова европейска идентичност на базата на по-голяма прозрачност и участие на гражданите.

Първа стъпка за това е създаване на истински транснационални европейски партии от типа на "Европейска пролет" вместо сегашните - като Европейската народна партия например, в която авторитарно управляващата формация на Виктор Орбан съжителства с християндемократите на Ангела Меркел. Движението DieM25 и родената от него партия "Европейска пролет" всъщност представляват различни прогресивни и леви движения в 11 европейски страни, които отиват на изборите с обща програма. Самият Варуфакис - като техен spitzenkandidat, ще участва с листата в Германия не на последно място и за да подразни германските политици, към които има особено отношение.

Варуфакис използва новосъздадена ниша, доколкото повечето леви формации в ЕС стават все по-антиевропейски, за да привличат радикализирани и разочаровани от статуквото избиратели. Гръцкият икономист вече е популярен сред ляво настроени студенти в Германия. Движението му в същото време е и яркозелено - освен "Цялостна демократизация на ЕС" другото му основно послание е "Зелен преход за ЕС".

В събитието в Брюксел тази седмица участва и американската актриса и активистка срещу глобалното затопляне Памела Андерсън, станала популярна от сериала "Спасители на плажа" през 90-те години
Източник: DieM25

В екипа от съветници на "Европейска пролет" са включени популярни лица като основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, канадската журналистка Наоми Клайн, известна с критиките си към глобализацията, водена от корпорациите, популярния словенски ляв философ Славой Жижек, вокалиста на шотландската рокгрупа Primal Scream Боби Гилеспи и др. В събитието под наслов "Гражданско превземане на европейските институции" тази седмица в Брюксел, на което DieM25 представи платформата си, взе участие и американската актриса и активистка срещу глобалното затопляне Памела Андерсън, чиято роля в сериала "Спасители на плажа" през 90-те години й донесе слава на секс символ. Очевидно е, че за предстоящите избори Варуфакис залага силно на сензационността и на популярността в интернет.

Стрели за Германия и еврозоната

През 2015 г. като финансов министър на Гърция Варуфакис беше яростен противник на бюджетните икономии и често влудяваше преговарящите от тройката кредитори, преди Ципрас да го уволни и да представи по-приемливи за тях мерки. Впоследствие бившият министър често коментира, че правителството на Ципрас тогава се е предало пред натиска на ЕС и Германия.

Варуфакис систематично критикува финансовата политика на ЕС като цяло и в частност германския бюджетен и търговски излишък: "Германия наистина плаща за останалите държави в ЕС и не получава нищо за инвестицията си. Германците се радват на търговския си излишък, без да си дават сметка, че спестяванията им отиват при чужденци, които ги пропиляват."

Гръцкият икономист е последователен критик и на еврозоната, която според него не е постигнала зададените й цели за сближаване на икономиките и стандарта на живот. Според него сближаване се наблюдава на друг принцип - между успешни страни в еврозоната като Германия и Холандия и страни като Полша и Унгария, облагодетелствани от притока на германски и холандски инвестиции. В същото време по думите му към държави като Португалия, Гърция и Ирландия е насочено "цунами" от заеми. "Имаме еврозона, която наводни периферията със заеми - инвестирани непродуктивно, създали балони, които се спукаха", смята Варуфакис.

Гръцкият икономист също така нарича плана "Юнкер" измама, която не само не е помогнала на европейската икономика, но е създала трилиони евро рискови активи, подпомагайки европейските банкери за сметката на реалния бизнес. Според него сегашната европейска икономика е лишена от продуктивност, а политиката на ЕЦБ не позволява излизане от стагниралата ситуация.

Сочейки двойния аршин, с който ЕС се опитва да накаже Италия за бюджетния дефицит, докато разрешава на Франция да прави същото, Варуфакис все пак смята, че европейските средства трябва да се предоставят срещу спазването на фискалните правила.

Нека бъде светлина

Програмата на "Европейска пролет" твърди, че сегашното тромаво икономическо представяне и слаб ръст на продуктивността на европейските икономики се дължи на липсата на инвестиции. Затова допълнително 5% от съвкупния БВП на ЕС трябва да бъдат вложени в т.нар. Зелен преход.

Това може да бъде постигнато, ако Европейската инвестиционна банка (EIB) емитира дългосрочни облигации за 500 млрд. евро всяка година до 2023 г., които да се инвестират и разпределят от нова Агенция по зеления преход. При рязко покачване на доходността на облигациите ЕЦБ трябва да е готова да ги изкупи обратно на вторичните пазари. Така според Варуфакис в европейската икономика биха влезли още 2.5 трилиона евро, които ще намалят настоящата висока ликвидност на търговските банки, а също биха създали стабилен актив, в който "германските пенсионери да влагат парите си". А между другото биха послужили и за програми за спасяване на планетата.

На практика гръцкият икономист предлага нова форма на количествени облекчения, за които критикува ЕЦБ, и на логичен въпрос от журналист от Financial Times обяснява, че голямата разлика в ефективността на тези средства ще дойде от прозрачността, с която те ще бъдат управлявани.

В началото на тази година Янис Варуфакис и определящият се като демократичен социалист популярен американски конгресмен демократ Бърни Сандърс лансираха общата си инициатива за Прогресивен интернационал като отговор на разрастващия се десен популизъм. "В ход е глобална война срещу трудещите се, срещу околната среда, срещу демокрацията, срещу порядъчността. През географските граници се простира мрежа от десни структури, които потъпкват човешките права и извеждат на преден план нетолерантността. От 30-те години на миналия век човечеството не е се е изправяло пред подобна заплаха", се казва в документа, представен като манифест на новия ляв интернационал.

Предстоящите избори ще покажат какви са шансовете на бившия гръцки финансов министър да повлияе на процесите в Европа. Засега социологическите проучвания не ги оценяват като високи.

Темата накратко
 • Бившият гръцки финансов министър ще се яви на изборите през май със собствена лява партия в 11 държави.
 • Стратегията му за набиране на популярност включва предизвикателни послания и подкрепа от популярни личности.
 • Идеите на Варуфакис за промяна на ЕС са и в отговор на разрастването на десния популизъм на континента.

"Трябва да счупим традиционната матрица на европейската политика, нуждаем се от транснационална европейска политика - ето защо бивш гръцки финансов министър ще участва на евроизбори в Германия." Така икономистът Янис Варуфакис, познат от преговорите по дълговата криза на Гърция, обяснява участието на партията си "Европейска пролет" на предстоящите избори за Европейски парламент в дискусия на Financial Times и Bruegel. Варуфакис е известен с трудния си характер и целенасочено търси имиджа на бунтар, особено откакто беше освободен като финансов министър от премиера Ципрас през 2015 г. след седем месеца на поста.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "...Трябва да счупим традиционната матрица на европейската политика..."
  Темата е много експертна и Янис е напипал, според мен, сериозен проблем, който в любителски кръг отдавна обсъждаме безуспешно, защото:
  1. В ЕП са представени не нации, а политически дружини: ЕНП, ПЕС, консерватори, зелени и пр;
  2. Национални партии членуват в европолитическите дружини, защото иначе от индивидуалното им представителство в ЕП някакъв особен смисъл няма;
  3. Гласуването за депутати в ЕП е национално, т.е. аз от БГ не мога да гласувам за кандидатите на германския ХСС, например, а единствено за представители на българска национална партия, който в мига, когато са избрани в ЕП престават да са националани и стават депутати от политическата евродружина.

  И като ще се правим на общност, защо европейският гражданин да не може да дава гласа си на евроизлорите за представители на която и да е европейска партия?

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Нямам доверие на финансисти, които са се провалили в практиката. Имам предвид и Симеон Дянков. Нищо не струват идеите им, щом не са допринесли нищо добро, когато са имали властта да ги приложат.

 • 3
  practic avatar :-|
  Practic

  "...про-европейска лява партия..."

  Която е за обединена Европа.
  От Рейкявик до Владивосток...

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  С критиките му е трудно да се спори. Идеите му, обаче, са изключително вели.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "evpetra":

  Симеон Дяков елиминира излишъка в българския бюджет по време на криза. Дори само затова му дължим признание. След него за няколко години дълга на държавата ни порасна с над 10% от БВП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Бетонна бъркотия

Бетонна бъркотия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK