По-високи температури, по-малко вино

Заради климатичните промени винарите са принудени да събират реколтата си по-рано, а така се губи богатия вкус на виното

Екстремни суши сполетяха Европа през лятото и това се отразява на реколтата и засяга бизнеса
Екстремни суши сполетяха Европа през лятото и това се отразява на реколтата и засяга бизнеса
Екстремни суши сполетяха Европа през лятото и това се отразява на реколтата и засяга бизнеса    ©  Reuters
Екстремни суши сполетяха Европа през лятото и това се отразява на реколтата и засяга бизнеса    ©  Reuters

Все по-високите температури в Испания принуждават лозарите да променят начина на отглеждане на гроздето. Горещият климат ускорява зреенето на плода и сега например червеният винен сорт гренаш, който по принцип узрява по-бавно от темпранийо, трябва да бъде набран по-късно от лозето въпреки горещините, за да запази богатия си вкус. Този детайл е от съществено значение за винопроизводителите, тъй като всяка промяна влияе върху преценката им за събирането на реколтата, разказва Financial Times.

"Петролът е нещото, без което не можем днес, но водата е бъдещето", казва Алмудена Алберка, която е технически директор в Vina Mayor. Производството на вина ще пострада от недостига на вода, а това вече се случва в региони като Австралия, където лозята са изоставени, обяснява тя.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар