ЕЦБ сваля допълнително основната лихва и започва ново печатане на пари

Президентът на ЕЦБ Марио Драги прие широкия пакет за икономиката два месеца преди да напусне поста

ЕЦБ сваля допълнително основната лихва и започва ново печатане на пари

Централната банка ще влива по 20 млрд. евро на месец в икономиката чрез изкупуване на облигации

5253 прочитания

Президентът на ЕЦБ Марио Драги прие широкия пакет за икономиката два месеца преди да напусне поста

© Reuters


Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов пакет стимули, каквито бяха очакванията на всички инвеститори. Управителният съвет намали лихвата и одобри ново изкупуване на облигации, за да подкрепи растежа на еврозоната и да овладее притеснителния спад на инфлационните очаквания. Мерките са налагат също така заради негативните ефекти от търговската война и свиването на германската икономика.

Няма дъно за лихвите

ЕЦБ очаквано свали основната лихва по депозитите още по-дълбоко в негативната територия, до -0.5%. Освен нея всички останали лихвени проценти остават непроменени. Същевременно банката прие и допълнителен пакет инструменти, чиято цел е да задвижи икономиката на еврозоната. Най-важното от него е новото печатане на пари, което ще започне през ноември. През програмата си за изкупуване на облигации ЕЦБ ще вкарва в икономиката по 20 млрд. евро на месец.

Това се случва година след като ЕЦБ спря предишната си подобна програма, при която печаташе по 60 млрд., а впоследствие и по 30 млрд. евро на месец. Очакванията след края на предишната програма бяха да започне постепенно покачване на лихвите, но допълнителното забавяне на икономиката и ударите от търговската война между САЩ и Китай обърнаха посоката на политиката на ЕЦБ и тя отново е пред криза.

Управителния съвет на ЕЦБ предвижда лихвите да останат непроменени, докато инфлацията не се задържи за постоянно на исканото ниво от малко под 2%.

По-ниската лихва върху депозитите на търговските банки в ЕЦБ ще ги стимулира да увеличат кредитирането за реалния бизнес и по този начин ще подкрепят икономиката. Срещу подобна мярка обаче има съпротива от банките, защото от отрицателната лихва те губят пари.

Какво още включва пакетът

Освен свалената основна лихва по депозитите и новата програма за изкупуване на облигации ЕЦБ също така облекчи и условията по дългосрочните си заеми на банки. Вливането на пари в икономиката ще продължи и чрез реинвестиция на връщащите се в банката плащания по лихвите на закупените през последните години облигации. При предната си програма ЕЦБ напечата общо 2.6 трлн. евро, които вече връщат немалки суми за реинвестиция.

"Имаме възможност да продължим в този ритъм за много дълго време, без въобще да ни се наложи да влизаме в дискусия относно ограничения", коментира президентът на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция след заседанието на управителния съвет. "Информацията от последното заседание на съвета насам показва слабости в икономиката на еврозоната, големи рискове и слаба инфлация", добави Драги. Той заяви, че опасността от ресеция в еврозоната е "малка", но "нараства".

Новите очаквания на ЕЦБ са икономиката на еврозоната да забави растежа си до 1.1% през 2019 г., но да ускори растежа си до 1.4% през 2021 г. (виж карето).

Последната точка от петстепенния план на ЕЦБ предвижда създаването на система на две нива, така че резервите на банките, които те съхраняват във Франкфурт и са над регулаторните изисквания, няма да се облагат с негативни лихви. Според системата излишъците извън минимума на ЕЦБ ще се държат при нулеви лихви, за да се намалят загубите на банките.

В отговор на критиките

ЕЦБ побърза да вземе решението за пакета, преди да е приключил мандатът на настоящия президент на банката Марио Драги. Той ще бъде сменен от Кристин Лагард, досега изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ). Политиките на ЕЦБ често са критикувани от по-богатите страни във валутния съюз като Германия, а за момента не е ясно каква точно ще бъде политиката, водена от Лагард.

Решенията на ЕЦБ са и в директен отговор на други критики - че банката няма останали муниции срещу забавянето на икономиката, след като прекара последното десетилетие в кризисен режим. Сега централната банка показа, че инструменти все още има, но я има възможността и да ги е използвала прекалено рано, преди истинското забавяне на икономиката.

Очаквания за по-слаб растеж

ЕЦБ понижи прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната на фона на глобалната несигурност и търговската война между САЩ и Китай. Банката вече очаква БВП на еврозоната да нарасне с 1.1% тази година при 1.2% през юни. За 2020 г. тя предвижда темп на растеж от 1.2% спрямо 1.4% при юни. През 2021 г. икономиката на валутния съюз се очаква да нарасне с 1.4% - без промяна спрямо юнската оценка.

Годишната инфлация се очаква бъде 1.2% през тази година (1.3% - юнска прогноза), след което да отслабне до 1% през 2020 г. (1.4% предишна оценка) и постепенно отново да се ускори до 1.5% след две години (1.6% - юнска прогноза).

Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов пакет стимули, каквито бяха очакванията на всички инвеститори. Управителният съвет намали лихвата и одобри ново изкупуване на облигации, за да подкрепи растежа на еврозоната и да овладее притеснителния спад на инфлационните очаквания. Мерките са налагат също така заради негативните ефекти от търговската война и свиването на германската икономика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  ruark avatar :-|
  ruark

  Действията на драги са донякъде оправдаеми и са неоправдаеми.
  Въпреки че по договор ЕУ не разрешава директно финансиране на ЕУ държавите от ЕЦБ, ЕЦБ прави този ход заради санирането на финансите на държавите от ЕУ, които спасяваха банки по време на кризата и задлъжняха доста още преди да се създадът спасителните банкови фондове, както и намаляването на зависимостта от китай и други финансови големи играчи като големи банки и хеджфондове, които купуват облигации на държави от ЕУ.
  По този начин ЕЦБ притежава една трета от облигациите на ЕУ, които ги купува с пари без покритие. По този начин тя купува скъпи облигации и позволява на държавите от ЕУ да ги заменят с нови много по изгодни заради изкл. ниският лихвен процент.
  Така държавите от ЕУ си спестяват огромни плащания по лихви.
  ЕЦБ печели от ЕУ облигациите пари от ЕУ държавите където голяма част от тази печалба се дава на ЕУ държавите чрез националните им банки които ги превеждат директно на държавите им. Те служат за санирането им на бюджетите им.
  ЕЦБ дава сигнал на спекулантите, и най вече на кредитните агенции че нямат основание да атакуват португалия, гърция, италия франция като им понижават рейтингите и кредиторите вдигат лихвите на вече закупени ценни книжа.
  Тази политика идва от необходимост, тъй като на ЕУ държавите им са вързани ръцете за рефинансиране на дългове и липса на техни валути в които да задлъжняват. Те не могът както преди да задлъжняват в собствени валути и когато валутата поевтинее спрямо основните валути дълговете също поевтиняват. ЕУ държавите нямат право да интервират на борсите тъй като не разполагат със собствени валути с изкл. на англия, дания и др. на които обаче маастрих критериите не им позволяват задлъжняване както на тях им е удобно в стил 70 те.
  ЕЦБ удържа по този начин фронта на финансовите пазари и държи еврото стабилно, както и цените, обаче от друга страна отнема на закъсалите държави интересът към реформи за саниране на финансите и създаване на икономически импулс и правене на структурни реформи.
  Това засега е по малкото зло от евробондовете където например за една държава като италия всички други държави гарантират за дълговете и и тя се финансира неограничено и на ниски лихви което не отговаря на икономическата и и финасова мощ и инвеститорите купуващи нейни облигации не би били предпазливи, заради именно общите еврооблигации.
  От друга страна ЕЦБ дава огромни безлихвени заеми на банките за съживяване на икономиките, но банките купуват и финансират жилища и офисни сгади изкл. евтино което води до спекулации и галопиращи цени на квадратен метър. Рисковете от бъдещи фалити в частния сектор се увеличава доста.
  Банките спекулират на борсите с парите подарени от ЕЦБ и инвестират сами в имоти чрез техни дружества където парите отиват в реалната икономика и паричното предлагане се увеличава доста, от там и инфлацията. Средната класа се стопява и това води до бъдещи турболенции в западна и източна европа.
  На ЕУ държавите и техните фирми им е трудно с това скъпо евро, тъй като, американци, китайци, японци интервинират на св. борси за задържане на валути те им на ниско ниво за да удържат на конкуренцията. евтона валута, силна икономика и износ е кючът към успеха.
  Немците са все още прилигировани с източна германия тъй като там производстените разходи са по ниски от западна германия и те имат предимство пред французи например. Това е екстра бонус на германската икономика, но в следващите години той ще приключи като заплатите се почти изравнят....
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход