Планът на Корбин за Brexit – вот на недоверие, избори и кампания за нов референдум

Лейбъристкият лидер призова другите опозиционни партии да го подкрепят

Джереми Корбин
Джереми Корбин    ©  Reuters
Джереми Корбин
Джереми Корбин    ©  Reuters

Опозиционният лейбъристки лидер Джереми Корбин представи плана си за Brexit. Той призова другите опозиционни партии и разбунтувалите се консерватори да го подкрепят като временен премиер, за да се спре напускане на ЕС без сделка. Ако спечели вот на недоверие срещу правителството, Корбин планира да отложи Brexit, да свика предсрочни избори и да проведе кампания за втори референдум с опция за оставане в съюза.

Лейбъристкият лидер посочва, че ръководеният от него кабинет ще бъде "стриктно ограничен във времето". А относно вота на недоверие заявява, че ще го внесе "при най-ранна възможност, когато можем да бъдем уверени в успеха".

Недостиг на гласове

Първите реакции на другите партии относно плана на Корбин показват, че той вероятно няма да има необходимите гласове, за да успее. Множество депутати искат да спрат възможността за Brexit без сделка, но е трудно да се постигне съгласие как да се направи това, обобщава анализ на ВВС.

Говорител на "Даунинг стрийт" 10 коментира: "Това правителство вярва, че хората са суверенът и вотовете трябва да се спазват. Докато Корбин смята, че хората са служители и политиците могат да прекратяват публични вотове, които не харесват."

"Ужасно сътрудничество с ЕС"

Лидерът на партията "Либерални демократи" Джо Суинсън казва, че няма да подкрепи Корбин за премиер. Тя възнамерява да работи с други депутати за спирането на Brexit без сделка, но според нея лейбъристът не е лидер, "който е уважаван и от двете страни на парламента, и няма да постигне подкрепата на депутатите".

Същевременно премиерът Борис Джонсън обвини депутатите, които мислят, че могат да блокират Brexit, в "ужасно сътрудничество с ЕС". Той смята, че Брюксел става по-малко склонен на компромиси за ново споразумение с Великобритания заради опозицията срещу напускането на съюза в британския парламент. Според него това увеличава вероятността страната да бъде "принудена да напусне без сделка". Джонсън казва, че би предпочел споразумение с ЕС, но настоява, че Обединеното кралство трябва да излезе от блока до края на октомври при всички положения.