Британският парламент отново забрани Brexit без сделка (обновена)

Искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори на 15 октомври засега беше отхвърлено от депутатите

Предложението за нови избори трябва да бъде прието от две трети от депутатите. Лейбъристите обещават да го подкрепят, но след като окончателно бъде приет законът срещу Brexit без сделка
Предложението за нови избори трябва да бъде прието от две трети от депутатите. Лейбъристите обещават да го подкрепят, но след като окончателно бъде приет законът срещу Brexit без сделка
Предложението за нови избори трябва да бъде прието от две трети от депутатите. Лейбъристите обещават да го подкрепят, но след като окончателно бъде приет законът срещу Brexit без сделка
Предложението за нови избори трябва да бъде прието от две трети от депутатите. Лейбъристите обещават да го подкрепят, но след като окончателно бъде приет законът срещу Brexit без сделка
Лейбъристите ще подкрепят провеждането на избори, когато законът срещу хаотичен Brexit влезе в сила.

Британският парламент гласува с 329 на 300 гласа в сряда вечерта закон, с който да забрани страната да напусне Европейския съюз (ЕС) без споразумение. Малко след това премиерът Борис Джонсън предложи предсрочни избори на 15 октомври, но претърпя ново, трето поред, поражение в рамките само на два дни. Условието на лейбъристите да го подкрепят е в началото на следващата седмица законът да влезе в сила.

Заради блокирането на Brexit без сделка паундът поскъпна рязко в сряда спрямо долара и еврото, като по този начин компенсира значителния спад във вторник, когато падна под 1.20 за долар за пръв път от началото на 2017 г. Към 10.00 часа в четвъртък британската валута се разменя за 1.2219 за долар.

Резултатите от гласуванията в сряда бяха предизвестени, след като във вторник депутатите поеха контрола над Камарата на общините, премиерът Борис Джонсън загуби мнозинството си от 1 човек, а 21 народни представители от Консервативната партия подкрепиха опозицията.

Депутатите гласуваха неведнъж по тази тема още по времето на предишния кабинет на Тереза Мей, за да покажат, че са против Brexit без сделка. Но решението за замразяване на работата на парламента от понеделник (9 септември) им остави много малко време да реагират на намеренията на новия премиер. Сега законът може да премине през Камарата на лордовете в четвъртък, да получи одобрението на кралицата и да стане действащ в понеделник.

Текст от закона задължава правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на Brexit, която сега е 31 октомври.

Джонсън засега не отстъпва

След приетия на три четения текст министър-председателят поиска от депутатите да гласуват за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври. Предложението му трябваше да бъде одобрено от две трети от тях. Но резултатът отново беше разочароващ за премиера - при нужни поне 434 гласа той получи едва 298 и 56 се обявиха против. Депутатите от опозиционната Лейбъристка партия напуснаха залата и не гласуваха. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи предсрочните избори, когато законът бъде окончателно приет.

"Мнението на това правителство е да проведем избори във вторник, 15 октомври", каза Джонсън. "Ако все още съм министър-председател на 15 октомври, страната ще напусне ЕС на 31 октомври." Според него нито една страна не иска избори, но при тези обстоятелства правителството не може да функционира.

Джонсън заяви, че, премахвайки възможността за Brexit без сделка, парламентът "на практика прекратява преговорите" и "предава на ЕС контрола" върху това кога Обединеното кралство ще излезе от съюза.

Той упрекна депутатите, че са го принудили "да моли ЕС за отсрочка", и заяви, че ще се опита да получи нова сделка за напускане на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 17 и 18 октомври. Джонсън отново припомни, че ако това не стане, Великобритания трябва да напусне на 31 октомври.

Отсрочката изисква единодушно съгласие на останалите 27 държави от съюза.

Проблемите остават

Проблемът е, че и решението да се забрани Brexit без сделка не дава отговор какво да се прави след това с премиер, който обяви, че по този начин е с вързани ръце в продължаващите преговори. Парламентът дори не е поставил конкретен срок, в който Джонсън трябва да връчи в Брюксел писмо с искане за отлагане на напускането до нова дата.

Реалистичният вариант изглежда одобряване на предсрочни избори, след като влезе в сила законът следващата седмица, и така ще се гарантира, че няма да има хаотичен Brexit. Не е ясно обаче како ще се случи, ако консерваторите спечелят мнозинство и премиерът остане същият. При нов състав на Камарата на общините и нов министър-председател вероятно ще се търси компромис в преговорите с ЕС, но Брюксел засега не показва никакво желание да прави отстъпки. Което означава, че ще навлезем в четвърта година на преговори, без да е ясно какви ще са бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, а това вече вреди на икономиките от двете страни на Ламанша.

При напускане без споразумение Лондон няма да спре веднага свободното движение на хора

Британското правителство се отказа от плановете си да сложи край на свободното движение на гражданите на Европейския съюз веднага след евентуално напускане на общността без споразумение, съобщава Reuters. Те ще получат временно разрешение да останат във Великобритания за срок от три години, съобщава Министерството на вътрешните работи.

Гражданите на страните от Европейската икономическа зона, която включва ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, плюс тези на Швейцария, които се установят в Обединеното кралство от Brexit до края на 2020 г., ще могат да получат статут на временен имигрант за срок от три години. Целта на тази инициатива е да "гарантира на компаниите сигурността, че ще могат да набират и запазват своя персонал след Brexit, обясняват от министерството, според което ще се кандидатства "по проста процедура в интернет".

Кратките престои във Великобритания няма да бъдат засегнати. Гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания, имат време до 31 декември следващата година, за да кандидатстват за статут за уседналост.