Подготвени ли са университетите за последствията от търговската война

Pixabay

Подготвени ли са университетите за последствията от търговската война

Потенциалните рискове от конфликта между САЩ и Китай за една от най-важните индустрии - образователната, са подеценявани

3826 прочитания

Pixabay

© Pixabay


Рязкото изостряне на търговския конфликт между двете световни сили, САЩ и Китай, разтърси пазарите и остави правителствата в твърде предизвикателна ситуация.

Засегнатите в САЩ индустрии протестират срещу спираловидното налагане на мита от президента Доналд Тръмп. На други президентът обещава защита и субсидии от администрацията му. Но една основополагаща система - образователната, е по-уязвима от много други, а освен това е и далеч по-малко вероятно да получи компенсации от Белия дом, отбелязва сп. Foreign Policy. Така търговската война оставя американското висше образование, станало зависимо от парите на китайските студенти, в много по-застрашена позиция, отколкото политиците осъзнават.

Колко е важно образованието

От гледна точка на световната икономика образоватeлната система на САЩ е основен износител на услуги - общо над 45 млрд. долара годишно, според Министерството на търговията на САЩ. Почти 1.1 млн. чуждестранни студенти са избрали страната за свой академичен дом само в периода 2017-2018 г. И най-добрият пазар за американските училища са китайските студенти. В момента в САЩ те са над 360 000 и съставляват една трета от всички чуждестранни учещи.

Американските университетски администрации обикновено споделят научните си открития с останалата част от света. Същинският двигател на дейността им обаче са докторските програми, които зависят от глобалния достъп до таланти, за да се поддържа висококачествената научна производителност на САЩ. Това прави страната зависима от парите на чуждестранните студенти. И за да продължава да бъде ядрото на световните научни открития, вероятно ще трябва да намери начини да ги задържи.

Привлекателността на САЩ

Годишните такси в американските университетите са високи. В частните университети са средно 35 830 долара, а в публичните средно 3660 долара. Чуждестранните студенти обаче са много по-склонни да заплатят високите цени в името на престижното образование.

Най-голям брой от чуждестранните студенти в САЩ са китайски. Общият им брой за 2018 г. е намалял с 2.7%. Това е и втора поредна година на спад, съобщава University World News, позовавайки се на данни на Independent News for International Students. Записването на китайски студенти също е намаляло с 2%.

Чуждестранните студенти са "добре дошли" дори за елитни университети като Smith College и University of Southern California. За публичните обаче или частните, които имат само регионална репутация - парите на международните учащи могат да се окажат носещата стена, крепяща съществуването им.

Какво се случва в действителност

Не липсват примери как отделни училища и преподаватели ограничават интеграцията и възможността за успех на чуждестранните студенти. Професор от университета Duke например в началото на годината предупреди китайски студенти, че трябва да говорят само на английски. Известна е и преподавателска практика за намиране на студенти, които не владеят английски, за да се използват с цел платени уроци.

Директорът на ФБР Кристофър Урей заяви пред Сената на САЩ през миналата година, че федералното бюро има подозрения, че китайски студенти и учени вероятно си сътрудничат с китайски военни и разузнавателни служби с цел кражба на интелектуална собственост, технологии и икономически иновации.

Възможен сценарий - в полза на Китай

Правителствата на страни като Саудитска Арабия и нарастващото благоденствие на държави като Китай и Индия спонсорират американското висше образование точно в момент, когато Вашингтон и щатските столици се отказват от прякото му финансиране. През последните години това се доказва като успешна бизнес стратегия за университетите, но резултатът е, че американското висше образование е много по-уязвимо към трусове в международната политика и икономика, отколкото някога е било.

И сега конфликтът с Пекин може да пренасочи желанието на китайците за американско образование на децата им към други държави. Подобна ситуация се разви миналата година заради дипломатически спор между Канада и Саудитска Арабия, възникнал, след като Отава разкритикува Рияд за нарушаване на човешките права. В отговор Саудитска Арабия изтегли 7 хил. свои студенти от Канада и ги пренасочи към други английски говорещи страни. Същото може да направи и Китай, като се опита да обезкуражи или предотврати заминаването на китайски студенти към САЩ и вместо това ги насочи към Австралия, Канада, Ирландия и Обединеното кралство.

Подобен развой на събитията може да доведе системата на висшето образование в САЩ под невиждан досега международен икономически и политически натиск. Макар доскоро да имаше очаквания търговската война да не достигне своите крайности, в момента много индустрии се оказват под ударите й. И тъй като двете преговарящи държави се стремят към надмощие - технологично и икономическо, е много вероятно висшето образование да се окаже на кръстопът.

Възможен сценарий - в полза на САЩ

Много е възможно и САЩ да направят първата стъпка към ескалация на ситуацията в образованието. Един от мотивиращите фактори за Вашингтон в търговския спор в крайна сметка е нарастващата загриженост относно предполагаемите китайски практики за кражба на интелектуална собственост, които целят отслабване на икономическата мощ на САЩ - именно предполагаемият шпионаж в колежите.

Америка вече започна едностранно да ограничава достъпа на китайските студенти до образование. В средата на май републиканците внесоха в Конгреса законопроект за намаляване на възможността изследователи, свързани с китайските военни, да получават студентски или изследователски визи за САЩ.

След заповедта на президента Доналд Тръмп за вкарване на Huawei в черния списък на компаниите, които са заплаха за националната сигурност на САЩ, и последващото решение на Google да ограничи китайската компания при използването на операционната система Android се вижда, че това са само малки елементи от цялата картина. А тя е, че САЩ възприемат Китай като заплаха за сигурността.

Прекъсването на достъпа на китайските студенти може да доведе до тежки финансови последици за редица училища. Университетът в Южна Флорида, в Тампа, например е на 33-о място по брой чуждестранни студенти. Ако 1000 китайски студенти, плащащи международна такса от 17 134 долара, бъдат заместени с държавни студенти, плащащи 6410 долара, загубите на университета ще са 10 млн. долара годишно.

Възможно е тази ситуация да бъде овладяна, но вероятно с цената на съкращаване на програми и увеличаване на таксите. Някои образователни институции вероятно няма да могат да бъдат толкова гъвкави и ще трябва или да се борят за оцеляване, или да затворят. Първата стъпка е ръководствата на университетите и всички, заинтересувани от висшето образование, да признаят, че са в много по-уязвима позиция, отколкото изглежда на първо четене.

Рязкото изостряне на търговския конфликт между двете световни сили, САЩ и Китай, разтърси пазарите и остави правителствата в твърде предизвикателна ситуация.

Засегнатите в САЩ индустрии протестират срещу спираловидното налагане на мита от президента Доналд Тръмп. На други президентът обещава защита и субсидии от администрацията му. Но една основополагаща система - образователната, е по-уязвима от много други, а освен това е и далеч по-малко вероятно да получи компенсации от Белия дом, отбелязва сп. Foreign Policy. Така търговската война оставя американското висше образование, станало зависимо от парите на китайските студенти, в много по-застрашена позиция, отколкото политиците осъзнават.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход