Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

Обратният завой по аферата с арестувания журналист е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на недоволство

3804 прочитания

© Капитал


И така, руският разследващ журналист Иван Голунов е освободен. Всички обвинения срещу него са свалени, а полицейските началници, стоящи зад преследването му, ще бъдат наказани.

Делото изглежда приключило, но последствията от него остават. Най-важното от тях е усещането, че обратният завой по аферата "Голунов" е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на гражданско недоволство. Освен това, както пише в свой текст за The Moscow Times Марк Галеоти, специалист по Русия от Института по международни отношения в Прага, "зрелищният случай показа, че Путин е едновременно неуязвим и безсилен". Защото урокът от няколкодневната сага с Голунов е, че макар руският президент все още да е човекът, който взима решенията, той не е способен да предотвратява подобни вредни за Кремъл катастрофи.

Надигане на вълна

"Благодаря ви за подкрепата. Радвам се, че справедливостта възтържествува", възклицава слаб младеж, заобиколен от тълпа журналисти в Москва. Из множеството се носят викове "Ваня, Ваня". Историята на освобождаването на Иван Голунов е първа новина в националните тв емисии, които обикновено започват със сюжети с участието на президента Владимир Путин.

Прекратяването на преследването срещу разследващия журналист от критичното към Кремъл издание "Медуза", който беше задържан за разпространение на наркотици, е безпрецедентно. Безпрецедентно бе и изявлението вътрешния министър ген. Владимир Колоколцев, който предложи уволнението на двама високопоставени генерали от полицията - началникът на едно от столичните управления на МВР Андрей Пучков и ръководителят на управлението за борба с наркотиците в Москва Юрий Девяткин. "Правата на всеки гражданин, независимо от професионалната му принадлежност, трябва винаги да бъдат защитени", каза министърът в изявлението, с което обяви, че разследването срещу Голунов е прекратено поради липса на доказателства за участието му в престъпление.

Независимо от постоянния натиск, на който са подложени медиите в Русия, безпрецедентна беше и акцията, организирана от журналисти в подкрепа на Голунов. На 10 юни трите водещи руски бизнес издания - "Ведомости", "Коммерсант" и РБК - излязоха с еднакви първи страници, на които с големи букви беше написано "Аз/Ние сме Иван Голунов". Хартиените копия бяха разграбвани от будките и вече се продават в интернет за по няколко хиляди рубли. "Това обединяване беше удар срещу властта", казва пред "Капитал" 32-годишният Дмитрий, работник в голяма държавна компания и един от мнозината, излезли да демонстрират в защита на журналиста.

Голунов беше задържан късно вечерта на 6 юни в Москва по подозрение за притежание и разпространение на наркотични вещества. Арестът протича грубо - полицаите не позволяват на Голунов да се обади на близки или на адвокат, в участъка върху него е употребена сила и дълго време не се допуска да бъде прегледан от лекар. Както се оказва в последствие, при задържането му са извършени множество нарушения; публикуваните фотографии на нарколаборатория са направени не в дома на Голунов, а на съвсем друго място; тестовете, направени на Голунов, не откриват следи от нарковещества.

В днешната руска реалност подхвърлянето на наркотици при обиск често се използва като повод за вкарване в затвора на неудобни хора. Според Голунов точно това се е случило и с него. Веднага след ареста му журналисти започнаха акция в негова подкрепа - пред сградата на столичната полиция се събраха над 1000 души, а социалните мрежи се изпълниха с послания в негова защита. Няколко медии препечатаха негови материали. Първата малка победа, показваща, че силната реакция дава резултат, беше фактът, че Голунов бе преместен от следствения арест и поставен под домашно задържане. Практиката показва, че при обвинения, свързани с наркотици, не се прилага мярка домашен арест.

