New York Times: Тръмп е одобрил и след това е отменил удари срещу Иран

Корабите на САЩ са били на позиция, а самолетите - вече във въздуха, когато е дошла заповедта за отмяна на атаката

Предполагаемите останки от сваления от Иран дрон, заради който за малко да се стигне до атака, са извадени на показ в Техеран - властта твърди, че са извадени от териториалните води на страната
Предполагаемите останки от сваления от Иран дрон, заради който за малко да се стигне до атака, са извадени на показ в Техеран - властта твърди, че са извадени от териториалните води на страната    ©  Reuters
Предполагаемите останки от сваления от Иран дрон, заради който за малко да се стигне до атака, са извадени на показ в Техеран - властта твърди, че са извадени от териториалните води на страната
Предполагаемите останки от сваления от Иран дрон, заради който за малко да се стигне до атака, са извадени на показ в Техеран - властта твърди, че са извадени от териториалните води на страната    ©  Reuters

В четвъртък вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил ракетни удари по цели в Иран, но е отменил атаката малко преди началото й. Причината за почти разразилия се конфликт е унищожението с ракета земя-въздух на американски разузнавателен дрон близко до иранския бряг. Засега Белият дом не е коментирал отменената операция, съобщава New York Times.

На ръба на атаката

Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон. Президентът по-късно е отменил атаката. Планът на атаката е бил американски ракети да поразят радарни и ракетни инсталации в Иран в ранните часове на деня, за да се минимализират човешките жертви. Служителите на Пентагона и Белия дом са били убедени, че операцията ще се състои дори към 19.00 часа вечерта във Вашингтон.

Тръмп е решил да отмени операцията, когато корабите на САЩ вече са били в позиция, а самолетите вече са летели към целите си, но преди да бъдат изстреляни ракети. По негови собствени думи пред медиите от петък, до атаката са оставали 10 минути, когато все пак е заповядал отмяната й. От изявлението на Тръмп пред медиите не стана ясно обаче защо президентът на САЩ е отменил ударите и дали това е просто отлагане.

Ако атаката се беше състояла, това щеше да е третият път, в който Тръмп директно нарежда за военна намеса в Близкия изток след американските бомбардировки срещу сирийски цели през 2017 и 2018 г.

Сваленият дрон

В четвъртък сутринта Иран свали американски разузнавателен дрон на стойност 130 млн. долара близо до бреговата си линия. Иранското правителство твърди, че дронът е прекосил териториалните води на страната и е свален на 8 мили от иранския бряг след множество предупреждения по радиото. Според централното командване на американските въздушни сили за Близкия изток дронът е бил на 21 мили от брега (извън 12-е мили териториални води на Иран). И двете страни са предоставили GPS данни и снимки, които доказват версиите им.

В четвъртък сутринта Тръмп, изглежда, се опитваше да избегне конфликт, като не обвини лидерите на Иран. Вместо това той обясни, че най-вероятно става дума за грешка на човек от иранската страна, който е бил "тъп и с пръст на спусъка". Въпреки тези думи ситуацията между двете страни е продължила да ескалира през целия ден и се стига до заповед за ракетни удари срещу Иран.

Ескалация в отношенията

Според източници на NYT външният министър на САЩ Майкъл Помпео, съветникът по националната сигурност Джон Болтън и директорът на ЦРУ Джина Хаспел са притискали Тръмп за агресивен удар срещу Иран. Старши ръководители в Пентагона обаче са били против, тъй като това би довело до непрекъсната ескалация, която също би заплашила силите и позициите на САЩ в целия Близък изток. Лидерът на демократите в Конгреса Нанси Пелоси се е обявила за де-ескалация на напрежението, но също е заявила, че няма илюзии за ролята на Иран като агресивен играч в региона.

Това е поредното влошаване във взаимоотношенията на двете страни. Миналата седмица САЩ обявиха Иран за виновен за атаките срещу два танкера, преминаващи през Ормузкия пролив - морски коридор до иранския бряг, ключов за 20% от световната търговия с петрол. Администрацията на Тръмп показа видео, в което се твърди, че сили на иранския флот изваждат неексплодирала мина от горящия танкер.

Въпреки че Иран отрича обвиненията, Техеран заплаши, че съвсем скоро ще достигне лимитите по обогатяването на на уран, договорени в ядреното споразумение от 2015 г. Двете събития от миналата седмица допълнително влошиха взаимоотношенията, а сваленият дрон сега е поредната капка масло в огъня. Президентът Тръмп, който извади САЩ от ядрената сделка миналата година, обяви, че никога няма да позволи на Иран да създаде собствено ядрено оръжие.

