Австрия предложи мащабна данъчна реформа на фона на скандали в правителството

Новината за данъчните облекчения ще донесе позитиви на премиера Себастиан Курц и неговата ÖVP

Ефектът от новия пакет от мерки ще бъде усетен точно около следващите парламентарни избори в страната, които са насрочени за 2022 г.
Ефектът от новия пакет от мерки ще бъде усетен точно около следващите парламентарни избори в страната, които са насрочени за 2022 г.    ©  Reuters
Ефектът от новия пакет от мерки ще бъде усетен точно около следващите парламентарни избори в страната, които са насрочени за 2022 г.
Ефектът от новия пакет от мерки ще бъде усетен точно около следващите парламентарни избори в страната, които са насрочени за 2022 г.    ©  Reuters

"Спазваме централно обещание от предизборната ни кампания, като подпомагаме работещите хора, особено тези с ниски и средни доходи." Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на съвместна пресконференция с министъра на финансите, на която беше представен дългоочакваният план на правителството за данъчна реформа. Реформата ще се осъществи в рамките на три етапа, като са предвидени данъчни облекчения както за физическите лица, така и за частния сектор.

Новината се прие положително, като според анализатори ще донесе позитиви за канцлера и неговата Австрийска народна партия (ÖVP) след серията скандали, в които се замесиха лидерите на коалиционния партньор – Партията на свободата (FPÖ). Данъчните облекчения обаче са предвидени едва за след няколко години, а не от следващата.

Реформата

"Реформата съдържа мерки за всички австрийци, стимули за насърчаване на заетостта и инвестициите", коментира австрийският министър на финансите Хартвиг Льогер. Данъците върху доходите на физическите лица от трите основни категории ще бъдат намалени съответно до 20%, 30% и 40% (спрямо сегашните 25, 35 и 42%) съответно през 2021 и 2022 г. Корпоративният данък също ще бъде намален до 23% и 21% (спрямо 25% в момента) съответно през 2022 и 2023 г.

По изчисления на австрийското министерство на финансите през следващите три години планираните данъчни облекчения ще спестят общо 6.5 млрд. евро на задължените. За разлика от предишни данъчни реформи дупката в бюджета няма да бъде компенсирана чрез нови заеми, а чрез бюджетния излишък, коментираха още във Виена.

Позитивите

Ефектът от новия пакет от мерки ще бъде усетен точно около следващите парламентарни избори в страната, които са насрочени за 2022 г. Но освен този позитив реформата успя поне за малко да пренасочи вниманието от скандалите, в които е замесена коалиционната FPÖ на вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе. През последния месец министърът на вътрешните работи от FPÖ Херберт Кикл беше разкритикуван заради връзки с крайнодесни екстремистки групировки, а заместник-кмет от листата на партията подаде оставка заради расистко стихотворение, което е написал. Само преди няколко дни пък бивш високопоставен кадър на партията "посъветва" журналист от австрийското радио ORF да си вземе продължителна почивка.