Франция надминава Италия по размер на дълга

Правителството на президента Еманюел Макрон има за цел да постигне съотношение от 98.9% до края на тази година.

Франция надминава Италия по размер на дълга

През първото тримесечие публичният дълг на страната нарасна до 99.6% от брутния вътрешен продукт

4692 прочитания

Правителството на президента Еманюел Макрон има за цел да постигне съотношение от 98.9% до края на тази година.

© Reuters


Франция задмина Италия по размер на дълга и така се превърна в държавата с най-голям дългов товар в абсолютни стойности в еврозоната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на тримесечните данни на Евростат. Съотношението на дълга към БВП възлиза на 99.6%, докато това на Италия е 132%. Разходите за заеми са далеч по-ниски от тези на Рим, но новината може да подкопае "моралните основи" на Париж в обвиненията към италианското правителство за "противоречивите му бюджетни планове".

Още лоши новини

Новината за "новия лидер" дойде едва дни след като публичният одитор на Франция предупреди за "тревожни" нива на дълга и призова правителството да контролира разходите. Публичният дълг е нараснал до 99.6% от БВП през първото тримесечие на годината, увеличавайки разликата в лимита за дълг на еврозоната от 60% от БВП и френската реалност. В абсолютна стойност той е бил в размер на 2.315 трлн. евро през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Спрямо края на 2018 г., когато съотношението на дълга към БВП е било 98.9%, Франция е добавила нови 43.6 млрд. евро дълг. Правителството на президента Еманюел Макрон има за цел да запази това съотношение от 98.9% до края на тази година.

Статистическият институт Insee твърди, че увеличението на публичния дълг се дължи най-вече на разходите на централното правителство, докато местните власти и системата за социална сигурност са в много по-малка тежест.

Франция отхвърли тенденцията за намаляване на дълга, наблюдавана в повечето страни от еврозоната, след като Макрон увеличи разходите на страната, за да опита да сложи край на продължилите месеци на протести на "жълтите жилетки".

В доклад френската Сметна палата (Cour des Comptes) заяви, че нарастващата разлика между Франция и нейните съседи по отношение на дълга може да повлияе на инвеститорите. Тя упреква правителството за това, че не успява да ограничи преразхода на средства, което води до увеличаване на заемите всяка година. Международният валутен фонд също предупреди миналия месец, че дългът на Франция е "твърде висок", и призова правителството да намали разходите.

Проблемът

Според правилата на съюза страните членки трябва да държат бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а държавният дълг да е до 60% от БВП. Миналата година Италия на косъм избегна наказание от ЕК, след като отстъпи пред Брюксел за размера на бюджетния дефицит до 2021 г.

Съотношението на дълга спрямо БВП в Италия възлиза на 132% - значително по-високо от това на Франция и второто по големина в еврозоната след това на Гърция. Германия, най-голямата икономика в еврозоната, имаше съотношение на дълга към БВП малко под 60% в края на 2018 г.

Франция задмина Италия по размер на дълга и така се превърна в държавата с най-голям дългов товар в абсолютни стойности в еврозоната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на тримесечните данни на Евростат. Съотношението на дълга към БВП възлиза на 99.6%, докато това на Италия е 132%. Разходите за заеми са далеч по-ниски от тези на Рим, но новината може да подкопае "моралните основи" на Париж в обвиненията към италианското правителство за "противоречивите му бюджетни планове".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по грешен начин и тази неправилност е същественият причинител за държавните дългове в еврозоната.
  Сега трилиони евро държавни заеми в еврозоната не са достатъчни обществеността да осъзнае допускането на фатална европейска грешка.
  Ако ЕЦБ работеше по правилен начин, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове.
  Устойчивият европейски държавен просперитет е възможен, когато ЕЦБ работи по правилен начин.

 • 2
  ausbilder avatar :-|
  ausbilder

  Основният причинител на дългове са популистките политици и държавите, които ги избират (основно южноевропейските). Тези държави имат МНОГО ДЪЛГА традиция в разхищаването, която съществува много преди да има ЕС и ЕЦБ. Тази политика се корени в мисленето, че мога да работя по-малко, по-леко, по-нискокачествено, да пилея пари, НО искам да имам същия стандарт на живот като тези, които работят по-ефективно и управляват парите си по-разумно от мен.

 • 3
  ruark avatar :-|
  ruark

  До коментар [#1] от "Иван Митев":

  Това е отчасти вярно.
  1. ЕЦБ няма право да финансира ЕУ държавите. това е основна директива. НО тя изкупи дълг от ЕУ държавите незконно поради следните причини: заради финансовата криза ЕУ държавите задлъжняха доста заради спасяването на местни банки и гърция беше практически фалирала. ЕЦБ изкупи скъпи ЕУ държавни облигации с необезпечени пари от големите банки които изкараха пари от тази дейност и внесе внушение на световните пазари за стабилност на системата, тоест държава от еу ще бъде спасена от фалит. По този начин западните държави рефинасираа дълговете си като ги замениха с много евтини дългосрочни облигации. Така ЕЦБ облекчи ЕУ държавите. Приходите от лихви на ЕЦБ се разпределят процентуално на централните банки от ЕУ държавите, така се спомага за бюдбетните дупки.
  2. Китай купи за почти за билион и половина облигации от еврозоната. Всички други големи икономики и банки притежават допълнително ЕУ облигации. Така ЕУ Валутата е силно зависима от Китай и други големи спекуланти, хеджфондове и големи банки.
  При един трус би имало сериозни последици в ЕУ зоната. Така ЕЦБ беше принудена незаконно да изкупи за близо два билиона скъпи облигации за да даде знак че ако спекулантите атакуват еворото или дадена ЕУ държава, ЕЦБ би се намесила ако се застраши стабилността на валутата. Тоест не всички заеми от ЕУ зоната трябва да се намират в чужди ръце.
  Американците имат ФЕД, пропаганта и военна мощ за да спасяват банки и техният долар. Японци, Китайци имат своите централни банки и резервни чужди валути, като при необходимост да спасяват техните си валути и банки.
  Една отделна държава от ЕУ не може да спаси Еврото.
  А проблема е, че кризата с отделните ЕУ държави я преживяхме от атаката на рейтингувите агенции.
  Порблема е че банките имат висока ликвидност в ЕУ и дават огромни имобилни кредити заради ниският лихвен процент и затова цените на имотите поскъпнаха прогресивно и продължават са скачат. Това е бомба със закъснител..... Дано ЕЦБ има план Б за предотвратяване на спукване на балона в имобилния сектор, който ще повлече и банките надолу и ще сриине доверите в еврото.....Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход