Борис Джонсън ще ускори преговорите за Brexit с ЕС

Лейбъристите и проевропейските консерватори планират съвместно гласуване, за да блокират напускане без сделка

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да ускори преговорите с ЕС с цел осигуряване на нова сделка за Brexit, за да избегне поражение от опозиционните лейбъристи и проевропейските консерватори в Уестминстър следващата седмица. Около 20 - 40 консервативни депутати обмислят дали да не гласуват заедно с лейбъристите за прокарването на закон, инструктиращ Джонсън да поиска отлагане на Brexit, вместо да извади Великобритания от ЕС без сделка на 31 октомври, пише Financial Times.

Затова премиерът е наредил на преговарящия с Брюксел екип да се среща с европейските си колеги два пъти седмично през целия септември, за да се договори друго споразумение за британското напускане на блока преди ключовата среща на ЕС на 17-18 октомври. Той категорично настоява за премахване на "резервния план за Северна Ирландия" – клауза в сделката на предшественичката му Тереза Мей, с която се избягва "твърда" ирландска граница, но също така иска да увери съпартийците си, че е сериозен за намирането на компромис с Брюксел.

Отговорът на парламента

Според анализатори съвместното гласуване на лейбъристи с някои консерватори е единствената възможност за противниците на Brexit без сделка да блокират Борис Джонсън и да гарантират, че няма да има хаотично излизане от ЕС. За да ограничи правомощията на парламента, премиерът реши да "замрази" законодателния орган за пет седмици от втората седмица на септември до 14 октомври.

Парламентът започва работа след лятната ваканция във вторник. Прогнозите са, че някои лейбъристки депутати, излъчени от искащи излизане от ЕС райони, ще гласуват на страната на Борис Джонсън и така крайните резултати от вота остават неясни. Премиерът се надява да спечели бунтуващите се консерватори с обещанието, че твърдо ще настоява за нова сделка за Brexit.

Джонсън е оптимист, ЕС е разочарован

"Казах още от първия си ден на поста, че съм готов да работя енергично за сключването на споразумение. Сега е време да ускорим темпото. Увеличаването на срещите и дискусиите е необходимо, ако искаме да имаме сделка, когато напуснем на 31 октомври", коментира Джонсън. И допълва, че е окуражен от последните разговори с европейските лидери.

ЕС обаче посочва, че Лондон досега не е представил надеждно решение за замяна на "резервния план за Северна Ирландия" и топката остава в британското поле. Пожелал анонимност европейски дипломат заявява, че е разочарован от липсата на конкретни предложения от Обединеното кралство: "Имам чувството, че тези идеи може никога да не дойдат".