Надвиснала ли е световна рецесия

Глобалните инвеститори са в състояние на паника и готови да инвестират в дългове с отрицателна доходност

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • В последните дни кривата се върна към нормални стойности, но тревожността на инвеститорите води до бягство към "сигурни" активи.
  • Европейската икономика е в пъти по-уязвима към рецесия, а ЕЦБ вече е използвала голяма част от инструментите си.

"В задачата се пита: кой инвеститор си купува дълг, за който трябва да плаща на правителството 30 базисни точки на година", задава въпрос в предаване на Bloomberg канадският икономист и инвестиционен консултант Андрю Пайл. Отговорът е - страшно много инвеститори, които, изглежда, няма къде да отидат. В последните месеци количеството дълг на световните пазари с отрицателна доходност се увеличава рязко, което оставя по-малко привлекателни безопасни активи.

В същото време за седмица така наречената крива на доходността на американските облигации се обърна - а това е един от смятаните за сигурни показатели за предстояща рецесия. Което допълнително усилва тревожността на инвеститорите, подклаждана от глобалната търговска несигурност, надвисналата опасност от Brexit без сделка и забавянето на китайската икономика. В подобна ситуация с рискове, дебнещи от всички посоки, очакването е големите централни банки да опитат още повече да стимулират икономиката. Както казва Пайл: "Живеем в свят с почти 17 трилиона долара дългове с отрицателна доходност - ситуация, немислима дори в разгара на кризата отпреди 10 години."

Въпреки тревожните сигнали рецесията засега е по-скоро опасение, отколкото реалност, особено в САЩ, където икономиката все все още е стабилна. В Европа обаче са налице всички съставки за криза - големите икономики начело с Германия са на прага на рецесията, а хаотичен Brexit лесно би бутнал и останалите през прага. А ако или когато икономическата криза се материализира, нито Федералният резерв на САЩ, а още по-малко пък Европейската централна банка имат необходимия капацитет да предприемат същите спасителни мерки като преди 10 години.

Кривата, която сочи надолу

На 14 август доходността на 2-годишните държавни облигации на САЩ и Великобритания надмина тази по 10-годишните за първи път от 2007 г. Tова т.нар. обръщане на кривата на доходността се приема за един от най-сигурните ранни сигнали за предстояща рецесия. Според данни на Credit Suisse от 1978 г. досега последните пет обръщания на кривата на доходността по 2-годишните и 10-годишните американски облигации са довели до рецесия. Тя се появява средно 21 месеца след обръщането на кривата, изчисляват от швейцарската банка.

Този така наблюдаван показател се върна обратно към нормалност в началото на седмицата, като 10-годишните американски облигации пак надминаха 2-годишните по доходност. Това обаче не означава, че няма причина за тревога - през февруари 2006 г. кривата на доходността се обръща за месец, след което се възстановява за три месеца, преди отново да се обърне и да остане така чак до май 2007 г. И тогава закономерността се изпълнява.

Инвеститорска тревога

"Посегнах към учебниците по история, за да проверя кога за последно и златото, и дългосрочните държавни облигации са били в състояние на свръхизкупуване едновременно за период от поне три месеца. Заключението беше стряскащо - наблюдаваме паника", пише в свой анализ Чарлз Гейв, основателят на хонконгската финансова консултантска компания Gavekal Research. Гейв посочва, че когато инвеститорите се подсигуряват при пазарна нестабилност, те избират или златото, или високорейтингови дългосрочни държавни облигации. Високото търсене е довело до повишаване на цената на златото с 20% от средата на май, когато търговските преговори между САЩ и Китай се разпаднаха.

В същото време търсенето на държавни облигации също е голямо и води до отрицателна доходност при над 85% от европейските облигации. За пръв път в историята Германия тества идеята за 30-годишна облигация с нулев купон или отрицателен купон, тоест ако финансирате германски държавен дълг сега, няма да получите нищо до падежа през 2050 г. или дори ще загубите. В момента облигациите с отрицателна доходност формират над 27% от световния дълг, като в Германия над 80% от пазара на държавни ценни книжа е с отрицателна доходност. За сравнение, по данни на Bloomberg 88% от американските държавни облигации остават с положителна доходност.

Потърпевшите

"Все пак препоръчвам подсигуряване в златото - според мен главните губещи при следващата криза ще са инвеститорите в облигации", предупреждава Гейв. Ощетени от отрицателната доходност са пенсионните фондове и застрахователните дружества, които традиционно са големи инвеститори в държавни облигации. Те трябва да осигуряват доходност на своите клиенти и това би ги накарало да поемат по-големи рискове. Банките от своя страна се сблъскват със свиване на маржовете. Те печелят малко от кредитирането, а трябва да предлагат на вложителите си лихвени проценти над нулата, за да запазят бизнеса си. В противен случай има голяма вероятност вложителите да пренасочат част от депозитите си заради символичната доходност, което пък ще разклати банковата система като цяло.

Този риск в Европа няма да намалее, след като през септември се очаква ЕЦБ да намали допълнително лихвите, а през юли нейният гуверньор Марио Драги намекна, че се подготвя всеобхватен пакет мерки за стимулиране на европейската икономика. Това е почти сигурно обещание, че купуването на облигации от централната банка ще започне отново, а базовите лихви по заемите пак ще бъдат намалени, от нулеви до отрицателни нива, което допълнително ще намали доходността на европейския дълг.

Отрицателната доходност на европейските дългосрочни облигации имат два ефекта. От една страна, те завличат със себе си и американските облигации, тъй като инвеститорите се пренасочват към тях. Това увеличава цените на американските облигации и намалява доходността им. Другият ефект е, че в навечерието на потенциална криза и в състояние на тежка търговска несигурност пазарът на облигации тласка много инвеститори към по-рискови инвестиции в търсене на доходност. Така може да се създадат нови финансови балони и паниката да се превърне в самосбъдващо се проклятие.

Рецесията е по-близо в Европа

Германската икономика едва избегна техническа рецесия през 2018 г. и се е свила с 0.1% през второто тримесечие на 2019 г. Според доклад на Scope Ratings от 8 август, дори ако Германия успее да се размине с рецесията тази година, тя ще остане в стагнация с прогнозиран годишен ръст от едва 0.4-0.5% за 2019 г. Германия е силно зависима от производствения си сектор, който се е свил с 3.3% между март и юни тази година. "Последните данни за производството и нагласите на бизнеса ясно показват колко е уязвима германската икономика към нарастващия глобален протекционизъм", обяснява водещият анализатор за Германия на Scope Ratings в доклада.

Потенциален Brexit без сделка, който изглежда все по-вероятен с Борис Джонсън начело на Великобритания, ще бъде допълнителен удар за германската икономика. В същото време Италия, икономика номер три в еврозоната, е в разгара на поредната политическа криза, докато икономическите й показатели светят на червено - дълг от 137.5% от БВП и едва забележим ръст от 0.1%. Стагнацията лесно може да премине в рецесия при влошаване на политическата ситуация.

Така ЕС има в пъти повече проблеми от САЩ, където икономиката е нараснала с 2.1% за второто тримесечие. Ако рецесията настъпи, ЕС ще има и повече трудности в справянето с нея - реалните лихви по заемите на ЕЦБ са нулеви и вероятно ще станат отрицателни, а решението отново ще бъде печатане на пари чрез изкупуване на облигации. Този номер обаче и до този момент не е помогнал за задействане на истински растеж в еврозоната, а външните фактори като търговската война правят сметката още по-трудна. Федералният резерв на САЩ също няма неограничени муниции - при минали кризи той е намалявал лихвите по заемите с до 5 процентни пункта, но в момента не разполага с подобно пространство за маневриране.