Как Амир Баха стана мултимилионер на 20 години

Shutterstock

Как Амир Баха стана мултимилионер на 20 години

Историята на един от участниците в ДДС измамите показва всички недостатъци, които позволяват те да се случват

13738 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Много хора не разбират защо е по-лесно да си купят телефон от eBay, отколкото директно от производителя. Но не и Амир Баха (името е променено), който на 16-годишна възраст започва да продава мобилни телефони в град в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. "Навсякъде по света хората знаят: ако искаш да продаваш мобилни телефони в Германия, трябва да се снабдяваш с тях чрез измама. В противен случай няма как да излезеш на печалба." Това обобщава Баха пред прокурорите, които разследват дейността му почти десетилетие по-късно.

Баха е бил умно дете, което успява да се издигне в индустрията с измами само за няколко години. В нощните клубове на Дубай той се чувства като у дома си и лети само в първа класа. Търгува с мобилни телефони, конзоли за игри, медни електроди и дори със сертификати за въглеродни емисии. В момента на арестуването му управлява 11 компании, регистрирани на други лица.

Печалбата му обаче не идва от надценката върху стоките, които продава, а от данъците, които краде. Движейки инвентара си през различни държавни граници, без да плаща ДДС, той източил милиони от държавните финанси, като подвежда властите да плащат пари на него и на партньора му, без да са им дължими. Има различни предположения около това за каква точно сума става въпрос. Вътрешни хора ги оценяват на 110 млн. евро. Прокурор ги определя на 60 млн. евро, а присъдата срещу Баха е за 40 млн. евро.

При всички положения сумата е огромна за човек, който търгува с мобилни телефони. За сравнение, служител със заплата от 5 хил. евро на месец трябва да работи 1600 години, за да изработи 100 млн. евро. Дори и високото предположение за печалбата му обаче не го прави голям играч на "пазара" на данъчни измами.

Този вид престъпление, наречено каруселна измама или"вътрешнообщностна измама с липсващ търговец (MTIC), струва на Германия най-малко 5 млрд. евро, а е възможно сумата да е до 14 млрд. евро годишно. Имайки най-силната икономика в Европа, загубите за страната са много по-големи от където и да е другаде в съюза. Каруселните измами обаче са проблем за целия Европейски съюз, като Европейската комисия оцени общите годишни загуби от източване на ДДС на 50 млрд. евро.

Дори тийнейджъри като Баха могат да израснат от малки продавачи на мобилни телефони до мултимилионери само за няколко години. За обществото резултатът е огромна загуба: милиарди евро от данъци се оказват в ръцете на престъпници, вместо да се дават на болници, училища и в системата на правоприлагането.

"Не знам защо хората се занимават с наркотици или каквото и да е друго престъпление, когато могат да правят толкова много пари от този вид измами?", казва Ред Стоун, бивш британски данъчен следовател и водещ експерт в Европа по тази тема. Стоун също така задава въпроса защо европейските страни се отнасят към проблема толкова несериозно, като не обръщат внимание на огромните загуби на пари. Данъчните измами обикновено не са част от политическия дневен ред и рядко влизат в заглавията.

Следвайки стъпките на Баха (чиято фамилия е променена поради правни причини) и позовавайки се на официални документи, международното разследване на Correctiv, в което "Капитал" участва, изкарва на бял свят структурата на измамната индустрия, в която, според някои експерти, доминиращи са няколко големи играчи.

Разработката също така показва колко неефективни са политиците и правосъдната система на Германия и останалите страни от ЕС в борбата срещу този тип организирана престъпност.

Навлизането на Баха в организираната престъпност започва с малки, напълно законни опити за правене на пари. Хората, които се срещали с него често, го определят като обаятелен и услужлив, говорещ пет езика и с влечение към IT сферата.

Първоначално той създава уебсайт, в който влага малки суми за реклама. Странично той започва да продава мобилни телефони на семейството и съучениците си, използвайки eBay. Тъй като е само на 16, той моли сестра си да създаде търговска компания на нейно име.

Скоро става на 18 и открива първата си собствена фирма. Този път въвежда другата си сестра в бизнеса, която е студент по бизнес администрация. Казва й, че всичко това се налага заради формалности. "Уверих я, че всичко ще бъде наред. Възнамерявах да бъда изряден с бизнеса", казва Баха по-късно на прокурорите. Бил е убеден, че никой няма да го вземе на сериозно като фирмен директор заради възрастта му.

Баха използва фирмата, за да купува мобилни телефони в големи количества от Люксембург и Холандия, като от това печели между 50 и 100 хил. евро. "От глупост не използвах парите, за да изплатя дълговете си, а за да установя бизнеса и да купя луксозни фирмени автомобили", твърди Баха според заповедта му за арест.

Легалната търговия с предплатени телефони в eBay не вървяла добре. "За това трябваше да се върна към моя нормален начин", казва Баха. Под "нормален" се разбира данъчна измама.

Разследващите следят случая му от 2007 г. Кьолнска спестовна банка, където той има сметки, съобщава за подозрение за пране на пари, свързано с фирмата на тийнейджъра. Банката намира за съмнително, че компанията му внася 1.7 млн. евро веднага след откриване на сметката, повечето в кеш и получени от страни извън Германия.

Тогава властите замразяват част от фирмените пари и Баха изпада в проблемна ситуация с доставчиците, от които купува мобилни телефони. "Знаех, че няма да мога да му върна парите легално. Вече бях въвел сестра си в схемата и при всички положения майка ми щеше да разбере за това", казва той на прокурорите.

Един от клиентите на Баха му предлага схема с измамни фактури, с която да изплати дълга си, предлагайки му първоначален капитал. Той определя цените, купувачите и продавачите. Междувременно трима "бизнесмени" посещават сестрата на Баха, настоявайки да си получат парите обратно, заплашвайки я. Сестра му "не спираше да плаче. Не знаеше какво да прави", казва по-късно Баха на прокурорите.

И така, 19-годишният Баха има дълг, сестра, която е заплашвана, и апартамент, който е претърсван от следователите, заедно с фирмените документи. Във връзка с доклада за пране на пари от спестовната банка той е и под радара на данъчни служители от столицата на провинция Дюселдорф.

Тогава Баха все още е невъзмутим. Той решава да се посвети изцяло на работата и това е моментът, в който се превръща в "истински престъпник", казва самият той.

Той тръгва на експедиция за пазаруване на стока в Люксембург и Холандия. "Трябваше да взема пари назаем от държавата", казва той на прокурорите, изразявайки се на немски така, че да се подразбере данъчна кражба. "Реално придобих стока от Люксембург и Холандия. След това я продадох в Германия, без да декларирам ДДС."

Данъчните измамници се чувстват като у дома си в дигиталната ера. Докато разследващите се опитват да разкрият данъчни измами чрез стоки на дребно и луксозни коли, хора като Баха вече са преминали към по-екзотични пазари, като този със серитификати за въглеродни емисии. От него Германия загуби поне 800 млн. евро за период от 12 месеца през 2009-2010 г., а останалите европейски членки са оценили загубите си на общо 7 млрд. евро.

Сертификатите са създадени, за да управляват емисионните вреди, нанесени от промишлеността върху климата и са допълнение на Протокола от Киото от 1992 г. Те са перфектни за измамниците, защото са дигитални и могат да се търгуват с висока скорост.

"90% от въглеродния пазар в Европа е бил жертва на измама", каза Стоун, бившият британски данъчен агент. Той казва, че измамите се движат като вълните на океана - напред и назад между различни продукти и държави.

Когато Баха хваща една от тези вълни, бизнесът му се разширява драстично.

Все още е на 19, когато разбира за въглеродните сертификати. Той присъства на огромното търговско IT изложение Cebit в германския град Хановер, където наема собствен щанд. Този път фирмата е регистрирана на племенник на Баха, на когото той има доверие.

По време на изложението Баха се среща с индийски бизнесмен на име Адам Хикс. Няколко месеца по-късно, когато се срещат отново в лобито на дубайски хотел, Хикс убеждава Баха да навлезе в схемите с въглеродни сертификати.

Фирмата на Баха e трябвало да бъде буферът, посредникът, който да направи мрежата по-трудна за проникване. Той трябвало да сключи договор с клиенти като Deutsche Bank. "Колкото по-малко знаех, толкова по-добре", казва Баха. По препоръка на Хикс той си открива сметка на пазара на въглеродни емисии в системата на ЕС за търговия с емисии.

"Но дори и Баха тепърва да започваше да навлиза в емисионния рекет, всяка една европейска членка вече беше наясно с проблема", казва Стоун. Дискутиран е с Европол и Еврофиск, голям европейски орган от данъчни експерти, където Стоун е представител на Великобритания. "Всички членове знаят за данъчната измама най-късно от юли 2009 г., от там нататък е проблем на всяка страна членка да спре злоупотребата", добавя той.

На 21 декември 2009 г. Баха пътува от Дубай към Лас Вегас с човек, с когото Хикс (индийският бизнесмен) го запознава. Този мистериозен човек най-вероятно е бил един от големите мозъци в данъчните измами с въглеродни сертификати. Докато самолетът изхвърля въглеродни емисии във въздуха, г-н Х говори по сателитния си телефон. "Беше във видимо добро настроение. Каза, че по време на полета е продал сертификати както никога досега. Няколко милиона", казва Баха на прокурорите.

Двамата прекарват няколко почивни дни в Лас Вегас, харчейки между 100 и 200 хил. евро на ден в 85 кв.м апартамент в петзвездния Wynn Casino & Resort, с "иконом, 24-часова лимузина на разположение и две компаньонки. Прекарахме си чудесно", спомня си Баха.

Не е говорено много по работа. Само че Баха ще трябва да създаде още една фирма, която да служи като буфер. Без да има за какво да се притеснява. Очаквало го възнаграждение.

Много по-късно Баха осъзнава, че делът му от схемите е едва 0.1% или поне така твърди. Той казва пред разследващите, че "липсващият търговец" и буферът рядко взимат повече от 0.3%. Властите обаче не са съгласни. Един вътрешен човек казва, че в случая на Баха дял от 1%, или десет пъти повече, отколкото той твърди, че е спечелил, е много по-реалистичен.

Веднага след това Баха емигрира в САЩ и Дубай. Вече 20-годишен, той е притеснен, че германските данъчни агенти могат да го арестуват. Започва да използва фалшиви имена за бизнес пътуванията си из Европа, като например Кевин Ахмади или дори Джордж Сорос и Уорън Бъфет. Колкото и налудничаво да звучат тези псевдоними, когато ги използва в имейли и чатове, те са изключително ефективни в прикриването на дейността му и правят работата на разследващите още по-трудна.

Данъчните измами с емисионни сертификати включват не само търговци на мобилни телефони като Баха, но и служители на мощната Deutsche Bank. Като част от трансграничната търговска верига клонове на банката купуват сертификати от съмнителни фирми, на цени под пазарните, а след това ги продават на "търговци" в други европейски страни. След това Deutsche възстановява ДДС-то от германските данъчни служби.

"Посетих всички банки, които бяха въвлечени, и им дадох пълна справка за това, което се е случило", казва британският данъчен експерт Стоун, спомняйки си банковата обиколка от 2009 г.

Но когато банката влиза в търговията в голям мащаб, не обръща повече внимание на рисковете от измами, отколкото германското правителство. След визитата на Стоун тя просто спира търговията с емисии в Лондон и ги трансферира в седалището си във Франкфурт.

Седем базирани във Франкфурт мениджъри са изправени пред съда през 2016 г. Един от тях получава тригодишна присъда, а останалите получават условни присъди. Години по-късно, през 2018 г., Deutsche bank връща 220 млн. евро на германското правителство.

Веднъж след като вълната удари, Германия най-накрая изиска от Брюксел прилагането на механизъм за обратно начисляване, който влиза в сила през юли 2010 г. Други държави, като Великобритания, въвеждат механизма и кандидатстват за разрешение от ЕС със задна дата.

Равносметката от това обаче е, че Германия позволи на Баха и неговите съучастници да ограбват държавната данъчна хазна за цели девет месеца, за които той й нанася огромни щети.

Разследващите започват да подслушват телефонните разговори на Баха. Въпреки че той е един от 200-те заподозрени и неговото име е на една от 14-те заповеди за арест, той живее в Дубай и САЩ и изглежда извън обсега на германските прокурори.

Но когато неговата по-голяма сестра е арестувана, Баха се свърза с прокурори в Кьолн чрез адвокат. Тогава той се опитва да оправдае сестра си през Skype и склонява да плати гаранция от 450 хил. евро за освобождаването й. Интересът на разследващите към Баха и сестра му е не толкова голям, колкото към мозъците зад измамите. Но говоренето за тях е опасно.

Баха отказва да участва в програма за защита на свидетели: тя покрива само двама роднини, а неговото семейство е много по-голямо. Съгласява се да направи анонимно изявление, но комуникацията с прокурорите се оказва трудна. Неговите началници са му зачислили пазач, признава Баха. Той може да говори по Skype само когато той заспи.

Прокурорите научават от Баха, че измамниците са се пренасочили към енергийния и газовия пазар, както и към медните електроди, след като измамата с въглеродни сертификата е спряна. Той казва, че дневният оборот на измамниците от електрическия и газовия пазар е 20 млн. евро, а резултатът от данъчната възвращаемост е 3.2 млн. евро. На ден.

"Говорим за топ престъпници", казва Педро Фелисио от Европол. "Те са известни. Повечето от правоприлагащите органи в Европа знаят кои са." Но те са извън обсега на полицията в данъчни убежища като Дубай, където има малък интерес откъде идват приходите на живущите. И те не се екстрадират в други страни.

