Комедиантът Зеленски е новият президент на Украйна

Той заложи на популистки обещания, но липсата на план за тяхната реализация създава усещане за несигурност

Володимир Зеленски    ©  Reuters

Комедийният актьор без политически опит Володимир Зеленски спечели гръмка победа над настоящия държавен глава Петро Порошенко на балотажа на президентските избори в Украйна. Зеленски спечели убедително с близо 73% от вота, докато за Порошенко гласа си дадоха едва 25% от явилите се в избирателните секции.

Победата му не е изненадваща – Зеленски успя да се възползва от дълбокото разочарование на украинците от управлението на Порошенко, както и да мобилизира избиратели от целия политически спектър благодарение на популистките си обещания. Предстои обаче да се разбере дали комедиантът ще успее да задържи високия си рейтинг, когато влезе в истинската политика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
20 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)
  • + 1

  Пълна мъгла и игра ва банк, на изстрадалият украински народ.
  Не е изключено след време да тъгуват по Порошенко.

  Нередност?
 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 6

  Хляб може да няма, но поне ще е забавно. Украинците тепърва започват да се учат на демокрация. Ние вече имаме по няколко обеци на всяко ухо, но още не сме се научили. Все пак, за 30 години преход узряхме до там, за да разберем, че Жорж Ганчев не става за Президент, но пък още продължаваме да гласува за милиционери и бивши комунисти. Още 30 години и ние може да поузреем.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 9

  Закачката е детинска и я възприемам единствено като проява на незрялост.

  Заглавието "Комедиантът Зеленский е новият президент на Украйна" е позорящо народа на Украйна, защото подтекстът му е: какъвто народът им, такъв и президента им.

  Приканвам ви да го промените, защото за всеки отгоре-отгоре запознат с протокола, то е скандално.
  Посланик Москаленко, ако ще да е баджанак на Порошенко, е длъжен да изпрати нота до главния ви редактор. Честта на страната му го задължава.

  Не разбирам защо го правите. Не е ли време да пораснете?

  Нередност?
 • 4
  xhe01312758 avatar :-|
  xhe01312758
  • - 1
  • + 1

  Да Зеленски е комедиант, Радев - пилот, Макрон - финансист, а Тръмп предприемач....

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#4] от "xhe01312758":

  Много елементарно съждение. Хайде да се пообразоваме.

  Българският език, ако че е един от малките езици, е изключително богат език. Е да, ако използвате от него само 200-300 думи, няма как да го усетите.

  Думите освен номиналното (основното) си значение, могат да имат и конотация - допълнително значение, което се определя от контекста, в който се използват. Така че една и съща дума, употребена в различни контексти се натоварва с различен смисъл.
  Синоними са думи с еднакво значение. Синонимите в българския език биват тесни, когато се употребява буквалното ( денотативното) им значение, и широки, когато се използва допълнителносмислово оцветено (конотативно) значение.
  Циркаджия, клоун, комедиантса синоними.
  Но в изреченията: "" и "Радев е льотчик" тези синоними са натоварени с много различен смисъл. "Пилот" е употребено с основното, буквалното (денотативното) си значение, а "льотчик" е с допълнително Тъй като това е русизъм, едно от внушенията, с които се използва, е че президентът на републиката е зависим/има предпочитания и пр. от/към Русия.
  Тези словесни еквилибристики се използват от авторите в писмени текстове, за да се предпазят от обвинения в обида чрез медии.
  И тук стигаме до синонимията. Синониме са думите По отношение лексикалната близост тя е тясна и широка. Тясна сининимия е когато имаме еднакво лексикално значение, а широка - при подобно лексикално значение.

  Още ли сте тук?  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 7

  Натиснах нещо друго, докато си редактирах текста.

  Продължавам лекцията:

  В синонимен план комедиен артист е тясното значение, а комедиант е широкото. И макар комедиантът също да минава за комедиен артист, никой не би си позволил да нарече комедиант Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Еди Мърфи, Уил Смит, родните Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, нали?
  Те не са комедианти, а АРТИСТИ.

  Схващате ли разликата?

  "Комедиант" е понятие, съдържащо оценка. И тази оценка е презрителна.
  Всеки може да оценяна всичко, за което се сети. Хич не ми е зор в у дома си кой как ще наричат когото и да било. Защото това е неофициално.
  Публикуването на оценка в медия, обаче, я официализира. И тя става ПОЗИЦИЯ НА ИЗДАТЕЛЯ, независимо чие име виси там, защото издателят е позволил тази оценка да се публикува в неговото издание.

  Дотук ясно ли е?

  И когато някаква напише в медията, която й плаща заплатата, че президентът на Украйна е комедиант, и това се публикува, означава едно-единствено нещо - така смята и издателят.
  И затова делата за обида и клевета не се завеждат само към написалите ги, а и към издателите на съответните медии.

  И накрая да попитам: може ли да се каже, че предприемачи правят далавери? Укриването на данъци чрез кухи сделки далавера ли е? Значи предприемач и далавераджия са синоними?
  Чувал ли сте предприемачи да мамят хора? Ружа Игнатова с криптовалутата си е завлякла доста народ. Оттук можем да направим извода, че предприемач и измамник са синоними, нали?

  Е, означава ли, тогава, че Д.Д.Тръмп, когото дадохте за пример, като е предприемач, е и далавераджия и измамник?

  И защо някоя си в Капитал не изпраска заглавие: Измамникът/далавераджията Тръмп еди какво си?

  Ами защото рискува да остане на тротуара на Иван Вазов отвъд будката на пазача.

  А защо, питам, с неамерикански президент всеки мисли, че може безнаказано да се гаври? Я пробвайте с оня перхидроленият с дългата червена вратовръзка. И засечете времето, за което Н.Пр. Рубин ще връхлети лично. Нищо, че симпатизира (неофициално) на демократите...

  С една дума - това, което си позволява Капитал е недостойно.

  Ако някой не е разбрал, де...

  Нередност?
 • 7
  xhe01312758 avatar :-|
  xhe01312758
  • - 1

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Съгласен, но все пак не използваха "клоунът с кожените гащи".

  Нередност?
 • 8
  borodino avatar :-|
  borodino
  • + 5

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Много ясно разбираме, докторе, че Икономедия стигна твърде далеч като заложник на политическата си линия.
  Това отдавна не е медия, която информира, а партийна радиоточка, която свежда указания как трябва да се възприемат нещата и събитията.

  Украинският посланик ще опозори страната си, ако не реагира на тая гавра с народа си.
  Главният редактор на Капитал - също.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#7] от "xhe01312758":

  Не знам за какво говорите, защото от кожени гащи не разбирам, но пък прекрасно се оправям с проблемите на раздвоената личност и с маниите.

  Икономедия има две издания: Капитал, което ценя по рефлекс от едно време, когато беше флагман, макар сегашното да не е и сянка от онова, и Дневник, което смятам за много под нивото ми и не го докосвам, както не барвам и Пеевските парцали.

  Капитал озаглавява текста, в който не казва нищо нечувано и невиждано "Комедиантът Зеленский е новият президент на Украйна". Отдясно ми излиза банер за идентична публикация в Дневник: "Комикът Зеленски е новият президент на Украйна".

  Виждате ли приликите? А разликата? Т.е. "комедиантството" в заглавието е самоцел. Маниакална самоцел да се назове един президент "комедиант". Без никаква разумна задръжка...


  До коментар [#8] от "borodino":

  borodino, и най-простият човек "води" пред най-прекрасното и умно куче със способността да мисли и съобразява. Колкото и условни да са домашното възпитание, наследствеността, образованието, културата, средата, тяхната съвкупност отличава хомо сапиенс от представителите на фауната. Защото го учи да МИСЛИ. Не само какво да каже, а и КАК да го каже, за да изрази най-точно мисълта си.
  Задължително условие е - все пак - да има мисъл... По-нататък някои хора се научават да мислят и какви последствия може да има от казаното от тях...

  Какъвто ще да е украинският президент, за него са дали гласа си повече от 20 000 000 украински граждани, които все с нещо са мотивирали избора си. А и ези-тура да са хвърляли - на никого не дължат обяснение!

  За мен е непростимо - абсолютно непростимо! - някой, който и да бил той, да си позволява да издевателства и да се гаври над волята на милиони граждани.

  За този индивид уважението и зачитането на достойнството на другия не означава нищо. И това не е дефицит на демократични ценности. Това е липса на първите 7.
  А и му е предоставена възможността да разпространява презрението си чрез медия.
  Една явно толерантна към презрението медия, от която това остава като гаден привкус.


  Нередност?
 • 10
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679
  • + 4

  До коментар [#9] от "D-r D":

  Заглавието е скандално. Но пък е удоволствие да ви чете човек, когато ви вбесят.

  Нередност?
Нов коментар