Пропукване дори сред лоялните

Голунов е считан за един от най-добрите разследващи журналисти, специализирал се в разкриване на злоупотреби в столичната община. Сред неговите статии има например материали за това как заместник-кметът Петър Бирюков е придобил огромен имот в Москва и редовно е сключвал общински договори с фирми, свързани с брат му. Самият Голунов смята, че причина за ареста му е неговото разследване за възможни връзки между Федералната служба за безопасност (ФСБ) и траурната мафия (виж допълнителния текст).

Отключената солидарност също бе в графата "безпрецедентна". В защита на Голунов застанаха не само журналисти с либерални възгледи, но и такива, работещи в държавни медии. "Смятам се за лоялен на Кремъл, но и аз избухнах. На всеки могат да бъдат подхвърлени наркотици", казва пред "Капитал" журналистът Валентин, който предпочита да бъде представен без фамилното си име. Подкрепата надхвърли медийните среди и се разпростря и сред поддръжниците на Путин. "Човекът е писал истината за случващото се. Голунов е честен и не е хвърлял кал по образа на Русия", възмущава пред "Капитал" московската учителка Ирина Комарова, която не крие, че подкрепя Путин.

Независимо от щастливата развръзка с освобождаването на Голунов усещането е, че това съвсем не е краят на историята. За момента не е ясно дали ще последват още оставки, или Кремъл ще се опита да омаловажи случката и да ограничи щетите, особено с оглед наближаващата "Пряка линия" на Путин с гражданите на 20 юни.

Някои наблюдатели сравняват ефекта от аферата "Голунов" с "Убийството на "Ждановская" - известна история от времето на Брежнев, свързана с милиционерско убийство на метростанция "Ждановская" на подпийнал човек, оказал се високопоставен сътрудник на КГБ. Разплитането на случая разкрива, че в московското метро действа милиционерска банда, която е убивала и ограбвала хора. Разследването на КГБ води през 1982 г. до оставката на тогавашния министър на вътрешните работи Николай Щелоков. Сега случаят "Голунов" може да доведе до сериозни размествания вътре в МВР, от които на свой ред да се възползва ФСБ, която видимо засилва влиянието си по време на последния мандат на Путин.

Близкият до властта политолог Аббас Галямов пише в профила си във Facebook, че Кремъл трябва да започне собствено разследване на случая "Голунов" и да уволни вътрешния министър Колоколцев. "Няма значение, че той е лоялен. Освен да бъде лоялен, трябва и да е способен да въведе и поддържа ред в своето ведомство и да не позволява на всеки корумпиран негодник да създава политически проблеми и да нанася удари на управлението", твърди Галямов. И действително, ако Кремъл иска "стабилност", може би трябва да започне не с опити за задушаване на обществото, а точно от онези, чиято задача е да се грижат за реда в него.

* Александър Братерский е руски журналист, който пише за Gazeta.ru и "Капитал"

Ковчези, гробища и милиарди долари

Как гангстерите и служителите в полицията, армията и държавните институции си разпределят погребалния бизнес в Русия

Иван Голунов

Разследването е публикувано през август 2018 г. На 12 юни, след ареста на Голунов, изданието "Медуза" пусна отново статията и я отвори за свободно препубликуване от други медии. "Капитал" пуска извадки от материала, който според самия Голунов е причина за задържането му.

Близо 2 млн. души умират в Русия всяка година. В същото време погребалната индустрия в страната по официални данни е бизнес за 60 млрд. рубли (924.6 млн. долара). По оценки на властите обаче черният пазар за тези услуги може да се оцени на 250 млрд. рубли (3.8 млн. долара). През последните 30 години погребалният бизнес е бил преразпределян няколко пъти и в момента организирани престъпни групи, силовици и държавни чиновници се състезават за парче от него. Резултатът е, че намирането на вечен мир в Русия често е бурно начинание, независимо дали включва стрелба в Хованското гробище в Москва, хвърляне на трупове през ограда в Екатерининбург, нелегални масови гробове в Толиати или самоубийство на собственик на гробище в Омск.

Случаят с Леонид Броневой

На 9 декември 2017 г. актьорът Леонид Броневой умира в дома си. Известните личности в Русия обикновено биват изгаряни в едно от двете престижни московски гробища - Новодевичи или Троекуровското. От техническа гледна точка пространството на двете гробища е запълнено отдавна, но се правят изключения за хора като Броневой, който е познат с ролята си на Хайнрих Мюлер в любимия съветски сериал "Седемнадесет мига на пролетта". Според източници на "Медуза" в московското правителство решението се взима лично от кмета Сергей Собянин, който в подобни "специални" случаи изпраща съобщение до своя подчинен Алексей Немерюк, началник на отдел "Търговия и услуги", който ръководи погребалния бизнес в града. За Броневой Собянин не само издава заповед за намиране на парцел в Новодевичи, но и изисква от общинското дружество "Ритуал" да поеме всички разходи около организирането на погребението. Служител на дружеството споделя пред "Медуза", че един от погребалните агенти е стигнал до дома на Броневой 40 минути след смъртта му, но се оказва, че семейството на актьора вече е сключило договор с частна погребална агенция, "Дарко". Налага се намесата лично на началника на гробището, за да се осигури публичност на ритуала. Според източник на "Медуза" от "Ритуал" ковчегът на Броневой бива поставен от агенти на "Дарко" почти с лицето надолу. "Ако беше станало объркване, никой не би си направил труда да разбере от кого е организирано погребението Можехме да бъдем обвинени", казва източникът.

В съветско време отговорна за всички погребения е държавата, но и този монопол се разпада заедно със СССР. Още през 90-те траурните услуги се превръщат в една от най-престъпните индустрии в Русия, където споровете често се решават с куршуми и експлозии. Общинските служители и полицаите изпълняват ролята по-скоро на обслужващ персонал за бизнеса, а всички разходи, свързани с него, са за сметка на клиентите. В много региони на страната с погребалния бизнес се случва същото, което и останалите части на руската икономика - държавни служители овладяват пазара и избутват неговите предишни владетели в периферията с помощта на различни правоприлагащи органи. Вместо на куршуми и бомби погребалният бизнес днес изобилства на инспекции и прокурорски проверки.

Санкт Петербург: Монополът на частната охранителна дейност

В края на 90-те години вълна от убийства залива погребалния бизнес в Санкт Петербург. Жертвите включват седем санитари в морги, двама адвокати, защитаващи интересите на морги, ръководителя на патологичното отделение на Северозападния държавен медицински университет "Мечников" и свещеник, изпълнявал обреди в морги.

Държавните следователи приписват убийствата на банда, овладяла една морга, която скоро установява контрол и над другите. През следващите няколко години главните ръководители на "бандата на санитарите" са арестувани.

Следващият "бос" на погребалния бизнес в Санкт Петербург е Игор Минаков, бивш криминален следовател в Сестрорецк, който основава успешната частна охранителна компания "Защита". Служителите му охраняват градските гробища от 1998 г. Основният бизнес партньор на Минаков е Валерий Ларкин, бивш шеф на общинското погребално предприятие "Ритуални услуги". Според вестник "Деловой Петербург" компаниите, свързани с двамата бизнесмени, сега контролират около 90% от моргите в града. Девет от десетте частни компании в Санкт Петербург, които поддържат 71-те гробища в града, също се контролират от фирми на Минаков или от бизнеси, свързани с него. Някои от компаниите, свързани в Минаков и Ларкин, са производители също така на ковчези и надгробни плочи.

Компании на Минаков са наели помещенията в моргите и болниците, където биват приемани телата на наскоро починалите и ги обработват срещу заплащане. Със заповед на руското здравно министерство на служителите в държавните медицински институции е забранено да извършват подобен тип дейност. Но забраната не важи за бизнеса на Минаков, който, общо взето, функционира без конкуренция, като едновременно с това получава достъп до базата данни с последните смъртни случаи.

