Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Иран заплаши да произвежда обогатен уран, ако ЕС и Китай не го защитят от санкциите на САЩ

Техеран даде 60 дни на останалите страни от ядреното споразумение да подкрепят банковия и петролния сектор на страната. Последваха остри реакции на заплахата

Санкциите нанасят сериозен удар върху иранската икономика
Санкциите нанасят сериозен удар върху иранската икономика
Санкциите нанасят сериозен удар върху иранската икономика    ©  Reuters
Санкциите нанасят сериозен удар върху иранската икономика    ©  Reuters

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че страната ще поднови производството на високообогатен уран, ако държавите по ядреното споразумение от 2015 г. не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ.

Израел реагира остро на заплахите на Техеран, а Франция заяви, че ако Иран не изпълнява ангажиментите си по споразумението, ще се повдигне въпросът за задействане на механизъм, който може да доведе до санкции. От своя страна Китай обяви, че всички страни са отговорни за спазване на договореностите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 4

  Браво! Забележително постижение!
  В текст от около 450 думи „заплаха“ (разбира се иранска) е употребена 8 пъти (!), от които по веднъж в заглавието и в подзаглавието.

  Всяка 50-та дума е „заплаха“!

  Натрапва се асоциацията с прочутия 24-тия кадър в някогашните филмови ленти, в който нерегламентирано слагали рекламен текст, неусетно за зрителя набиващ се в съзнанието му. Обикновена сугестия.

  Освен с тези елементарни бабешки психологически пинизи, г-н Кирчев в преразказа с елементи на лични разсъжвение по Reuters (че по какво друго!) манипулира, прикривайки действителната причинно-следствената връзка на събитиято около сключването на т.н. ядрена сделка, оттеглянето на САЩ от нея и последващите събития.
  Да припомня фактите:
  През 2015 г. президентът Обама от името на САЩ, и ръководителите на Русия, Китай, ОК, Франция и Германия (по-късно се присъединява и ЕС) от една страна и на Иран от друга сключват договор, според който Техеран се отказнва от своята ядрена програма срещу вдигане на международните санкции. Договорът е ратифициран от СС на ООН. През годините проверките, извършване от експерти на МААЕ констатират, че Иран стриктно изпълнява споразумението.
  На 8 май м.г. президентът Тръмп едностранно оттегля САЩ от договора и възобновява икономическите и финансови санкции срещу Иран, а от онзи ден - 2 май - въвъжда тотална забрана за купуване на ирански нефтопродукти и заплашва със санкции всяка страна, която наруши забраната.
  Германия, Франция, ОК и ЕС като цяло в продължение на цяла година опитваха да направят някакъв механизъм за заобикаляне на американските санкции на принципа „и вълкът сит, и агнето цяло“, но нищо не направиха. Глобални концерни като Total, BASF, Allianz, Maersk, PSA не дочакаха адекватна реакция на правителствата си и се оттеглиха от Иран. Квотите им в смесените предприятия бяха изкупени от китайски и руски компании.
  И какво се оказа? Че след едностранното оттегляне на САЩ, ЕС демонстрира абсолютна загуба на субектност в международните отношения. И при положение, че Париж, Берлин, Лондон и Брюксел, като черешка на тортата, не проявиха характер да отстоят интересите си по договора, страни по който са, в битността си на какви сега се правят на изненадани от иранската реакция?!
  Всъщност Иран не се оттегля от договора, което би го прекратило едностранно, а само от два пункта в него: за забраната за съхранение на запаси от обогатен уран и тежка вода. Иран вече прекрати здадълженията си по договора да изнася двата компонента, които се получават от работата на цивилните АЕЦ и преустанови работите по препроектирането на реактора в Арак, който може да бъде използван за производство на оръжеен плутоний за 5-7 ядрени завяди годишно.
  Иранската реакция е пряко следствие на действията на САЩ, които чрез санкции и военен натиск реално подтикват Техеран към необходимостта да гарантира съществуването си чрез ядрено оръжие и ракетна програма. Примерът с катастрофалния за САЩ натиск върху С.Корея и съобразяването с нейния арсенал е много видим пример.
  Забележително е, че два дви след отпадане на изключенията по санкциите, самолетоносъчът Линкълн и стратегически бомбардировачи В 52 бяха дислоцирани в района, а няколко часа преди Техеран да огласи позицията си, Помпео без предупреждение вместо планирано да посети Берлин, кацна в Багдад, Това тежко дипломатическо краварство трябва жестоко да е обидило немците, които продължават да се правят, че още не са свикнали с тежката си васалност.
  Помпео иска от премиера ал Махди да спре приемането на закон за извеждане на американските войски и да получи гаранции за сигурността на американския контингент в Ирак при ескалация на отношенията на САЩ с Иран. Каквото и да му обещанат, реално централната власт в Багдад няма кантрол над почти 100-хилядния шиитски доброволчески корпус, ръководен от ирански офицери от Ал Кудс.

  Руснаците май възпряха краварите да се правят на мъже във Внецуела. Сега тестостеронните Помпео и Болтън ще компенсират като ръчкат Тръмп да разгърне шлифера пред аятолласите.

  Но все пак гледат леко през рамо какво ще каже Си.
  А той ги гледа без да мига...

  Нередност?
Нов коментар