Германската икономика се сви, европейската продължава да се забавя

Търговската война се отразява на еврозоната и ЕС през първата половина на годината

Заради лошото представяне на европейската икономика Европейската централна банка ще свали допълнително лихвите в негативната територия
Заради лошото представяне на европейската икономика Европейската централна банка ще свали допълнително лихвите в негативната територия    ©  Reuters
Заради лошото представяне на европейската икономика Европейската централна банка ще свали допълнително лихвите в негативната територия
Заради лошото представяне на европейската икономика Европейската централна банка ще свали допълнително лихвите в негативната територия    ©  Reuters
"Днешният доклад за БВП определено бележи края на златното десетилетие за германската икономика. Напрежението върху германското правителство да действа ще се увеличи."

Карстен Бжески, главен икономист на ING

Германската икономика се сви през второто тримесечие, след като търговското напрежение между САЩ и Китай се отрази на износа и производството на най-силната страна в ЕС. По-слабите резултати засилват натиска върху политиците от Берлин да разхлабят фискалната политика, пише Financial Times.

Проблемите на най-голямата икономика в ЕС се отразяват на представянето на целия съюз - ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) продължава да се забавя както на годишна, така и на тримесечна база. Европейската икономика изостава драстично спрямо американската, която отчете два пъти по-голям ръст през второто тримесечие.

Проблемите на европейската икономика от началото на годината най-вероятно ще принудят Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме нови мерки за стимулиране на растежа. Финансовата институция вече даде сигнал, че може да намали още основните лихви.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обаче многократно настояваше правителствата в еврозоната да не разчитат само на паричната политика на централната банка на еврозоната.

Символичен ръст в ЕС в сравнение с началото на годината

Икономиката на еврозоната и целия Европейския съюз са нараснали със скромните 0.2% на тримесечна база, показват предварителните данни на Евростат за периода от април до юни. Ръстът на годишна база е съответно 1.1 и 1.3%, като голямото притеснение за Европа идва от страна на най-голямата икономика в съюза, Германия, която отбелязва свиване на БВП с 0.1% на база тримесечие.

Франция и Испания също отчитат забавяне на икономиката, докато Италия продължава да е между стагнацията и рецесията. Френският ръст на тримесечна база е 0.2%, испанският - 0.5%, а Италия отбеляза нулев растеж през пролетните месеци.

Двигателите на европейската икономика отново са страните от Централна и Източна Европа. Най-големият ръст в съюза отбелязва за пореден път Унгария. Икономиката на страната расте с 1.1% на тримесечна и 5.1% на годишна. Тя е следвана от Румъния с 4.6% годишен ръст, Полша с 4.1% и Литва с 4% увеличение на БВП на годишна база. След тях е България с 3.3% ръст на годишна база и 0.6% на тримесечна.

Германско притеснение

Германската икономика се е свила през второто тримесечие, показва предварителната оценка на федералната статистическа служба на Германия. През второто тримесечие най-голямата икономика в ЕС и четвърта в света се е понижила с 0.1% в сравнение с предходното. През първите три месеца на годината БВП се повиши с 0.4%. След сезонно изглаждане на данните на годишна база БВП се е увеличил с 0.4% при 0.7% през първото тримесечие - това е най-слабият резултат от 6 години.

От федералната статистическа служба на страната отдават спада на икономиката на забавянето на външната търговия и намалението на инвестициите в строителството. Тези понижения са частично компенсирани от растежа на разходите на домакинствата и правителството. От институцията добавят, че свиването на външната търговия "забави икономическия растеж, защото износът отбеляза по-силно спад на тримесечието спрямо вноса".

Комбинацията от сътресения в германската автомобилостроителна индустрия, ескалиращата търговска война между САЩ и Китай и перспективата за хаотично излизане на Великобритания от ЕС тежат на четвъртата по големина икономика в света.

След като избегна техническа рецесия миналата година, много икономисти сега се опасяват, че Германия е изправена пред заплахата от продължително свиване.

Според Надя Гарби, икономист от Pictet Wealth Management, рискът от рецесия вече е повишен. "Докато вътрешното търсене остава стабилно досега, индустриалният спад започна да оставя известни следи върху него."

Във вторник проучването на Zew показа, че бизнес доверието в Германия през август е паднало до минус 44.1, най-ниското ниво от финансовата криза в еврозоната през 2011 г.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер определи данните за икономиката като "предупредителен сигнал". "Ние сме във фаза на икономическа слабост, но все още не сме в рецесия. Можем да избегнем това, ако вземем правилните мерки", каза Алтмайер, цитиран от Reuters.

Досега много хора в Германия бяха изолирани от забавянето на икономиката. Безработицата е близо до рекордния минимум, а пазарът на жилища процъфтява. "Вътрешното търсене все още донякъде подсилва икономиката", каза канцлерът Ангела Меркел преди публикуването на резултатите.

И все пак има някои признаци, че спадът се разраства - данните за растеж в сектора на услугите бяха преразгледани надолу миналата седмица. Пазарът на труда се забавя - през юни бяха създадени само 1000 работни места, което е доста под средния ръст от 44 хил. през юни през последните пет години.

Карстен Бжески, главен икономист в ING, припомни, че от третото тримесечие на 2018 г. Германия е в застой. "Днешният доклад за БВП определено бележи края на златното десетилетие за германската икономика. Напрежението върху германското правителство да действа ще се увеличи."

Положението може да стане по-лошо за Германия и целия ЕС, ако САЩ решат да насочат вниманието си към нова търговска сделка с Европейския съюз. Досега администрацията на Доналд Тръмп показва, че основното американско оръжие в подобни преговори е налагането на мита, от които най-силно ще бъде засегнат автомобилният сектор на Стария континент, чийто лидер е Германия. Тръмп няколко пъти е коментирал, че след като стигне до сделка с Китай, ще поиска нова такава и от ЕС, но за момента няма сигнали, че икономическата война с втората по големина икономика в света е близо до край.