Европейците извън европейските избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европейците извън европейските избори

Европейците извън европейските избори

Почти 17 млн. граждани на ЕС живеят в държава членка, различна от родната им. Те имат право да гласуват на изборите за ЕП, но рядко имат тази възможност

3106 прочитания

© Юлия Лазарова


На последните избори само 8% от европейските граждани, живеещи в друга държава членка, са регистрирани за гласуване в изборите за Европейския парламент.

Почти 17 млн. граждани на ЕС живеят в държава членка, различна от родната им. Те имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент от мястото, на което живеят, но пренебрежително малка част от тях го правят. Това е пропиляна възможност за транснационалната политика на ЕС.

Примерите

Ако всички румънци, които живеят в Италия, решат да създадат партия и гласуват за нея, тя ще премине прага от 4%, и в крайна сметка те ще изберат трима от 76-те евродепутати на страната. Румънците в Италия са най-голямата чуждестранна общност на ЕС в рамките на една държава от съюза: около 1.2 млн. души. Но само малка част от тази общност ще гласува на изборите за Европейски парламент на 26 май, се казва в анализ на сайта europeandatajournalism.eu.

Всеки гражданин на ЕС може да гласува на европейските избори от страната, в която пребивава. За целта не се нуждае от гражданство или друг подобен статут. Необходимо е лицето да подаде заявка за регистрация (само в Латвия и Литва резидентите са регистрирани по подразбиране). Алтернативата е гражданинът да се върне да гласува в собствената си страна, да подаде гласа си в консулството или да го изпрати по пощата.

Изискванията и крайните срокове за регистриране за гласуване в държавата, в която пребивавате, са различни в различните страни. Крайните срокове в голяма част от Европа са около средата на април. Процедурата по регистрация не е сложна, но малко хора са запознати с нея, а много чужденци дори не знаят, че имат право да гласуват там, където живеят. Резултатът? На последните избори само 8% от европейските граждани, живеещи в друга държава членка, са регистрирани за гласуване в изборите за Европейския парламент.

Колко са общо?

В Европа никога досега не е имало толкова много граждани на ЕС, които да пребивават в държава членка, различна от страната им на произход – 17 млн. души, или повече от 3% от гражданите на ЕС. В абсолютна стойност най-големите такива общности са на румънците и поляците. В относително изражение, повече от 10% от румънските, българските, хърватските, латвийските, литовските и португалските граждани живеят в други страни от съюза.

Във всяка от петте най-големи страни в Европейския съюз живеят поне 1 млн. граждани от други държави в съюза, а в страни като Ирландия, Белгия и Австрия чужденците от ЕС представляват 8-9% от потенциалните избиратели на европейските избори.

По-високата избирателна активност сред тези граждани би могла да е от значение в много страни. Това би било изход от подчинеността, в която националният обществен дебат често поставя чужденците от ЕС (подпомогнат от факта, че те могат да гласуват на местните и европейските избори, но не и на общите избори). Също така ще се даде глас на тази все по-голямата транснационална общност. А това е разнообразна общност: гледачи и шофьори на камиони, лекари и изследователи - всички с опит от първа ръка за възможностите (и предизвикателствата), предлагани от свободното движение в рамките на Европейския съюз.

Изключително ниско участие

Съществува парадокс: тази процъфтяваща общност на гражданите е жив пример за европейска интеграция, но само минимална част от тях изразяват гласа си на европейските избори. Данните за последните избори показват, че около 95% от чужденците в ЕС не са гласували в страната, където пребивават. Гласовете, подадени в консулство или по пощата, също са пренебрежително малко. Например през 2014 г. само 6% от италианците, живеещи в друга държава от ЕС са гласували на изборите за Европейския парламент в консулствата на Италия, а само 13 700 германци са били регистрирани за гласуване от чужбина, т.е. около една десета от тези, които са били регистрирани за последните германски парламентарни избори.

Данните за участието на гласоподавателите сред чужденците в ЕС обаче са доста непълни - това е поредното потвърждение за недостатъчното внимание, което отдават на този проблем както властите, така и обществеността. Европейският парламент не обобщава тези данни и много държави дори не ги правят публично достояние. Само пет държави от ЕС събират и публикуват данни за избирателната активност.

Защо толкова много чужденци в ЕС не участват в европейските избори или дори не си дават възможността да го направят? Причините варират от недоверие в политиката и незаинтересованост към Европейския съюз до социално-икономически и културни фактори и слабото познаване на правата си и процедурите, които трябва да се следват. За да се справи поне с някои от тези фактори, Европейският съюз започна специална кампания за повишаване на осведомеността с оглед на изборите през май – "Този път гласувам".

Решение на този проблем би могло да бъде създаването на квота в ЕП за транснационални кандидати. По този начин например румънските граждани в Италия няма да трябва да избират измежду италиански кандидати, нито ще трябва да подават гласа си за румънски кандидат в консулството на Румъния. Разпределянето на квота за места за транснационални кандидати би дало много по-голяма видимост на всички европейци, които живеят в друга държава членка, но засега това е само предложение.

Статията е публикувана в рамките на проекта EDJNET, в който "Капитал" е партньор.

На последните избори само 8% от европейските граждани, живеещи в друга държава членка, са регистрирани за гласуване в изборите за Европейския парламент.

Почти 17 млн. граждани на ЕС живеят в държава членка, различна от родната им. Те имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент от мястото, на което живеят, но пренебрежително малка част от тях го правят. Това е пропиляна възможност за транснационалната политика на ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.