Сложните сметки на Салвини за властта в Италия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сложните сметки на Салвини за властта в Италия

Откакто е на власт вицепремиерът на Италия Матео Салвини изкусно ръководи нестихваща политическа кампания на терен, като целта му винаги е била да свика предсрочни избори и да вземе цялата власт.

Сложните сметки на Салвини за властта в Италия

Лидерът на дясната Лига се опита да свали правителството си и да отиде на избори, но срещна затруднения

Деян Димитров
4595 прочитания

Откакто е на власт вицепремиерът на Италия Матео Салвини изкусно ръководи нестихваща политическа кампания на терен, като целта му винаги е била да свика предсрочни избори и да вземе цялата власт.

© Reuters


Темата накратко
 • Вицепремиерът Матео Салвини иска да свали коалиционното правителство, за да спечели самостоятелно управление
 • Скараните левица и кранолявото движение от кабинета "5 звезди" може да се коалират срещу Лигата
 • Икономиката спря да расте, а държавният дълг е близо 132% от БВП

"Какво би било по-красиво, по-демократично или по-достойно от това да дадем избора обратно на хората." Зад това нормално на пръв поглед искане на италианския вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини, обявено пред Сената тази седмица, стои прозаичното желание за повече власт. Власт, която минава през гласуване на вот на недоверие срещу... правителството на "Лига" и нейния коалиционен партньор от лявото популистко движение "5 звезди", последван от предсрочни избори, които Салвини разчита да спечели по-убедително, за да може да управлява самостоятелно.

Желанието на колоритния политик за предсрочни избори идва на фона на стагнираща икономика. За последните четири тримесечия брутният вътрешен продукт на страната само веднъж е отчел повишение – както на тримесечна, така и на годишна база, като този ръст е символичен и в рамките на статистическата грешка – съответно 0.1% и 0.5%. Задаваща се политическа криза в Италия не се харесва на инвеститорите, които и в момента не приемат голяма част от решенията на правителството, което е на нож с Европейската комисия за спазването на бюджетните правила.

Опитът на Салвини за гласуване на вота още тази седмица не получи подкрепа поради неочакваната коалиция между коалиционния партньор на Салвини от "5 звезди" и опозиционната Демократическа партия (PD). Гласуването срещу правителството на премиера Джузепе Конти все пак ще се състои на 20 август - вече обаче въобще не е сигурно дали Салвини ще успее да доведе страната до бързи предсрочни избори, още повече че решаваща ще бъде и волята на президента на Италия Серджо Матарела.

Залогът на Салвини

"Салвини най-вероятно залагаше на два сценария - или че никога не може да има съюз между "5 звезди" и опозиционната Демократическа партия заради тежкото им съперничество, или че временно технократско правителство ще бъде назначено да извърши необходими реформи преди декември," коментира пред "Капитал" Джована ди Майо, експерт по италианска политика във вашингтонския тинк-танк Институт "Брукингс".

Първият от двата сценария вече изглежда разклатен, след като във вторник Демократическата партия и "5 звезди" гласуваха заедно, за да отложат вота на недоверие на Салвини за 20 август. Една от главните спекулации за италианската политика в момента е, че "5 звезди" и PD могат да се обединят след успешното сваляне на правителството следващата седмица и така да получат мандат да управляват заедно до 2023 г. Бившият премиер и лидер на демократическата партия Матео Ренци изрази готовност за коалиция в Twitter в неделя.

Избирателите на "5 звезди" обаче са яростни критици на умерено лявата Демократическата партия и особено на Ренци, който е смятан от тях за егоцентричен предател на лявото. Налице е и факторът, че Ренци вече не е лидер на демократите, но според Джована де Майо повечето сегашни депутати на партията са лоялни към него. Подобен дълготраен съюз би заобиколил новия лидер на PD Никола Зингарети и би върнал Ренци под прожекторите - рецепта за вътрешнопартиен хаос.

Самият Салвини тази седмица може би осъзна, че сметките му няма да се получат изцяло и скоро предсрочни избори може и да няма.

Според информация на Politico партията на Берлускони Forza Italia е обещала на Салвини подкрепата си в потенциалните избори, но я е оттеглила точно преди гласуването на Сената във вторник. Това хвърля спънка в плановете му и повдига важен въпрос - направил ли е лидерът на Лигата грешка в сметките си?

Правителство на абсурда

Правителството на "5 звезди" на Луиджи ди Майо и "Лига" на Матео Салвини от началото изглеждаше като трудно осъществимо упражнение за помиряване на две противоречащи си популистки формации. "Поне от последните три месеца правителството не е направило нищо съществено. Имаме състояние на цялостна парализа, която влошава и без това лошата икономическа ситуация", обясни пред "Капитал" през юни програмният директор на римския офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR) Тереза Коратела.

Причините за това са двустранни - Матео Салвини е много изкусен класически политик, който не е спрял постоянната си кампания в Италия, откакто партията му дойде на власт. Главната цел на Салвини винаги е била да управлява сам. За жалост непрекъснатите му публични изяви, които това лято включиха и диджей шоу на плажа за последователи на партията му, не му оставят особено време за истинското управление на страната. От своя страна лявото популистко движение "5 звезди" няма опитни политици на своя страна, което според Коратела доведе до намаляване на подкрепата за движението и удвояване на подкрепата за Салвини за една година.

Бягство от отговорност

Сегашният ограничен съюз между опозицията и левия коалиционен партньор в правителството може да послужи и на Матео Салвини. Ако вотът на недоверие на 20 август е успешен, е много вероятно президентът на Италия Серджо Матарела да назначи временно технократско правителство до края на есента или до септември."Така Салвини ще има кого да обвинява за закона за бюджета, с който никой няма да е щастлив. Той няма да поеме отговорност за това, а ще обвини опозицията, след което с лекота ще отиде на избори", отбелязва Джована ди Майо. След като миналата година проблемите на Салвини с Европейската комисия доведоха до понижаване на кредитния рейтинг на Италия, проблеми в банковия сектор на страната и доведоха до липса на икономически растеж, той има силен интерес да не бъде държан отговорен, когато бюджетът се гласува през септември.

В същото време, ако Сенатът приеме бюджет 2020 с дефицит под 3% от БВП, каквито са изискванията на Брюксел, това означава Салвини да се откаже от ключови за него реформи и данъчни облекчения, което пак би навредило на имиджа му. "Той наистина желае данъчна реформа като тази на Доналд Тръмп в САЩ. При посещението си във Вашингтон в началото на юни, което трая по-малко от 24 часа, Салвини прекара няколко часа в Американския център за данъчна реформа - тинк-танкът проектирал данъчните облекчения на Тръмп. Този модел е едно от главните вдъхновения на Салвини за задействане на почти спрелия италиански растеж", добавя Ди Майо.

Направен от тефлон

Ако се стигне до избори в близко бъдеще, Салвини все пак има вероятност да спечели с по-добър резултат. Докато през 2013 г. партията му получи едва 4% от гласовете, тя взе 34% на европейските избори в края на май, а в последните месеци подкрепата й е нараснала почти до 38%. При условие че Салвини успешно проведе кампанията си, резултатът на партията му може да надхвърли 40%. Той се стреми точно към това, защото в този случай по италианските закони Салвини може да създаде правителство сам, тъй като ще получи бонус от депутатски места в парламента. В допълнение - той най-вероятно може да се ползва и с подкрепата на още по-крайно дясната партия "Братята на Европа", а също да открадне и избиратели от разпадащата се Forza Italia на Берлускони.

Може да звучи странно, но скандалите не клатят доверието в Салвини - подкрепата му продължава да расте въпреки незаконното финансиране на бивши членове на партията му от Русия, както и новини за връзките на самия Салвини с Москва. "В Австрия подобен скандал свали правителството, докато тук, в Италия, той нямаше ефект. Десният консенсус около Салвини дори расте", обобщава Ди Майо. Това обаче допълнително отслабва позициите на Италия в ЕС и най-вероятно ще доведе по назначаване на италиански еврокомисар технократ с ограничен и слаб ресор - удар по престижа, но и по реалното влияние на Италия в Европа.

Още стагнация

Сегашната политическа несигурност обаче още повече влошава перспективите пред италианската икономика. Когато Салвини се опита да задейства нови избори миналата седмица, кредитната агенция Fitch изненадващо запази кредитния рейтинг на Италия на ниво BBB с негативни очаквания. Проблемите на италианската икономика обаче си остават. Рим трябва да обслужи 227.2 млрд. евро дългове през 2019 г. и още 212.4 млрд. евро през 2020 г. при по-високи лихви от тези по обслужването на гръцките задължения.

Така че каквото и да бъде политическото бъдеще на Италия – странна коалиция, бързи избори или конституционна реформа, несигурността в управлението на третата по големина икономика в еврозоната остава. А това ще продължи да създава проблеми и на целия Европейски съюз.

Темата накратко
 • Вицепремиерът Матео Салвини иска да свали коалиционното правителство, за да спечели самостоятелно управление
 • Скараните левица и кранолявото движение от кабинета "5 звезди" може да се коалират срещу Лигата
 • Икономиката спря да расте, а държавният дълг е близо 132% от БВП

"Какво би било по-красиво, по-демократично или по-достойно от това да дадем избора обратно на хората." Зад това нормално на пръв поглед искане на италианския вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини, обявено пред Сената тази седмица, стои прозаичното желание за повече власт. Власт, която минава през гласуване на вот на недоверие срещу... правителството на "Лига" и нейния коалиционен партньор от лявото популистко движение "5 звезди", последван от предсрочни избори, които Салвини разчита да спечели по-убедително, за да може да управлява самостоятелно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  ozd05563707 avatar :-|
  ozd05563707

  Горката Италия според Капитал. С левичарските си наклонности, само си мечтая льошия Савлвини да изчезне. Е, няма да изчезне, а става все по-силен А любимите ви емигранти ще духат супата.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Очаквано нефелен преразказ. Капитал отново слугински си вдигна полите към сите.понсор

  Преписвачът на експертката Джована от ЮЕс се е съсредоточил върху политическите сметки как може да се прецака Салвини и Лига, а не върху реалните нагласи на италианците. А тук подкрепата е тотална: през март 2018 - 19%,за Лига, през май 2019 - 34% През август 2019 - 62% искат Салвини за премиер!

  Салвини за 2 г направи от богаташката Северна Лига партия с национална подкрепа. Как ли? С две неща, които отстоява:
  1. Не ви искаме мигрантите;
  2. Акъл от Брюксел не щем.

  Салвини докарва до амок либералстващите гьонове в БГ, но тук италианците го подкрепят абсолютно.затова от Италия италианските лъжеекспертни опуси на Деян изглеждат още по-жалки.

  И италанските дългове не ги е натрупал за година и половина вицепремиерът нали? Това са камъни, вързани за шията на всеки италианец от десетилетия, вкл. И от неолибералната помръкнала икона Матео Ренци.

  Форца, Салнини!
  Форца, Италия!

 • 3
  amodomio avatar :-|
  AModoMio

  Да, Салвини малко избърза. Но какво го накара да направи това? Именно гласуването на 5 звезди против “ТАВ“, като в парламента са гласували за проекта.
  Дори да направят коалиция 5 звезди и ПД това ще бъде пак един плюс за Салвини дори след 1 година. ДОД 25% няма да могат да го избегнат, а това ще настрои хората срещу ПД и 5 звезди. И двете движения изгубиха много електорат, но ще изгубят още и най-вече 5 звезди.
  Просто Салвини трябва да има малко повече търпение коалицията да се провали, но лошото е, че ще страдат италианците и ще залеят Италия с имигранти, а от там ще започне бедствието на Европа.

 • 4
  amodomio avatar :-|
  AModoMio

  Грешка ДДС 25%


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.