Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

ЕС подготвя санкции срещу Турция заради сондажите за газ край Кипър

Република Кипър призова съюза да предприеме действия, след като Анкара изпрати два сондажни кораба в нейни води

Сондажният кораб "Явуз" е вторият, който Турция изпраща
Сондажният кораб "Явуз" е вторият, който Турция изпраща
Сондажният кораб "Явуз" е вторият, който Турция изпраща    ©  Reuters
Сондажният кораб "Явуз" е вторият, който Турция изпраща    ©  Reuters
Потенциалните мерки включват замразяване на някои дипломатически канали, орязване на финансови помощи към Турция, съкращаване на заемите от ЕИБ.

Европейският съюз (ЕС) може да санкционира Турция заради сондажите за газ във водите на Република Кипър. Това са обсъдили представители на страните членки вчера. Потенциалните санкции включват замразяване на някои дипломатически канали между Брюксел и Анкара, орязване на финансови помощи към Турция, съкращаване на заемите от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и др., съобщава EUobserver.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 4

  Не знам защо го правите. Преразказването на информации не дава качество.
  Едно: защото преразказът е едностранчив и не дава другата гл.т., и второ: преразказалата "авторка" с нищо не показва, че има натрупвания по темата. И не е само тя - преразказването става хронично заболяване на Капитал. Никой ли там не може да мисли сам?

  Историята, естествено, е дълбока, усукана и практически неразрешима. За интересуващите се ще разкажа:

  На 16 август 1960 г. в Никозия между Обединеното кралство (ОК), Република Гърция и Република Турция се сключва т.н. Гаранционен договор от 5 члена, с който на Република Кипър се дава независимост от ОК. Кралството, Гърция и Турция са страни-гаранти за териториалната цялост, държавното устройство и съблюдаване на Конституцията;

  В Чл.1 е казано (в свободен превод, но със запазен смисъл): Република Кипър поема задължение да не участва в политически или икономически обединения с каквито и да било държави и обявява за забранена всяка дейност, която може пряко или косвено да доведе до обединение на Кипър с други държави или до разделяне на острова.

  В чл.2 е казано, че Гърция, Турция и ОК приемат задължението да забраняват всяка дейност, имаща за цел пряко или косвено да доведе до обединение на Кипър с друга държава или до разделянето на острова.

  Смисълът от наличието на тези текстове ТОГАВА е била да гарантира неприсъединяването на Кипър към Гърция, т.н. еносис, за което години наред полк. Гривас и хората му с оръжие са воювали срещу англичаните и турската общност.
  ДНЕС съдържанието на чл.1 и чл. 2 добива съвсем друг смисъл, защото въпреки императивния им характер Р.Кипър е член на икономически и политически съюз с други държави - ЕС.
  Реално - незаконно според този основополагащ и неотменен договор.

  Чл.3 осигурява на ОК две военноморски бази в Кипър;

  В чл. 4 е казано, че в случай на нарушение на настоящия договор, Гърция, Турция и ОК приемат задължението да се консултират помежду си за мерките, необходими за запазване на указаното положение. Ако съвместните или съгласуваните действия се окажат невъзможни, всяка от страните-гаранти има правото да действа с цел възстановяване на положението, създадено от настоящия договор.

  Този текст дава основание за турските десанти през юли и август 1974 г. за прекратяване на гражданската война на острова след свалянето от подкрепяните от военната хунта в Гърция гръцки киприоти на правителството на архиепископ Макариос с цел присъединяване на Кипър към Гърция.

  Чл.5 обявява, че договорът влиза в сила от момента на подписването му.

  Толкова с историята.
  Сега с реалиите.

  Да, Турция проучва и сондира в изключителната икономическа зона на Кипър. И по-конкретно в 13-ти участък, който се намира на югоизток от крайбрежието на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР). Основанието, което изтъква Турция е, че СКТР, която макар и непризната, реално съществува 45 г и има всички атрибути на държава: избрани парламент, президент, пранителство, местни органи на властта, сили за сигурност. Оттук според логиката на Анкара, следва, че има право и на собствена икономическа зона.
  Е, тъкмо в тази икономическа зона, по поръчка на правителството на СКТР се провеждат сондажите...

  Това със санкциите е запазен знак на Тръмповите САЩ. Даже са си приели специален закон за санкциониране.
  ЕС няма тая субектност, която имат САЩ и на отиващия си Туск някой трябва да му припомни прекрасната българска поговорка: Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак... За да си го свали, де...

  В ЕС няма политически играч със свободата и стратегията на Ердоган. Просто няма! Няма и въоръжени сили и флот, които биха прогонили турските изследователски кораби, както м.г. две турски фрегати без много приказки изгониха оттам италиански проучвателен кораб на ЕНИ.

  Щели били да спрат парите за Турция... А къде неолиберална Европа ще завре поредната вълна мигранти от Близкия, ако еврейското лоби във Вашингтон успее да доката нещата до американска атака срещу Иран?
  В момента Турция е във възходящ геополитически цикъл. При ЕС е тъкмо обратното. Няма как да се случи залязващият да въздейства силово на изгряващия.

  Пък и е прекалено сложно, за да останим провалени политици да продалжават да говорят и правят глупости. Имам предвид Туск, когото в Полша възприемат като национален предател.
  Веднъж предател - завинаги предател.


  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 4

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Да живеят Турция и Русия, че си похапват територия от съседите. Сигурно ако прилапат и от нас, и тогава ще ги защитавате.

  Турците за един пастор им сринаха икономиката, какво ли ще им се случи като засегнат нечии нефтени интереси.

  Нередност?
 • 3
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679
  • + 1

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Живея далеч, но съм живял в Кипър и темата ми е интересна. Писал сте коментари под всички приложени към темата статии от 2 г насам! Изчетох всичко. Впечатлен съм от познанията и аналитиката Ви! Помогнахте ми да си изградя мнение за политическата ситуация и интересите около Кипър, газовите находища и т.н. Благодаря.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  До коментар [#3] от "ahj21578679":

  Аз благодаря за оценката.
  Пропагандата е средство да обезцветяване на действителността.
  А светът около нас е многоцветен, богат и интересен. Погибелно е да се оставим да ни завлекат в техния сив свят, изкопиран от Оруеловия "1984".

  Нередност?
Нов коментар