Световната икономика дава все повече признаци, че се забавя

Управителят на ЕЦБ Марио Драги

Световната икономика дава все повече признаци, че се забавя

Централните банки не могат да направят повече, без да застрашат търговията

2995 прочитания

Управителят на ЕЦБ Марио Драги

© Reuters


С всяка седмица доказателствата за забавянето на инерцията на световната икономика се увеличават. Заплахите от ефектите от продължаващата търговска война върху международната търговия, в допълнение и по-бавното възстановяване на икономиките, карат политиците отново да преминават в режим на готовност, пише Financial Times.

Притесненията

Миналата седмица Европейската централна банка предизвика тревога. Часове преди срещата на финансовата институция стана ясно, че през юли германските производители са отчели най-лошия бизнес климат в страната за последните девет години. Дори преди тази новина доходността на облигациите в еврозоната беше близо до исторически ниски нива.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги, чийто мандат приключва по-късно тази година, реагира бързо и премерено на всеки сигнал за сериозно забавяне. Миналият четвъртък финансовата институция предложи пакет от стимулиращи мерки, сред които възобновяване на купуването на активи и запазване на ниските лихви. Драги аргументира това решение със заплахата от търговските войни и геополитическото напрежение наред с рисковете от твърд Brexit и забавянето на китайската икономика. От други централни банки също се очаква подобна реакция – Федералният резерв на САЩ намали лихвите в сряда за първи път от десетилетие в сряда, макар че председателят му Джером Паул не даде сигнал, че това е началото на низходящ цикъл.

Еврозоната до голяма степен е затворена икономика, доминирана от сектора на услугите – така погледнато е странно, че производството има такъв ефект върху нея. Въздействието на паричната политика върху търговията е спорно. ЕЦБ ще изпита трудности в това да намери по-креативни начини за разхлабване на политиката, като се има предвид колко стимулираща е нейната позиция в момента. Финансовите пазари обаче не бяха прекалено впечатлени от обещанията на Драги в четвъртък – еврото тръгна леко нагоре.

Вместо да оставят тази задача на централните банки, би било далеч по-ефективно за самите правителства да премахнат заплахите за търговията и растежа, като се откажат от протекционистичните настроения. Ако сигналите, които американският президент Доналд Тръмп дава за прекратяване на търговската война с Китай, всъщност доведат до нейния край, това ще повлияе по-положително на световната търговия, отколкото каквато и да е парична политика.

Въпреки това обаче централните банки не могат да си позволят да чакат. Загубата на доверие у производителите забавя растежа като цяло. А ниската доходност на облигациите означава, че все още има силен аргумент за ефектите на нестабилната на паричната политика.

През следващите месеци еврозоната е изправена пред още два потенциални търговски шока - намерението на новия британски премиер Борис Джонсън да изкара Великобритания от ЕС до края на октомври без споразумение и предстоящото решение на Доналд Тръмп дали да наложи мита върху европейските автомобили.

Само по себе си нито едно от тези действия не би трябвало да бъде катастрофално. Но в условията на популистки правителства, нарастващ протекционизъм и геополитическо напрежение те биха могли да окажат влияние върху доверието на бизнеса и потребителите. Централните банки не са най-добре позиционираните институции, които да се справят с настоящите заплахи за глобалната икономика. Но те са едни от малкото, които очевидно са готови да действат.

С всяка седмица доказателствата за забавянето на инерцията на световната икономика се увеличават. Заплахите от ефектите от продължаващата търговска война върху международната търговия, в допълнение и по-бавното възстановяване на икономиките, карат политиците отново да преминават в режим на готовност, пише Financial Times.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Спирането на търговската война с Китай може само да отвори пътя за търговска война с ЕС. Никой Европеец няма полза от това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход