Корупционен скандал разклаща позициите на Джъстин Трюдо на предстоящите избори

Канадският премиер не може да овладее проблема, който вече се отрази на рейтинга на партията му

Ако изборите бяха днес, консерваторите биха спечелили 34.9% от вота, а либералите на Трюдо - 32.8%
Ако изборите бяха днес, консерваторите биха спечелили 34.9% от вота, а либералите на Трюдо - 32.8%    ©  Reuters
Ако изборите бяха днес, консерваторите биха спечелили 34.9% от вота, а либералите на Трюдо - 32.8%
Ако изборите бяха днес, консерваторите биха спечелили 34.9% от вота, а либералите на Трюдо - 32.8%    ©  Reuters
Близки съветници на премиера са упражнили натиск върху вече бившия министър на правосъдието и главен прокурор, за да предотврати разследването на голяма компания.

Златното момче на Канада. Такава международна слава имаше доскоро харизматичният министър-председател и политик по наследство Джъстин Трюдо. Но три години и половина след като зае поста и само шест месеца преди парламентарните избори името на Трюдо се споменава в по-различен контекст.

Канадският премиер и негови приближени са заплетени в корупционен скандал, в основата на който са обвинения, че неговите най-близки съветници са упражнили натиск върху вече бившия министър на правосъдието и главен прокурор Джоди Уилсън-Рейбоулд, за да предотврати разследването на голяма компания, обвинена в измама и даване на подкуп. И докато Трюдо се опитва да задържи главата си над буйните води, ефектът от скандала вече е налице.

Скандалът

Базираната в Монреал SNC-Lavalin, която е активна в строителния сектор, е обвинена в плащане на подкупи в размер на 48 млн. канадски долара в Либия на членове на семейството на Муамар Кадафи в периода между 2001 и 2011 г.

Компанията лобира за извънсъдебно споразумение вместо съдебен процес, но федералните прокурори са решили да продължат процеса. Според Уилсън-Рейбоулд Трюдо и неговите съветници, сред които и министърът на финансите, са поискали от нея да се намеси и да поиска от прокурорите да приемат споразумение, пише Guardian.

В началото на годината Трюдо свали Уилсън-Рейбоулд от постовете правосъден министър и главен прокурор и я назначи като министър по въпросите на ветераните, което беше прието като понижение заради несъгласие между двамата по други теми. В началото на февруари Уилсън-Рейбоулд напусна кабинета на Трюдо, без да коментира причините за решението си. В края на месеца обаче след седмици спекулации бившият министър даде показания пред правната комисия на парламента, обвинявайки премиера и негови съветници в опити да я притиснат и че според нея позицията ѝ по казуса със SNC-Lavalin е причината да загуби поста на правосъден министър.

Трюдо твърди, че е провеждал разговори с Уилсън-Рейбоулд по темата заедно със своите съветници, но че всичко било в рамките на допустимото. Според министър-председателя е негово задължение да защитава канадските работни места – SNC-Lavalin е един от големите работодатели в Канада с 50 хил. души персонал по света. По време на показанията си Уилсън-Рейбоулд заяви, че макар да е уместно министри да се консултират с нея относно защитата на работните места, за нея не е било подходящо да взема решения въз основа на "партийни политически съображения".

Последствията

В резултат на все още развиващия се скандал Либералната партия на Канада е в криза, а върху бъдещето на нейния лидер Джъстин Трюдо започват да падат сенки.

Консерваторите вече изостават в социологическите проучвания.

След Уилсън-Рейбоулд в знак на протест срещу опита на правителството да прикрие корупционния скандал оставка подаде министърът на бюджета Джейн Филпот. Последваха оставките на най-близкия съветник на Трюдо Джералд Бътс и на ръководителя на федералната гражданска служба.

Социологическите проучвания вече отразяват ефекта на скандала и дъжда от оставки върху настроенията на избирателите. Само шест месеца преди парламентарните избори според данни на Nanos Research управляващите либерали са загубили 6 пр. пункта от началото на годината, отстъпвайки първото място на консерваторите. Ако изборите бяха днес, консерваторите биха спечелили 34.9% от вота, либералите - 32.8%, а левицата - 16.6%. Проучване на Ipsos от миналия месец пък дава на консерваторите на 40% – с 10 пр. пункта пред управляващата партия.

Все още е рано да се спекулира за изхода от изборите. Но докато либералите могат да се съвземат от скандала, последствията за Трюдо ще са по-сериозни, а вероятността той да стане първият министър-председател, който си тръгва от поста едва след един мандат управление от мнозинство от 1930 г. насам, расте.