Пич, къде му е Brexit-ът

С бомбастичен стил и ядрена стратегия ("Ще напуснем без сделка, сериозни сме!") Борис Джонсън тръгва да предоговаря с ЕС, който няма намерение да поддава

Ще успее ли новият британски премиер Борис Джонсън там, където катастрофира неговата предшественичка Тереза Мей
Ще успее ли новият британски премиер Борис Джонсън там, където катастрофира неговата предшественичка Тереза Мей    ©  Reuters
Ще успее ли новият британски премиер Борис Джонсън там, където катастрофира неговата предшественичка Тереза Мей
Ще успее ли новият британски премиер Борис Джонсън там, където катастрофира неговата предшественичка Тереза Мей    ©  Reuters

Сигурно до този момент на много места вече сте прочели как през недалечния февруари 2016 г. бъдещият британски премиер Борис Джонсън е написал два противоположни материала за в. Daily Telegraph – единият страстно защитаващ кампанията за напускането на ЕС, а другият пламенно твърдящ, че цената на Brexit ще бъде прекалено висока за Обединеното кралство, като в крайна сметка е публикуван този, който е твърдо анти-ЕС. Този шизофренен епизод заслужава да бъде повтарян отново и отново, защото дава добра представа за човека, който застава начело на Великобритания. Или както пише колумнистът от Irish Times Финтън О'Тул в анализ за New York Review of Books: "Невъзможно е да разберем Джонсън, без да си припомним, че буквално направи кариера от неверни твърдения. Той винаги е знаел, че ярката лъжа е много по-запомняща се от скучната истина."

"Борис си е Борис" – тази фраза отдавна се използва, за да оправдае поведение, вариращо от ексцентричност до непредсказуемост. А в света на Джонсън всичко изглежда толкова лесно. Да изпълни Brexit, да обедини страната, да победи лейбъристкия лидер Джереми Корбин – тези три приоритета очерта новият премиер, който на 23 юли спечели лидерската надпревара в Консервативната партия с двойно повече гласове от опонента си Джереми Хънт, а на 24 юли влезе на "Даунинг стрийт" 10. "Пич, ние ще активизираме страната!", заяви Джонсън, който спечели консервативните гласове с обещанието за безпроблемен изход от ЕС. Но сега идва трудната част. Две от намеренията му – да изпълни Brexit и да обедини страната, изглеждат напълно несъвместими на фона на дълбокото разделение сред британците. Освен че поема една държава в криза, той заварва правителство, което е без категорично парламентарно мнозинство и е на ръба да се разпадне. А Брюксел, тоест другата страна по сделката за "развода", която Джонсън обещава да предоговори, изглежда некооперативен.

Нов репертоар за клоуна

Оправдателната фраза "Борис си е Борис" резюмира поведение на клоун, огромно его и това, което анализаторите смекчено наричат "сложна връзка с фактите".

Новият премиер обещава, че Великобритания ще излезе от ЕС на 31 октомври, като приема, че Brexit без сделка ще бъде факт, ако дотогава не бъде постигнато споразумение, различно от договореното от предшественичката му Тереза Мей. И тук вече се оформят контурите на предстоящия сблъсък с Брюксел. Непосредствено след обявяването на победата на Джонсън главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние посочи, че очаква да работи с новия британски премиер "за улесняване на ратификацията на съществуващото споразумение за напускането и за постигане на подреден Brexit". И допълни, че страните членки "са готови да преработят договорената декларация за новото партньорство". Което означава, че от гледна точка на Брюксел Джонсън няма шанс да изпълни обещанието си за предоговаряне на споразумението за Brexit из основи. Дори напротив - сега с избора на твърд брекзитър като Джонсън за британски премиер за европейските лидери може да стане по-лесно да казват "не" на предложенията му.

В преговорния процес навън и в потушаването на кризите у дома британският министър-председател има голям проблем. Той трябва да убеди скептиците, че може да бъде сериозен въпреки скандалния си стил и въпреки, както някои някои анализатори посочват, "сложната му връзка с фактите". "Джонсън беше доволен да бъде възприеман като клоун. Но сега най-голямото му предизвикателство в отношенията с Брюксел през идващите седмици и месеци ще бъде да докаже, че има нещо повече от това в репертоара си", пише Politico. Каквито и чувства да предизвиква Джонсън обаче, той е политик, който е трудно да бъде игнориран. "С индивидуалност и може би его с мащаб, до който малцина от неговите колеги се доближават, това е човек, който дори като дете е искал да бъде "крал на света", обобщава британската ВВС. Успехът на новия британски премиер се дължи на равни дози чар, политически усет и самоувереност. "Той прекара години, култивирайки вида на чорлава глупост, която изглежда като автентичност за много британци", твърди сп. Economist. Според изданието е трудно да се прогнозира какъв премиер ще бъде Джонсън. Проблемът не е, че той е оставил недостатъчно улики чрез досегашното си поведение, а че е оставил прекалено много и често напълно противоречащи си. Това, което може да се твърди със сигурност, е, че неговият хаотичен и бомбастичен стил не е само начин да прокара по-лесно посланието си, а в много случаи е единственото послание, което има.

Обезкуражаваща аритметика

Въпросът е ще успее ли Джонсън там, където Тереза Мей се провали. Той е изправен пред същата обезкуражаваща аритметика в парламента. Консервативната партия има слабо мнозинство, а ако опозиционните лейбъристи останат обединени срещу управляващите, има достатъчно консервативни бунтовници както от брекзитърите, така и от умерените крила, които да объркат плановете на Джонсън. Същевременно очакванията са преговарящите от ЕС да останат неподатливи на неговия чар.

Според Джон Спрингфорд, зам.-директор на Centre for European Reform, новият британски премиер вероятно ще прекара август и септември, вършейки три неща. Първо, ще ускори кризисните подготвителни планове за напускане на ЕС без сделка. Това едновременно ще цели получаването на отстъпки от ЕС, като им покаже, че е сериозен относно Brexit без сделка, и смекчаването на негативните ефекти върху търговията и инвестициите, ако това се случи. Второ, Джонсън ще съгласува с кабинета конкретните британски искания за предоговаряне. Опциите за спорния т.нар. резервен план за Северна Ирландия са няколко, но те са неприемливи или за ЕС, или за брекзитърите. Трето, премиерът трябва да оформи визията си за финалната сделка с Брюксел. Спрингфорд обобщава, че всеки опит на Джонсън за предоговаряне на споразумението за напускане през септември и началото на октомври вероятно ще се провали. В резултат той може или да свика предсрочни избори, без да се занимава с предоговорки, или да опита да наложи варианта с липсата на сделка, след като ЕС го отреже. Financial Times предупреждава, че Brexit без сделка трябва да бъде избегнат на всяка цена. И Джонсън няма правото да иска такъв сценарий, без да получи категоричен мандат от британците чрез парламентарни избори или чрез втори референдум.

"Джонсън вероятно разполага с по-голяма подкрепа на части от партията си в сравнение с Тереза Мей. Но е изправен пред двете големи пречки, в които се спъна и предшественичката му – ЕС не е склонен да направи промени по споразумението за напускането и в британския парламент няма мнозинство за никоя опция. Ако Джонсън реши да потърси сделка, първо трябва да се разбере с Брюксел и после трябва да накара депутатите да гласуват за нея. А ако поиска Brexit без сделка, парламентът ще опита да го спре", казва пред "Капитал" Доминик Уоулш от лондонския аналитичен център Open Europe. И допълва, че в някои отношения позицията на Джонсън в законодателния орган е по-лоша от тази на Тереза Мей, защото през последните месеци е загубил няколко консервативни депутати. "В момента той има мнозинство от четири места, а след седмица има частични избори, които може би няма да спечели, и тогава ще има три. Така че числата не са в негова полза. Премиерът казва, че не иска парламентарен вот, преди да завърши Brexit, но за да постигне това, може да му се наложи да свика парламентарен вот", твърди Уоулш.

В социалните мрежи Джонсън често е сравняван с Доналд Търмп. Но след избирането му американският президент доказа, че ако не друго, то наистина има предвид нещата, които обещаваше по време на кампанията си. А британският премиер тепърва ще трябва да доказва дали същото се отнася и за него. Междувременно критиците му са категорични: "Рядко британски премиер в мирно време се е сблъсквал с толкова големи предизвикателства, колкото тези, очакващи Борис Джонсън. Също така рядко нов премиер е изглеждал по темперамент, характер и минали действия толкова неравностоен спрямо мащаба на задачата", обобщава Financial Times. Джонсън ще трябва да впрегне всички сили, за да опровергае опонентите си.

Брекзитърите превземат новия кабинет

Борис Джонсън обеща "нова златна ера" за Обединеното кралство в първата си реч пред британския парламент като премиер. И посочи, че неговото правителство ще влезе в преговорите за Brexit с цялата си енергия. В сряда Джонсън даде ключови роли в кабинета на водещи брекзитъри. Повече от половината от министрите на Тереза Мей напуснаха или бяха уволнени. Досегашният външен министър Джереми Хънт, който участваше в надпреварата за лидерския пост на консерваторите, е получил предложение за алтернативна позиция, но я е отказал. Сега начело на министерството на външните работи застава Доминик Рааб, а за министър на финансите е назначен Саджид Джавид. Стивън Баркли остава министър по въпросите за Brexit, докато вътрешното министерство е оглавено от Прити Пател. Джейкъб Рийс-Мог, който е новият лидер на Камарата на общините, отрича, че има превземане на правителството от брекзитърите. "Борис сплотява страната и партията чрез назначенията в кабинета", твърди той. Британската ВВС обобщава, че това са решения на един премиер, който бърза; който е наясно, че се бори срещу стрелките на часовника; който иска да свърши за три месеца това, което не бе направено за три години. И затова се обгражда с необходимия екип.