Какво значи избирането на Зузана Чапутова за президент на Словакия

Политическата новачка защитава либералните ценности и дава надежди за задържане на популистката вълна в Централна Европа

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

"Единственото нещо, необходимо за триумфа на злото, е добрите хора да не правят нищо", написа наскоро в социалните мрежи Зузана Чапутова. Адвокатът и антикорупционен кандидат стана първата жена - президент на Словакия. Тя почти няма политически опит, но успя да победи с 58% на 42% от вота на балотажа в събота кандидата на управляващата партия Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия. Но какво реално може да направи Чапутова, когато президентът до голяма степен има церемониална роля?

В страна, в която еднополовите бракове са незаконни, нейните либерални възгледи я правят защитник на гей правата. След обявяването на изборните резултати тя застана зад ценности, които сега изглеждат позабравени – състрадание, толерантност, честност. Докато либералите се радваха на доказателството, че вълната от популизъм в Централна Европа може да бъде преобърната, други бяха по-предпазливи. "Очаквайте управляващите веднага да започнат кампания срещу нея преди встъпването й в длъжност", твърди пред ВВС неназован политически анализатор. И допълва, че парламентът ще опита да осуети либералните й намерения още преди да заеме поста си, например като прокара законодателство, правещо еднополовите бракове почти невъзможни.

Тест за промяна

Една година след убийството на разследващия журналист Ян Куциак изборите в Словакия бяха възприемани за тест колко се е променила страната. Решителен фактор във вота беше именно гневът, който все още провокира убийството. "Избирането на Чапутова може да доведе до промяна в словашката политика след дългото популистко управление. Това ще представи различно лице на Централна и Източна Европа и ще покаже, че има алтернатива на нелибералните сили и централизирания политически контрол в Унгария и Полша", твърди пред ВВС Милан Нич от German Council on Foreign Relations.

Имиджът на Шефчович е замъглен от връзките с дискредитираното политическо статукво и е възприеман като политическото "старо", докато Чапутова е смятана за политическото "ново". "Тя е независима от статуквото и представлява положителна промяна. Един вид се оформя като словашкия Макрон. Изборът й може да бъде повратен момент не само за Словакия, но и за по-широкия регион", смята Нич. Според Матуш Костолни, главен редактор на либералния всекидневник Dennik N, победата на Чапутова е доказателство, "че мнозинството от словаците са загрижени за страната и им е дошло до гуша от корумпираната и криминална система".

Прекалено големи очаквания

Самата Чапутова смекчава прекалено големите очаквания, като посочва, че словашкият президент няма влиянието например на френския президент. Но пред Foreign Policy е категорична: "Няма да се страхувам да дискутирам моите възгледи."

Попитана дали не се притеснява, че като Макрон може да загуби популярност заради непопулярни политики, тя отговаря: "Знам, че хората имат високи очаквания и е много вероятно подкрепата за мен да спадне рано или късно. Няма да мога да покрия всички очаквания. Но поне съм честна за това. Това ме прави различна от управляващите политици."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Очевидно най-важните и належащи проблеми в ЕС са тези на ЛГБТ обществото. Разрешим ли гей браковете (писали сте го в статията, значи не е език на омразата), икономиката ще се отпуши, ще настане равенство, а най-вече - братство.

  Изключително смешно е как идва някой контрапункт на "десните популисти" и веднага почва да ги реди - гей бракове, бежанци...

  Тая икономика - кучета я яли. А те европейците точно от това не са доволни. Не, че не им стигат ЛГБТ правата.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Дамата наистина има изказвания по тази тема, но внушунието, че тя едва ли не ще узакони гейбракове и осиновявания е нелепо. Също толкова глупав е намекът, че заради нея отново стартират действия срещу Истанбулската. Като нямат Зузана, защо в Полша също я отхвърлат?
  По тая логика при Бърнабич в Сърбия опите за зачевани при гейдвойките трябва да се правят и открито по улиците... Безсмислиците застрашително взеха да преобладават. в тая газета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход