"Проблем 2024", или започва ли преходът към ерата след Путин

Залогът при протестите не е местният вот в Москва, а кой и как ще наследи президента Владимир Путин

Докато различните групировки вътре в Кремъл се борят помежду си, битката ще се провежда и на улицата
Докато различните групировки вътре в Кремъл се борят помежду си, битката ще се провежда и на улицата    ©  Reuters
Докато различните групировки вътре в Кремъл се борят помежду си, битката ще се провежда и на улицата
Докато различните групировки вътре в Кремъл се борят помежду си, битката ще се провежда и на улицата    ©  Reuters
Темата накратко
  • Кремъл е притеснен и очевидно не знае как да се справи с антисистемната опозиция, която се показва все по-способна да мобилизира уличен ресурс.
  • Има опасност репресиите в Русия да се засилват и лобито на силовиките да вземе превес.

"Те ни обкръжаваха, притискаха хората, стесняваха все повече кръга. Казваха "тръгвайте си", но нямаше как да си тръгнем. Опитваш се да избягаш, а те просто си избират някой човек от кръга, изтръгват го и започват да го бият с палки по главата", разказва пред "Капитал" 44-годишната Катерина, работеща в интернет компания. Равносметката от строго охранявания протест пред кметството на Москва на 27 юли са рани по главите, счупени носове и над 1300 арестувани. Почти всички впоследствие бяха пуснати, но прокуратурата е завела дело за "масови безредици", а един от опозиционните лидери, Алексей Навални, беше приет в болница с подозрения за отравяне, след което бе върнат в ареста.

След жестокото потушаване на неразрешения протест властите в Москва позволиха на 3 август да се проведе нов митинг в подкрепа на недопуснатите опозиционни кандидати за местните избори през септември. Независимо от жеста натискът от улицата вероятно ще нараства. И залогът не е само кой ще влезе в листите за московския общински съвет, а нещо много по-голямо - "Проблем 2024", или кой и как ще наследи президента Владимир Путин след изтичането на последния му по конституция президентски мандат след пет години.

Когато опозицията се събуди

Причината за недоволството е отказът на властта да регистрира за участие в местния вот в Москва кандидати на опозицията. Мотивът е, че подписите в документите им са подправени, а някои от подписалите се бяха обявени за несъществуващи хора. "Ето ме, аз съществувам и лично се подписах за кандидатурата на Иля Яшин," възмущава се пред "Капитал" московският фотограф Юрий.

Опитите на руските държавни тв канали да обясняват, че и на Запад полицията е брутална, са смехотворни, още повече че мнозинството демонстранти в Москва бяха мирни. И бяха бити с палки единствено защото "имат независимо мнение", отбелязва пред "Капитал" бившият британски външен министър Малкълм Рифкин.

Обяснението за насилието е, че Кремъл е притеснен и очевидно не знае как да се справи с антисистемната опозиция, която се показва все по-способна да мобилизира уличен ресурс и да налага свой дневен ред. До 2017 г. тя не представляваше особено главоболие за режима. Но на изборите тогава над 200 представители на опозицията станаха общински съветници в много райони на Москва. И сега Кремъл просто реши да ги спре от участие, което доведе и до избухване на недоволство.

Възможността за "изпускане на парата", като се допуснат опозиционни кандидати на изборите, не е изход. "Разберете, в Кремъл не мислят така. При тях първата мисъл е – това е "борба с Майдан", обяснява пред "Капитал" водещ политически журналист с контакти във властта. Политическият анализатор Лилия Шевцова също смята, че това за режима това би било отстъпление и е граница, която не може да прекрачи, защото се бои, че ще доведе до разпад. "Кремъл много добре помни ерата на Горбачов - открехни малко прозореца и те ще го отворят целия... и така се започва", пише тя в коментар, публикуван на сайта на "Ехото на Москва".

Гледай Московската община, мисли за Кремъл

Кметът на Москва Сергей Собянин, една от основните фигури, към които бе насочен гневът на протестиращите, нарече в интервю случващото се "масови безредици" и напомни, че митингът не е бил официално разрешен. "Изглежда, на тях са им нужни не избори, а безредици. Хора, които искат да влязат в законодателната власт, грубо погазват закона. Причината не е отказаната регистрация, а в желанието да се присвои властта по нелегитимен начин", заявява кметът.

Собянин, който през 2013 г. позволи на Алексей Навални да се изправи на избори срещу него и е смятан за умерен политик и възможен наследник на Путин, сега концентрира недоволството. Но случващото се излиза далеч извън битката за столицата. Както написа в. "Новая газета", "подготовката за 2024 г. започва с бунта на московчани".

Самият Путин неведнъж е заявявал, че не смята да търси промяна конституцията, за да остане президент, но не е изключено дори в случай на слизане от поста той да намери възможност да се запази като важна политическа фигура. Спекулации в тази посока вече има. Неотдавна един от лидерите на управляващата партия "Единна Русия" и председател на Думата, Вячеслав Володин, написа статия, в която предложи на парламента да бъде дадена по-голяма роля при сформирането на правителство. И това беше разтълкувано като още един сигнал за започналата борба за власт, която ще се ожесточава. "С приближаването на "Проблем 2024" войната вътре в управляващия елит ще се разгаря", посочва пред "Капитал" политологът Константин Калачев.

Докато различните групировки вътре в Кремъл се борят помежду си, битката ще се провежда и на улицата. "Няма причини сегашните протести в Москва да отслабват. На хората се забранява да участват в изборите, да имат свои представители във властта, от време на време дори се отрича съществуването им", казва пред "Капитал" заместник-председателят на либералната партия "Яблоко" (на чиито кандидати също бе отказана регистрация) Александър Гнездилов. "Решение за допускане на опозицията до изборите силно ще разреди напрежението. Но подобен вариант е малко вероятен. Явно кметът и Кремъл смятат, че палките на силовиките по-надеждно защитават властта им, отколкото спазването и законите и мирната политическа конкуренция", добавя Гнездилов.

В тази ситуацията засилването на протестите изглежда неизбежно. Но до повторение на масовите демонстрации от 2011-2012 г. на площад "Болотной" срещу фалшифицирането на парламентарните избори и връщането на Путин на президентския пост едва ли ще се стигне сега. "Митингът на 3 август може да се окаже внушителен. Но няма да е сравним с "Болотной". Нов "Болотной" ще има, ако сегашната практика на недопускане на кандидати се разпространи на парламентарните избори след две години. Сега протестите вероятно ще продължават на вълни до самия ден на вота през септември. Но това е само репетиция за протестите през 2021 г. Компромиси са невъзможни, тъй като властта не е готова да допусне несистемната опозиция до избори", смята Калачев.

Така протестите се превръщат в сериозно изпитание за режима. "Ако кураторите на вътрешната политика не намерят политически инструменти за разреждане на напрежението, с това ще се заемат хората с пагони със своите методи", предупреждава политологът Татяна Становая в свой анализ за московския център "Карнеги". Което означава, че има опасност репресиите в Русия да се засилват и лобито на силовиките да вземе преднина в битката кой да наследи Путин.

*Александър Братерский e руски журналист, който пише за Gazeta.ru и "Капитал"