Получаването на удостоверение за смърт е структурирано по подобен начин. За "удобство" тази документация е достъпна само в два клона на гражданския регистър в Санкт Петербург. На влизане в някоя от тези две сгради първо се минава през офис на компании, собственост на Ларкин. Според оценка на "Медуза" фирмите на Минаков и Ларкин имат оборот от повече от 2.3 млрд. рубли (35.6 млн. долара) през 2016 г. и нетна печалба от близо 580 млн. рубли (9 млн. долара).

292 чифта очни ябълки за продан

Моргите са част от руския погребален бизнес, която отваря широки възможности за печалба. Един от най-големите оператори на морги в Москва е Службата по съдебна медицина (ССМ). Доскоро негов главен изпълнителен директор е Евгений Килдюшов, ръководител на Отделението по съдебна медицина в Руския национален изследователски медицински институт "Пирогов". (РНИМИ)

Много от колегите на Килдюшов от отделението са и съоснователи на компанията "Броникс-Сервиз", която до 2014 г. осигурява платени услуги на моргите на ССМ и на тези, които управляват клиниките, в които работят служители на РНИМИ. Тъй като на държавните служители (като Килдюшов) е забранено да притежават търговски дружества, през 2014 г. контролът върху "Броникс-Сервиз" е прехвърлен на Алексей Николаев, син на Борис Николаев, ръководител на Отдела за следдипломна квалификация в Центъра за съдебна медицина на Министерството на здравеопазването.

През 2014 г. държавата кара ССМ да проведе търг за избора на компания, която да предоставя платени услуги в моргите й. Победителят е Help-Ritual, фирма, регистрирана само няколко седмици преди да спечели обществената поръчка. Нейни основатели са Владислав Финогенов (тогава ръководител на едно от здравните звена в общината) и Рашид Садиков (бизнес партньор на Едуард Галямов, главен хирург в Медицинския център на Московската община). Скоро обаче агенти от друга компания, наречена Ritual Services (RSS), откриват офиси в моргите на ССМ и започват да прихващат клиенти.

Според служители на няколко погребални бюра и кметството заместникът-директорът на ССМ Оксана Доронина лобира за RSS. Конкуренцията между двете фирми не продължава дълго. Служителите на RSS изчезват, а Доронина подава оставка, след като заради заразяването на 13 души с туберкулоза полицията започва разследване за престъпна небрежност срещу ръководителите на ССМ. През октомври 2017 г. Евгений Килдюшов също подава оставка от поста в РНИМИ. Разследването още продължава.

Според източници на изданието Life ССМ също така е заподозряна в незаконно изваждане на органи от трупове. Служители на ССМ и техни колеги от индустрията, с които "Медуза" разговаря, споделят, че се съмняват в достоверността на тези твърдения, но не отричат, че в моргите се изваждат органи. Според регистрите на обществените поръчки ССМ подписва всяка година договори за вадене на органи в своите морги. През 2018 г. например ССМ е наета от Института по офталмология в Хелмхолц, за да достави най-малко 292 чифта очни ябълки.

* Преводът е на Светлана Митрова

И така, руският разследващ журналист Иван Голунов е освободен. Всички обвинения срещу него са свалени, а полицейските началници, стоящи зад преследването му, ще бъдат наказани.

Делото изглежда приключило, но последствията от него остават. Най-важното от тях е усещането, че обратният завой по аферата "Голунов" е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на гражданско недоволство. Освен това, както пише в свой текст за The Moscow Times Марк Галеоти, специалист по Русия от Института по международни отношения в Прага, "зрелищният случай показа, че Путин е едновременно неуязвим и безсилен". Защото урокът от няколкодневната сага с Голунов е, че макар руският президент все още да е човекът, който взима решенията, той не е способен да предотвратява подобни вредни за Кремъл катастрофи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал