Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

Професионалните колежи са по-гъвкави, предлагат специалности, които се търсят на пазара и носят добре платена работа, казва Джон Дайър от Американската асоциация на професионалните колежи
Професионалните колежи са по-гъвкави, предлагат специалности, които се търсят на пазара и носят добре платена работа, казва Джон Дайър от Американската асоциация на професионалните колежи
Професионалните колежи са по-гъвкави, предлагат специалности, които се търсят на пазара и носят добре платена работа, казва Джон Дайър от Американската асоциация на професионалните колежи    ©  Иглика Филипова
Професионалните колежи са по-гъвкави, предлагат специалности, които се търсят на пазара и носят добре платена работа, казва Джон Дайър от Американската асоциация на професионалните колежи    ©  Иглика Филипова

Да си поръчаш работници с необходимите знания и умения звучи екзотично за българския работодател. Въпреки навлизането на дуалното обучение в страната през последните години недостигът на квалифицирана работна ръка остава основно предизвикателство, а често и реална пречка за разширяването на бизнеса. Една от основните причини за това е липсата на гъвкавост в образователната система, както и на желание за реформи. Важен фактор е и слабият интерес от страна на младите хора към практическите професии и най-вече към производството, където доходите в общия случай трудно могат да им осигурят мечтания стандарт на живот.

Точно обратното обаче се случва отвъд океана, в САЩ, където професионалното образование печели популярност - както сред току-що завършилите ученици, така и сред хора, които са останали без работа или просто искат да сменят попрището си. Институциите, които го осигуряват, са т.нар. community colleges, които в общия случай в рамките на две години подготвят можещи и знаещи специалисти за най-различни професии - от заварчици и електротехници, до счетоводители и медицински сестри. За това много помага децентрализацията на образованието, която позволява новите програми да се въвеждат в изключително кратки срокове - дори в рамките на няколко седмици. Преподавателите най-често са хора, работили дълги години в съответната област и решили да се заемат с преподаване на наученото от практиката. Документът за професионална квалификация, който студентите получават накрая, пък им гарантира заплата, с която спокойно могат да издържат семействата си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  drizko3856 avatar :-|
  Hristo Iliev
  • + 1

  "Важен фактор е и слабият интерес от страна на младите хора към практическите професии и най-вече към производството, където доходите в общия случай трудно могат да им осигурят мечтания стандарт на живот"
  Каквито и програми да се въведат, дори и предприятията университет да си създадат - с доходи, които не покриват желания стандарт на живот ще си останат с мрънкането "няма кадри".

  Нередност?
 • 3
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone
  • - 1
  • + 2

  Глупости е тази рекламна статия.

  Образованието в САЩ се прие като сделка - получаваш образование и го плащаш на 100%.
  Напълно се забрави че целта на образованието е най-вече ползата за обществото като цяло от образованите хора. И че е добре за обществото да инвестира, защото обществото от образовани хора е по-добре от алтернативата. Инвестицията в бъдеще се замени с плащане за уроци на час.

  В момента образованието там стана 100% грижа на човека/работника.След абдикацията на обществото/държавата, фирмите, които някога се занимаваха с професионална подготовка, сега искат да те наемат за (малка) заплата или като "самонает", а квалификацията да си платиш ти - в псевдо-колежа.

  И сега този "успешен" модел оттам (няма как да предада иронията с която пиша "успешен") някой се опитва да ни го продават тук.
  Не, благодаря, пръждосвайде се при милиардерката с "разписание за яхтите си" Бетси ДеВос и си продавайте "образованието" някъде другаде.
  Кръвопийци...

  Професионално образование за пример има в Германия, нека се равняваме по тях а не по провалът, който е подобието на образователна система в САЩ.

  Нередност?
Нов коментар