Липсата на политическа воля в повечето европейски страни също усложнява работата на данъчните детективи. Изглежда, че междуведомственото съперничество на правоприлагащите органи и недоверието между страните, членки на съюза, имат повече тежест от мултимилиардните загуби.

Обсъждат се различни решения, но нито едно работещо няма шанс да бъде прието.

Междувременно Баха се справя добре. Той е далеч от разследванията в Германия, а пазачът му вече не е до него. 25-годишен, той живее предимно в Калифорния, женен и активен в сферата с недвижимо имущество, заедно с леля си и племенника си.

Баха спира да поддържа контакт с разследващите в Кьолн през лятото на 2011 г., след шестмесечни преговори. Но досието му продължава да набъбва. През януари 2014 г. Bundeskriminalamt (BKA), германският еквивалент на ФБР, се захващат със схемата и се свързват с американските власти. Прокурорите в Кьолн пишат втора, детайлна заповед за арест, състояща се от повече от 90 страници.

На 31 март 2014 г. германските власти получават тайна информация. Отделът по вътрешна сигурност на САЩ изпраща съобщение до BKA, в което се казва, че Баха се качва на полет 255 на Emirates, на терминал 3 от международното летище в Дубай. Петнайсетчасовият полет до Сан Франциско започва от Дубай в 08:26. Американските власти имат нужда от международна заповед за арест, издадена от Германия, за да могат да го задържат.

Германските офицери имат пет часа, за да преведат заповедта и да я внесат заедно с американските си колеги. Кратък срок, но успяват. Когато Баха представя паспорта си пред паспортния контрол в Сан Франциско, той е задържан.

Прехвърлят го в окръжния затвор в Санта Клара, Сан Хосе (оценен на 2 от 4 звезди в Google). Условията са далеч по-различни от тези, на които е свикнал. Той живее в килия с 12 други осъдени, повечето от които са наркомани. Тоалетната е само една, а от мивката тече кафява вода.

Година по-късно, след като германски съдия дава заповед за екстрадицията му, трима агенти на BKA взимат Баха от американския затвор. На 13 април 2018 г. е придружен до полет 455 на Lufthansa към Франкфурт. Връщайки се в Германия за първи път от години, Баха носи със себе си балсам за устни, кредитни карти и ръкописни бележки. Също и специален модел на Piguet Royal Oak - луксозен часовник с цена от около 60 хил. евро.

Процесът срещу Баха в съда в Кьолн се случва година по-късно и продължава две седмици. Всички четирима обвиняеми са признати за виновни. Доказателствата на Баха подпомагат осигуряването на присъди в делото срещу Deutsche bank.

На 4 април 2016 г. Баха е осъден на 5 години и 6 месеца затвор, по 47 обвинения за данъчни измами и за съучастие в 22 други измами с ДДС. Германската държава успява да възстанови 5 млн. евро от незаконните продажби, включително от фирмите на Баха. Това е 5 от 40 млн. евро щети според обвинителния акт. Други оценки вдигат щетите до 110 млн. евро, но за съда има значение това, което е доказано пред него.

След две години задържане под стража Баха трябва да излежи още само три месеца и отново е свободен човек. Германските власти не са сигурни в местонахождението му. Но в Instagram могат да се открият някои насоки за това как се наслаждава на живота: селфита на Шан-з-Елизе в Париж, сафари в Кения, новогодишни партита в Хонконг и бурен нощен живот в Лас Вегас.

И последно, Баха лично е изплатил 500 хил. евро на германското правителство. Изглежда банковата му сметка е все още достатъчно задоволителна, че да може да си позволява начина на живот, който води в пиковите си години чрез каруселните измами.

Текстът е на Correctiv. Преводът е на Светлана Митрова

Много хора не разбират защо е по-лесно да си купят телефон от eBay, отколкото директно от производителя. Но не и Амир Баха (името е променено), който на 16-годишна възраст започва да продава мобилни телефони в град в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. "Навсякъде по света хората знаят: ако искаш да продаваш мобилни телефони в Германия, трябва да се снабдяваш с тях чрез измама. В противен случай няма как да излезеш на печалба." Това обобщава Баха пред прокурорите, които разследват дейността му почти десетилетие по-късно.

Баха е бил умно дете, което успява да се издигне в индустрията с измами само за няколко години. В нощните клубове на Дубай той се чувства като у дома си и лети само в първа класа. Търгува с мобилни телефони, конзоли за игри, медни електроди и дори със сертификати за въглеродни емисии. В момента на арестуването му управлява 11 компании, регистрирани на други лица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход