Как САЩ блокираха Huawei

Вашингтон обяви извънредно положение в комуникациите и включи китайската компания в черния списък за износ

След месеци слухове Доналд Тръмп най-накрая обяви извънредно положение в телекомуникационния сектор на страната, с което на практика се забранява на американските компании да купуват оборудване и услуги от фирми, смятани за заплаха за националната сигурност. Малко по-късно пък министерството на търговията включи Huawei и други 70 свързани компании към националния черен списък за износ, което означава, че американските компаниите ще трябва да кандидатстват лиценз, за да продават производството си на китайската компания.

Двойният удар идва след като в продължение на месеци Вашингтон беше най-силният лобист срещу участието на Huawei в изграждането на 5G мрежите в Европа, Австралия, Канада и Нова Зеландия. От друга страна, отношенията между САЩ и Китай продължават да са обтегнати, тъй като двете страни все още не могат да постигнат търговско споразумение.

Забраната

Заповедта на Доналд Тръмп се позовава на Закона за правомощията при извънредна ситуация на международните пазари (International Emergency Economic Powers Act), който му позволява да регулира търговския режим в отговор на заплахи за националната сигурност, пише Reuters. След подписването на заповедта търговското министерство трябва да изработи съвместно с други агенции от администрацията план за прилагане на решенията.

Министър на търговията Уилбър Рос каза в изявление, че президентът Тръмп подкрепя решението "да се предотврати използването на американски технологии от чуждестранни предприятия по начини, които потенциално подкопават американската национална сигурност или интересите на външната политика".

Китайската компания отрича, че технологията ѝ представлява риск за националната сигурност. От компанията заявиха, че "имат готовност и желание да работят заедно с американското правителство, за да намерят ефективни мерки, които да осигурят сигурност на продуктите". Според телекомуникационния гигант наложената забрана ще "ограничи САЩ до по-нискокачествени и същевременно по-скъпи алтернативи" и ще доведе до изоставането на САЩ в налагането на 5G и ощетяването на интересите на американските компании и потребители.

Отношенията с Китай

Вашингтон и Пекин все още не могат да постигнат търговско споразумение след месеци преговори. Тази седмица министърът на финансите Стивън Мнучин определи провелите се преди няколко дни с китайската търговска делегация разговори във Вашингтон като "конструктивни", но не даде заявка, че може да очакваме сделка скоро. По думите му американска делегация ще пътува към Пекин "в близкото бъдеще", но "все още има много работа за вършене".

В началото на седмицата стана ясно, че Вашингтон има готов списък от китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, които може да обмити с още 25%. Ако това се случи, почти целият внос от Китай ще бъде покрит от наказателни мита. Само седмица по-рано САЩ наложиха мита от 25% за внос в размер на 200 млрд. долара от азиатската страна, а Китай отговори с тарифи между 5 и 25% върху американски внос на стойност 60 млрд. долара.