Бъдещето на ядрените реактори - малки, модулни и иновативни

Традиционните ядрени реактори вече трудно ще се състезават с други източници на енергия като природния газ

Традиционните ядрени реактори с водно охлаждане все повече и повече се превръщат в нерентабилна отживелица и правят иновациите в ядрената енергетика наложителни
Традиционните ядрени реактори с водно охлаждане все повече и повече се превръщат в нерентабилна отживелица и правят иновациите в ядрената енергетика наложителни    ©  Reuters
Традиционните ядрени реактори с водно охлаждане все повече и повече се превръщат в нерентабилна отживелица и правят иновациите в ядрената енергетика наложителни
Традиционните ядрени реактори с водно охлаждане все повече и повече се превръщат в нерентабилна отживелица и правят иновациите в ядрената енергетика наложителни    ©  Reuters

САЩ ще пуснат в действие нови ядрени блокове за пръв път от 30 години. Това се предвижда да стане в атомната централа във Вогтъл, щата Джорджия, през 2021 и 2022 г. Трудностите по монтирането на ядрените реактори показват необходимостта от иновации в атомната енергетика както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Иначе природният газ и други възобновяеми източници на енергия просто са по-рентабилни, пише Financial Times в специален доклад по темата.

Сагата "Вогтъл"

Завършването на реакторите в АЕЦ "Вогтъл" е положително развитие за САЩ, където не са пускани в действие нови реактори през последните три десетилетия, а много от съществуващите електроцентрали наближават пенсионна възраст. Новите ядрени блокове ще работят поне до 80-те години на века и ще захранват щатите Джорджия и Флорида с електричество, без да генерират вредни въглеродни емисии във въздуха.

Двата реактора във Вогтъл обаче могат да си останат последните изградени в страната и за следващите 30 години, предупреждават от изданието. Строежът на двата реактора започва през 2009 г. и е трябвало да бъде завършено през 2016 г. Множество регулаторни проверки и забавяния в работата водят до отлагане с 5 години, като все още има съмнения, че реакторите въобще ще заработят. Построяването им засега струва на данъкоплатците 9 млрд. долара.

Необходимост от иновации

С подобни забавяния, огромни разходи и обществената нагласа против ядрените електроцентрали природният газ се оказва по-рентабилна алтернатива за зелени електроцентрали в почти всеки случай. През февруари Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция (IEA), заяви пред американския Сенат, че атомният сектор в САЩ има два главни приоритета - да намери начини да продължи да използва ядрените централи, които имат икономически затруднения, и да развие нови атомни технологии, които да могат да се състезават на пазара с други възобновяеми източници на енергия.

Иновативните идеи клонят към създаването на малки модулни ядрени реактори, които да се произвеждат по-евтино в предприятията, а не да се сглобяват на площадките на централите. В същото време така би се решил още един огромен проблем - реакторите на Вогтъл изискваха многохилядна армия от работници и експерти, които да ги сглобят изцяло на терен. Набирането и преместването на достатъчен работен персонал за изграждането на традиционни ядрени реактори е изключително трудно и бавно.

Пример за малки модулни реактори е компанията NuScale, която планира да започне изграждането на такъв блок в щата Айдахо през 2026 г., стига американската Регулаторна комисия за ядрени технологии да го одобри. NuScale планират да построят реактор във формата на метален цилиндър дълъг само 23 метра, който би бил потопен във вода. Мощността му ще е 684 мегавата и би струвал 3 млрд. долара. Така цената за потребителите ще е около 65 долара на мегаватчас, което е съпоставимо с цената на електричеството, произведено чрез природен газ.

Следващото поколение

Проекти на NuScale обаче се смятат за прекалено близки до традиционните реактори, смятат експерти в ядрената сфера, до които са се допитали от FT. Много по-обещаващи са "напредналите" ядрени реактори от следващо поколение, които ще поддържат нормално атмосферно налягане и няма да се охлаждат с вода, а с разтопен натрий. Такива реактори все още съществуват само като чертеж и реализацията им ще изисква много милиарди долари частни и държавни инвестиции.

TerraPower, компания съоснована от Бил Гейтс, разработва идеи за точно такива реактори от "следващото поколение". Изпълнителният й директор Крис Лавеск заявява пред Financal Times, че алтернативните методи за охлаждане не само ще решат проблемите със сигурността на ядрените реактори, но и значително ще намалят разходите за изграждането на АЕЦ.

"Ние не можем да постигнем климатичните си цели без евтина и безопасна ядрена енергия. Ако ще се състезаваме с природния газ в дългосрочен план, то трябва да се отдалечим от досегашното водно охлаждане и да инвестираме в следващото поколение реактори," казва Лавеск.