Гърция взима извънредни мерки заради новата вълна мигранти

Атина ще подсили охраната на морската си граница и ще връща повече бежанци в Турция

Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис ще се опита да разреши новата криза с бежанците
Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис ще се опита да разреши новата криза с бежанците    ©  Reuters
Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис ще се опита да разреши новата криза с бежанците
Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис ще се опита да разреши новата криза с бежанците    ©  Reuters
"Ако тази ситуация продължи, ще имаме повторение на 2015 г. Ще предприемем мерки, за да защитим границите си, и ще бъдем много по-строги, много по-бързи в прилагането им."

Михалис Хрисохоидис, министър на гражданската защита

Гърция обяви извънредни мерки за справяне с "огромните вълни", търсещи убежище, идващи от Турция, на фона на засилващите се страхове от повторение на мигрантската криза през 2015 г., съобщава Guardian. В петък за пръв път от три години в Гърция за един ден масово пристигнаха стотици мигранти. Новото дясноцентристко правителство на премиера Кириакос Мицотакис обеща да подсили охраната по морската граница.

Какво се предприема

В понеделник правителството, което дойде на власт преди едва два месеца, ще започне да премества бежанци в приемните центрове в континенталната част на Гърция в опит да облекчи лагерите на островите. По думите на министъра за гражданската защита Михалис Хрисохоидис около 1500 души ще бъдат преместени, основно от Самос и Лесбос.

"Наблюдаваме огромни вълни, вкарвани от трафиканти, които използват нови методи и по-добри и по-бързи лодки", заяви министърът след обявяването на мерките. "Ако тази ситуация продължи, ще имаме повторение на 2015 г. Ще предприемем мерки, за да защитим границите си, и ще бъдем много по-строги, много по-бързи в прилагането им", допълни той.

Хрисохоидис обясни още, че правителството ще започне да изпраща нелегални мигранти обратно в Турция, която е смятана за безопасна страна.

"От осемдесетте хиляди души сега в Гърция половината трябваше да бъдат върнати обратно, защото нямат правилните документи или не покриват условията за търсещи убежище. Вместо това само 1800 бяха приети обратно в Турция." Министърът добави, че гръцкото правителство ще се обърне към НАТО и ЕС, за да подпомогнат засилването на охраната в района.

Нова вълна

Увеличението на броя пристигащи мигранти и бежанци, изглежда, изненада служителите. В петък близо 650 души, включително 240 деца, предимно от афганистански произход, пристигнаха за часове на остров Лесбос, който беше на фронтовата линия на бежанската криза преди четири години. Мерките срещу мигрантите в Турция и подновяването на боевете в Сирия, изглежда, допринесоха за скока.

Външното министерство в Атина веднага извика посланика на Турция, за да изрази "най-дълбокото ни недоволство" от увеличаването на потока. Посланикът е отговорил, че Анкара продължава да спазва споразумението с ЕС за сдържане на имигрантите и няма промяна в политиката ѝ.

Това се случва, докато на сирийско-турската граница при Баб ал Хауа стотици бежанци опитаха да преминат и армията използва сила, за да ги отблъсне. Инциденти има и на други места по затворената граница, докато близо милион сирийци бягат от офанзивата в провинция Идлиб на подкрепяната от руснаците и ирански милиции армия на Башар ал Асад.

Повечето от пристигналите ще бъдат настанени в лагера "Мойра" - най-големият в Европа център за посрещане на мигранти. В него има около 4 пъти повече хора от капацитета му. Хуманитарни организации неведнъж са посочвали, че условията в "Мойра" са много лоши - лагерът е претъпкан с повече от 10 хил. души, със слаба сигурност и чести сблъсъци.

Не по-различно е положението на другите пет места за настаняване по гръцките острови. Общо 25 хил. души са в лагерите (отново най-високият показател от 3 години), в които капацитетът е надминат 2-3 пъти. През август броят на пристигналите в Гърция рязко се увеличи до около 7000 души и това е най-високото ниво от 2016 г.