Опасна игра

Самото сваляне на модерния дрон е предупреждение срещу САЩ. Според източници на NYT самото сваляне на летателния апарат е изненадало голяма част от Министерството на отбраната на САЩ. Подобни дрони са проектирани специално да летят извън обсега на традиционните ракети земя-въздух, до които се смята, че има достъп Иран. Така Техеран предупредително демонстрира мускулите си пред САЩ.

Пенсионираният американски адмирал и бивш главнокомандващ на НАТО Джеймс Ставридис предупреждава, че и двете държави играят опасна игра, която може лесно да излезе извън контрол. Независимо дали дронът е бил във или извън териториалните води на Иран свалянето му е "логичен, но изключително опасен ескалиращ ход," обяснява Ставридис пред NYT.

Не е ясно обаче какви са намеренията на Иран, която не може да спечели директен конфликт със САЩ. В същото време властта в Техеран би трябвало да знае колко малък е капацитетът на европейските съюзници на САЩ да влияят на действията на американския президент. Ако персийската страна очаква членовете на иранската ядрена сделка някак си да усмирят Тръмп, може да остане болезнено разочарована.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Смутен съм, че от Белия не са звъннали на Иван Вазов на вътрешния на Деян, за да го информират...

  Иначе всички медии цитират защо Тръмп бил отменил ударите. Президентът бил попитал генералите си колко хора ще загинат от атаката. Те му били казали: "150" и той от хуманни съображения свирил отбой...
  Много красиво! Направо величествено!

  Като оставим на страна красотата, у Тръмп видимо е останал здрав разум да се противопоставя на пързалката, по която го бута тандемът Помпео-Болтън за сериозна война с Иран. Само да напомня, че преди Иракската кампания през 2003 г САЩ имаха струпани в района почти милион военни, събирани там цяла година. Сега нямат и 20 хил. срещу 80 млн. перси...

  Ако САЩ атакуват набелязаните 3 ирански ПВО инсталации, Иран задължително ще отговори. Загадка тае как, къде и с какво.

  Подчертавам: С КАКВО!!!
  Защото коректни данни с какъв отбранителен потенциал разполага Техеран в САЩ нямат, по простата причина, че ЦРУ и т.н. агенти в Иран отдавна нямат и разчитат на съпоставяне на разузнавателни данни оттук-оттам.

  При всички случаи иранският отговор ще изпрати ковчези в САЩ.
  Ковчези, наметнати с раирани знамена в началото на нампанията за втори мандат на Тръмп?! Изключително неподходящо! Виетнамски синдром-2..

  И това ще е само началото на мащабните американски военни погребални церемонии, защото пролее ли се веднъж синя американска кръв, ще се задейства сценарият Помпео-Болтън на ответните удари. После на ред са персите. Американците. Персите...

  В Техеран показаха отломките на сваления безпилотник. Допускам, че Русия и Китай ще проявят нездрав интерес към тях, защото в БПЛА САЩ са неоспорим лидер. Може да се окаже, че в тия железа Техеран държи сериозни козове за пазарлъци с руснаците и китайците. Пък и в края на краищата Иран също има своя програма за БПЛА.

  Логичен е и въпросът, който задават експерти в САЩ: защо не се е задействата скъпата противоракетна защита, разработена от "Raytheon и монтирана на RQ-4? Следващият логичен въпрос е: адекватно ли е оценен от разузнаването потенциалът на иранската ПВО и ПРО?

  Отговори на тези въпроси засега няма.

  Ето затова Тръмп е отменил атаката...


 • 2
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala

  Тръмп не търси война. Плаши Иран, за да договори на мястото на изгонените европейски концерни да влязат американски. От ядрената сделка на Обама реално се възползваха Германия и Франция.
  Мисля, че не отчита все по-силните антиамерикански настроения.

 • 3
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Иран отдавна си има истински американски дрон. Цял-целиничък. Вярно поостаря вече, но иранците още тогава го изкопираха. Преди години американците без да искат им подариха един, който дефектира над иранска територия. Тогава иранците го показваха наляво и надясно, а американците подсмърчаха и се молиха с половин уста да им го върнат.

  А дали Дончо е отменил атаката - спорна работа. Има една техника, казват и "разузнаване с бой", може и без реален бой, достатъчно е да симулираш масирана атака, а АУАКС-ът да записва отсреща къде какво се включва и на какви честоти. Навремето в армията ни преподаваха, че е възможно по малки дефекти в носещата честота да се следи точно определена станция и как се предвижда по терена. Според мен, Дончо няма топки за война. Той е търговец, който плаши и изнудва, но не няма характер да убива. Виж, от бруталния простак и селянин Помпео ме е страх повече. Той не си задава въпроси. При него всичко е черно или бяло.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход