Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Започва сглобяването на Лунната космическа станция; IKEA въвежда пазаруване с "добавена реалност"; Германия замисля забрана на криптирания чат

Започва сглобяването на Лунната космическа станция

Американската космическа агенция NASA официално е избрала първата частна фирма, с която ще си партнира при конструирането на Lunar Gateway – бъдещата космическа станция, която ще обикаля около Луната. Става дума за базираната в Колорадо аерокосмическа компания Maxar Technologies, която ще получи финансиране от 375 млн. долара. Срещу тази сума тя ще трябва да разработи захранващия модул, двигателите и комуникационните системи, които ще бъдат използвани от орбиталния комплекс.

Първата фаза от проекта ще продължи 12 месеца, в рамките на които Maxar трябва да разработи енергийния елемент и тягата, която според NASA ще бъде "високоенергиен 50-киловатор соларен електрически двигател, три пъти по-мощен от сегашните". След това започва вторият етап с продължителност до 64 месеца, в рамките на който американската космическа агенция планира да се занимава с конструирането на самия лунен модул, неговото изстрелване и реални тестове в космически условия.

"Захранващият и двигателният елемент ще бъдат фундамента на Лунния портал и чудесен пример как партньорството с американските частни фирми може да помогне за ускореното завръщане на NASA на Луната и кацане на първата жена на повърхността й през 2024 г.", коментира по повод договора главният администратор на космическата агенция Джим Брайденстайн.

Офанзивата за завръщане на Луната официално стартира преди около 2 месеца, когато вицепрезидентът Майк Пенс официално разпореди на NASA да извърши пилотиран полет до 5 години и да изгради постоянна база на повърхността до 2028 г.

IKEA въвежда пазаруване с "добавена реалност"

Световният лидер в мебелната индустрия IKEA явно иска да промени своя бизнес модел, като все по-малко кара своите клиенти да скитат с часове из огромните магазини-халета в предградията и все повече ги насърчава да пазаруват онлайн.

Шведският гигант в най-скоро време ще позволи на потребителите да поръчват неговите продукти чрез мобилно приложение с "добавена реалност". Досега това можеше да се прави единствено през уебсайта на фирмата.

Новата апликация за смартфон ще разшири възможностите на предшественика си IKEA Place (пусната през 2017 г.), която само позволяваше да използвате "добавената реалност", за да тествате как дадена мебел би могла да бъде разположена във вашето жилище. За целта потребителят само трябва да въведе размерите на помещението, което иска да обзавежда.

Приложението също така ще позволява на клиентите виртуално да "добавят" върху желаната мебел различни цветове и текстури, както и да проверят как би се съчетала, поставена до други продукти на фирмата.

Първоначално услугата ще бъде тествана на територията на Франция и Холандия. Ако тя бъде приета добре и няма технически проблеми, до края на годината новата мобилна апликация ще бъде пусната в осемте държави, където IKEA има най-добри финансови резултати. В тази група попадат САЩ, Китай, Великобритания и Германия.

Германия замисля забрана на криптирания чат

Федералното правителство на Германия сериозно обмисля приемането на закон, който да задължи доставчиците на криптирани чат услуги и гласови комуникации да предоставят при поискване съдържанието на потребителските разговори. Според източници на изданието Spiegel основен двигател на инициативата е вътрешният министър Хорст Зеехофер. Ако не се съобразят с това изискване, дейността на тези фирми ще бъде забранена в Германия.

В момента възможността за подслушване и проследяване се простира единствено върху услугите на телекомуникационните оператори. Ако искат да наблюдават конкретен потребител, германските служби за сигурност също така имат право да инсталират на устройството му специален шпионски софтуер, действащ на принципа на "троянските коне". За целта обаче те трябва да получат разрешение от независим съдебен орган.

Искането сега е действието на закона да се разшири и да се простира върху дейността доставчиците на услуги като WhatsApp, Signal, Telegram и Apple iMessage. Най-големият проблем в случая обаче е, че въпросните приложения осигуряват такова ниво на криптиране, че самите те нямат достъп до съдържанието на потребителските разговори. За да отговорят на изискванията на евентуалния бъдещ германски закон, въпросните фирми съзнателно ще трябва да оставят отворени "задни врати" в своите приложения, което би създало сериозен допълнителен риск за сигурността на потребителите.

Лансирането на въпросния нов закон ще бъде обсъдено публично в средата на юни по време на конференция, организирана от вътрешното министерство в германския град Кил.