Къде удря търговската война между САЩ и Китай

Германският автомобилен сектор би бил особено засегнат от допълнителната несигурност в световните вериги на снабдяването

Къде удря търговската война между САЩ и Китай

Митата между Вашингтон и Пекин няма да доведат до големи директни икономически загуби, но увеличават световната несигурност

6905 прочитания

Германският автомобилен сектор би бил особено засегнат от допълнителната несигурност в световните вериги на снабдяването

© Reuters


Темата накратко
 • Сами по себе си митата между САЩ и Китай няма да доведат до непоносимо големи преки загуби.
 • Продължителната световна търговска несигурност обаче вреди на всички, в това число на уязвимия автомобилен сектор на ЕС.
 • Най-вредният дългосрочен ефект е, че САЩ и Китай подкопават и без това разклатените световни търговски правила.

Единственото по-неприятно нещо от лоша сделка между САЩ и Китай е никаква сделка. Само допреди две седмици изглеждаше, че Вашингтон и Пекин вървят към споразумение, което да сложи край на търговската война. Надеждите, че това ще се случи, помогнаха световните финансови пазари да пораснат с 13% от началото на годината. Илюзията се разпадна, когато на 5 май Доналд Тръмп изригна в Twitter, че китайците променили базови условия по сделката, заплаши ги с нови мита и след това изпълни заплахите си.

Решението на американския президент да увеличи митата върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25% е нов и опасен етап в търговския конфликт. Заканите на Тръмп, че ще обложи по същия начин оставащия китайски внос (за около 325 млрд. долара), предизвикаха Пекин да отговори, макар и умерено - с мита с вариращи ставки за американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

Ескалацията заплашва не само САЩ и Китай - всъщност преките вреди от досегашните мита са сравнително малки и дори последните залпове няма да се отразят особено силно на двете най-големи икономики. Най-големите щети са за геополитиката и бизнеса - несигурността, причинена в световните вериги на снабдяването, потенциалното свиване на инвестициите и най-вече разпадът на международната търговска система, базирана на споделени правила.

Боли, но не много

Според американското Национално бюро по икономически проучвания (NBER) през 2018 г. икономиката на САЩ е загубила 7.8 млрд. долара поради търговската война с Китай - както заради собствените си мита върху китайски стоки, така и заради ответните мита на Китай върху американските. Това се равнява на около 0.04% от американския БВП, който въпреки това порасна с почти 3% през миналата година.

"Възможно е да се моделира отражението от новата порция мита върху американската икономика и общият им отрицателен ефект би бил минимален. Все пак митата са прехвърляне на пари от единия джоб в другия", посочва пред "Капитал" старшият сътрудник в Bruegel Ури Дадуш. Дадуш разяснява, че митата водят до пренасочване на определен ресурс от китайските компании, но също и от американските потребители, които плащат по-високи цени, към американското правителство. Парите, които влизат в правителството след това, най-вероятно ще намерят някаква обществена полезност другаде.

Истинските щети от митата се получават от загуби в ефективността, но според Дадуш, тъй като икономиките на двете държави са огромни, а търговията помежду им е малка част от техния БВП, общият отрицателен ефект от последните мерки може да се очаква да бъде около 0.1% за САЩ. Моделирането за Китай е по-трудно, но китайците имат и по-голям контрол над икономиката си, така че е малко вероятно да бъдат сериозно ударени от търговската война, стига да нямат допълнителни вътрешни проблеми като свиването икономиката през втората половина на 2018 г.

Дадуш набляга, че "все пак още може да се стигне до ситуация, която е победа и за двете страни - политическата тежест на митата реално е по-важна от сравнително слабите им икономически ефекти". Преговорите между Вашингтон и Пекин продължават през юни.

Несигурност за всички

Когато САЩ и Китай се бият, световната икономика страда. Най-силно и незабавно митата влияят на международния инвестиционен климат. Веднага след обявяването на поредния рунд мита от Тръмп всички фондови пазари в света тръгнаха надолу. Същото се случи, когато Китай отговори с ответни мита.

Проблемът е, че налагането на мита променя нормалното функциониране на световните вериги на снабдяване. Дадуш посочва, че само една четвърт от стоките, търгувани между САЩ и Китай, са потребителски. Останалите три четвърти обхващат суровини, технически компоненти, тежки машини. "Реално световната търговия в модерния си вариант захранва основно вътрешното производство и производството за износ", отбелязва Дадуш. Това означава, че при въвеждане на толкова обхватни мита поведението на производителите се променя според преразпределението на ресурси.

Никой не може да планира и кога митата ще бъдат премахнати или кога може да има нова ескалация и така дългосрочните инвестиции стават изключително несигурни. А трети играчи като ЕС трябва да свикват с внезапни промени на свои традиционни пазари като САЩ и Китай.

ЕС под кръстосан огън

Сблъсъкът между Китай и САЩ поставя ЕС в неприятната позиция да бъде най-засегнат, без да може да се защити от последствията. Например германските производители на автомобили (които формират една пета от приходите на цялата немска индустрия) разчитат на китайския пазар за половината си печалба и имат силни позиции на американския. И тъй като няма по-развити вериги на снабдяването на глобално ниво от тези в автомобилния сектор, митата между САЩ и Китай го удрят силно. Заплахата е компании като BMW и Daimler да загубят купувачи за части, както и за коли, докато снабдяването им с необходими компоненти рязко да се оскъпи.

"Европейците наблюдават влошаващата се търговска война между САЩ и Китай и заплахите на Тръмп да наложи мита върху стоки за още 300 млрд. долара и си мислят: Ние ли сме следващите", казва Дадуш. От Белия дом вече от година се сипят предупреждения за мита върху европейските коли. Заради това според Дадуш ЕС е готов да преговаря с Тръмп по теми като стандартите на производство на индустриални стоки и сближаването на европейските с тези на САЩ.

Джунгла без правила

Макар и не толкова осезаем колкото залповете от мита, може би най-опасният и дълготраен резултат от търговската война е разпадът на правилата, които ръководят световната търговия. "По правилата на Световната търговска организация (СТО) САЩ нямат никакво право да налагат подобни мита на Китай, а Китай няма право на ответни мерки", отбелязва Ури Дадуш. Преговорите между САЩ и Китай са само двустранни и със сигурност не се провеждат по правилата на СТО за уреждане на спорове между страни членки. Дори Вашингтон и Пекин да стигнат до сделка, ако тя, както се очертава, също заобикаля механизмите на СТО, от и без това критикуваната и тромава, но единствена налична система за регулиране на световната търговия няма да остане много.

Резултатът ще е световна търговска джунгла, в която по-слабите и малките нямат никакъв шанс.

Темата накратко
 • Сами по себе си митата между САЩ и Китай няма да доведат до непоносимо големи преки загуби.
 • Продължителната световна търговска несигурност обаче вреди на всички, в това число на уязвимия автомобилен сектор на ЕС.
 • Най-вредният дългосрочен ефект е, че САЩ и Китай подкопават и без това разклатените световни търговски правила.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Няма смисъл от такова усукано писане.
  Може просто да се цитира председателя Си: "Китай е готов да поеме световното лидерство".

  А т.н. "търговска война" са предсмъртни гърчове на бившия червеноврат хегемон.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход