Възходът и началото на залеза на китайските предприемачи

Частният сектор търпи тежки удари от политиката на Пекин да развива приоритетно държавните компании

"Преди десет години предприемачите бяха приемани с отворени обятия, защото правителството искаше да създаде работни места. Сега вече не са специални."

Соня Опер, експерт в сектора на частния бизнес в Китай от университета Lund в Швеция

Ли Чонхуа успява да направи състояние, продавайки хляб на средната китайска класа, и да си построи шест замъка в европейски стил. Пет от тях са туристически атракции, но най-големият е предназначен за лично ползване - сива каменна постройка, наподобяваща замъка "Уиндзор", построена в югозападния град Чунцин върху земя, която Чонхуа придобива от правителството през 90-те години.

Историята на предприемача е един от многото примери за прехода на Китай към пазарно ориентирана икономика. Когато Hurun Report публикува първата си класация за най-богатите хора в Китай през 1999 г., в нея има само 50 души с активи над 6 млн. долара. Сега в списъка вече има над 2000 души с богатство над 300 млн. долара - елитът на частния сектор в Китай. Несъществуващи допреди 40 години, днес частните предприятия формират 60% от производството на Китай и 80% от заетостта в градовете през 2017 г. според официалната статистика.

През 2013 г. Ли Чонхуа инвестира 15 млн. долара в строежа на замъците си, но малко преди да бъдат завършени, среща проблем. Продажбите във веригата му от пекарни спадат рязко и той не разполага с достатъчно средства, с които да довърши сградите.

"Когато бях млад, не се страхувах от небето и земята. Сега усещам някакво безформено напрежение", казва той, разхождайки се около едно от своите творения.

Бързото забавяне

След две десетилетия на близо двуцифрено нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната глобалната финансова криза доведе до забавяне на китайската икономика. През миналата година БВП нарасна с 6.6% - най-слабото покачване от 1990 г. - процес, който има дълбоки последици за бизнеса, обществото и политиката във втората по големина икономика в света.

Влошаващата се бизнес среда, отразяваща се на частния бизнес, е една от основните причини за по-бавния растеж. Много предприемачи смятат, че ерата на икономическите реформи е спряла, а в някои сектори дори е поела обратен ход, откакто Си Цзинпин поема ръководството на страната през 2012 г. Фразата, която те често използват, за да опишат променливите процеси, е guo jin min tui, която означава "държавата напредва, когато частният сектор се оттегля", пише в обширен материал за възхода и сегашните проблеми на частния сектор Financial Times.

Съществуват признаци, че, поставяйки държавните компании в центъра на икономиката, китайският президент отслабва частния сектор, който е основният "виновник" за динамичното развитие на китайската икономика през последните 40 години.

Най-очевидната индикация за фокусиране в развитието на държавните компании е резкият обрат в банковото кредитиране на частния сектор, който се радваше на постоянен ръст през последните 40 години. Държавните компании са си осигурили 83% от банковите кредити през 2016 г. спрямо 36% през 2010 г., което води до оттегляне на частните инвестиции, казва Никълъс Ларди от Института за международна икономика Peterson.

Търговската война със САЩ засилва тревогите на китайските предприемачи. Частните компании представляват 90% от износа, а решението на Доналд Тръмп да налага мита върху китайския износ разклаща акциите на пазара в Китай и допълнително подкопава способността на частния бизнес да набира средства.

Разривът между публичния и частния сектор стана публичен, когато миналата година неизвестен бивш банкер публикува статия в китайските социални мрежи, в която прави тежка присъда за частния бизнес. Според автора, Ву Сяопин, частният сектор е изпълнил "историческата си задача" да помогне на държавните компании да се развият и вече е време да започне "да изчезва".

Допреди години подобно мнение би изглеждало твърде пресилено и не би привлякло внимание. Но през миналото лято китайският президент заяви, че комунистическата партия и нейните регионални комитети трябва да имат по-голямо влияние върху корпоративното управление. Едновременно с това Си Цзинпин си осигури пожизнено управление, след като партията премахна ограничението от два мандата.

"Преди десет години предприемачите бяха приемани с отворени обятия, защото правителството искаше да създаде работни места. Сега вече не са специални", казва Соня Опер, експерт в сектора на частния бизнес в Китай от университета Lund в Швеция.

Чунцин - сърцето на динамиката

Младата политическа история на Чунцин - метрополис до бреговете на река Яндзъ, може да го направи необичаен носител на стандарти за икономическата политика в епохата на Си.

Бо Силай, който става секретар на партията в Чунцин през 2007 г. и някога смятан за конкурент на Си за президентския пост, е отстранен след корупционен скандал през 2012 г., последван от доживотна присъда. Наследникът на Бо Силай на поста - Сън Джън Кай, получи същата присъда миналата година отново след корупционен скандал.

Градът, чието местоположение го прави транспортен и логистичен център за Централен Китай, е лаборатория за държавно ориентирания модел на растеж, който е успешен след глобалната финансова криза. Чунцин се превърна в най-бързо развиващия се град в страната чрез бърза урбанизация и инвестиции в инфраструктура.

БВП на Чунцин се увеличава със 17% през 2010 г., а под ръководството на наследника на Бо Силай - Сън Джън Кай, градът поддържа двуцифрен ръст. И двамата лидери успешно управляват изграждането на хиляди километри пътища и повече от 60 сгради с височина 180 м, създавайки визия на града, достойна да се конкурира с тази на Манхатън.

Много частни компании в Чунцин като веригата пекарни на Ли Чонхуа се възползват от инвестиционния бум, тъй като високите заплати в строителния сектор стимулират потреблението.

Застрашените предприемачи

Друга успешна история е тази на Ту Джианхуа, връстник на Ли Чонхуа и основател на една от най-големите частни компании в Чонгпинг. Производството на мотоциклети Loncin носи на предприемача богатство от 1.3 млрд. долара до 2013 г., което нараства до 2.4 млрд. долара през 2017 г. според класацията на Hurunt.

Моделът на растеж на Чонгпинг обаче поставя частните компании на предела на възможностите им. Бо Силай разпорежда задържането на десетки собственици на бизнеси като част от кампанията "антимафия". Изземват се активите им и са обвинени в корупция. Популярен ход за гражданите, но с негативен ефект върху плановете на инвеститорите.

"Някои хора са нарушили закона, но други са просто инвеститори. Когато правата и личната им сигурност бяха засегнати, те напускаха града или спираха да инвестират", казва Ду Бин, инвеститор в недвижими имоти, базиран в Чонгпинг .

По официални оценки делът на частния сектор в икономиката на града е намалял до 50%.

Балонът на растеж в мегаполиса е на път да се спука - темпът на растеж спада рязко миналата година, а инфраструктурните проекти вече генерират по-ниска възвръщаемост. Държавният производител на автомобили Chang’an Motors уволнява стотици работници вследствие на спад в продажбите с 54%.

"Усещането е, че сякаш историята върви назад."

предприемач от Чунцин

Забавяне на растежа - нарастване на дълговете

Подобна комбинация от забавяне на растежа и нарастване на дълговете се наблюдава в цялата страна. Китайският дълг нараства с близо 300% от БВП през последното десетилетие, като държавните дружества представляват една от основните причини за драстичното увеличение. Икономисти като Никълъс Ларди твърдят, че частните компании са по-продуктивни - това дава и частично обяснение за по-бавния икономически растеж в Китай, след като повечето кредити се насочват към държавния сектор.

"Ако президентът Си продължи да набляга на контрола на Китайската комунистическа партия върху всички аспекти от развитието на страната и да следва политики, които стимулират държавните фирми и възпрепятстват по-продуктивния частен сектор, в средносрочен план темпът на растеж ще продължи да се влошава", смята Никълъс Ларди.

Въпреки че играе основополагаща роля за развитието на китайската икономика, частният сектор има и своята тъмна страна. Слабата правоприлагаща система в началото на бума позволява на предприемачите да получат държавни активи срещу подкупване на чиновници или даването на малък дял от компаниите им.

За много икономисти моделът, основан на износа, изграден по времето на бързия растеж, често се оказва форма на "добрия стар комунизъм". Собствениците на предприятия се възползват от "редица деформации", смята Су Бин от Международното бизнес училище в Шанхай. Държавата поддържа нисък валутен курс, има слаба екологична регулация и липсва задължително социално осигуряване на работниците.

Правителствените кампании - оръжие срещу бизнеса

Антикорупционната кампания, провеждана от Си от 2013 г., при която са повдигнати обвинения срещу десетки хиляди държавни служители в Китай, доведе до засилен контрол на връзките между политиката и бизнеса.

Затегнатият контрол върху чиновниците позволява на администрацията на президента да продължи с мерките срещу индустриите, създаващи екопроблеми - хиляди фирми затварят и започва кампания за освобождаване от излишния производствен капацитет в тежката промишленост. Пекин централизира събирането на данъци, което намалява възможността на частните компании да избягват ДДС и социалното осигуряване на работниците.

Най-тежък е ударът от ограничаването на финансирането. През 2016 г. огромната задлъжнялост на страната рискува да доведе до финансова криза, което накара Пекин да вземе мерки срещу т.нар. сенчесто банкиране - това е заемане на средства от различни финансови или нефинансови институции, които не подлежат на банкови регулации. Кредитирането от т.нар. банки в сянка е нараснало заради ограничението на регулираното банково финансирани.

Внезапното ограничение на държавното финансиране довежда до рекорден брой непогасени задължения - доскоро нечувано за Китай. Около 124 облигационни емисии с главница на стойност 121 млрд. китайски юана не са изпратени, като 80% от сумата е на частни компании. Това забавя растежа и подклажда най-големия страх на комунистическата партия - нарастващата безработица.

Поредицата от неуспехи накараха президента да подкрепи частния бизнес с публичен коментар и редица срещи с предприемачи. Тази година правителството обеща 298 млрд. юана намаление на данъците за бизнеса и нареди на банките да увеличат кредитите за малки и микропредприятия с 30%. Това решение обаче съвпада с продължаващите призиви към банките да намалят рисковото кредитиране. Последните мерки отново подчертават факта, че финансовата система се управлява политически и не се стреми към реални икономически резултати.