ЕЦБ сваля допълнително основната лихва и започва ново печатане на пари

Централната банка ще влива по 20 млрд. евро на месец в икономиката чрез изкупуване на облигации

Президентът на ЕЦБ Марио Драги прие широкия пакет за икономиката два месеца преди да напусне поста
Президентът на ЕЦБ Марио Драги прие широкия пакет за икономиката два месеца преди да напусне поста
Президентът на ЕЦБ Марио Драги прие широкия пакет за икономиката два месеца преди да напусне поста    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ Марио Драги прие широкия пакет за икономиката два месеца преди да напусне поста    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов пакет стимули, каквито бяха очакванията на всички инвеститори. Управителният съвет намали лихвата и одобри ново изкупуване на облигации, за да подкрепи растежа на еврозоната и да овладее притеснителния спад на инфлационните очаквания. Мерките са налагат също така заради негативните ефекти от търговската война и свиването на германската икономика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 3

  Действията на драги са донякъде оправдаеми и са неоправдаеми.
  Въпреки че по договор ЕУ не разрешава директно финансиране на ЕУ държавите от ЕЦБ, ЕЦБ прави този ход заради санирането на финансите на държавите от ЕУ, които спасяваха банки по време на кризата и задлъжняха доста още преди да се създадът спасителните банкови фондове, както и намаляването на зависимостта от китай и други финансови големи играчи като големи банки и хеджфондове, които купуват облигации на държави от ЕУ.
  По този начин ЕЦБ притежава една трета от облигациите на ЕУ, които ги купува с пари без покритие. По този начин тя купува скъпи облигации и позволява на държавите от ЕУ да ги заменят с нови много по изгодни заради изкл. ниският лихвен процент.
  Така държавите от ЕУ си спестяват огромни плащания по лихви.
  ЕЦБ печели от ЕУ облигациите пари от ЕУ държавите където голяма част от тази печалба се дава на ЕУ държавите чрез националните им банки които ги превеждат директно на държавите им. Те служат за санирането им на бюджетите им.
  ЕЦБ дава сигнал на спекулантите, и най вече на кредитните агенции че нямат основание да атакуват португалия, гърция, италия франция като им понижават рейтингите и кредиторите вдигат лихвите на вече закупени ценни книжа.
  Тази политика идва от необходимост, тъй като на ЕУ държавите им са вързани ръцете за рефинансиране на дългове и липса на техни валути в които да задлъжняват. Те не могът както преди да задлъжняват в собствени валути и когато валутата поевтинее спрямо основните валути дълговете също поевтиняват. ЕУ държавите нямат право да интервират на борсите тъй като не разполагат със собствени валути с изкл. на англия, дания и др. на които обаче маастрих критериите не им позволяват задлъжняване както на тях им е удобно в стил 70 те.
  ЕЦБ удържа по този начин фронта на финансовите пазари и държи еврото стабилно, както и цените, обаче от друга страна отнема на закъсалите държави интересът към реформи за саниране на финансите и създаване на икономически импулс и правене на структурни реформи.
  Това засега е по малкото зло от евробондовете където например за една държава като италия всички други държави гарантират за дълговете и и тя се финансира неограничено и на ниски лихви което не отговаря на икономическата и и финасова мощ и инвеститорите купуващи нейни облигации не би били предпазливи, заради именно общите еврооблигации.
  От друга страна ЕЦБ дава огромни безлихвени заеми на банките за съживяване на икономиките, но банките купуват и финансират жилища и офисни сгади изкл. евтино което води до спекулации и галопиращи цени на квадратен метър. Рисковете от бъдещи фалити в частния сектор се увеличава доста.
  Банките спекулират на борсите с парите подарени от ЕЦБ и инвестират сами в имоти чрез техни дружества където парите отиват в реалната икономика и паричното предлагане се увеличава доста, от там и инфлацията. Средната класа се стопява и това води до бъдещи турболенции в западна и източна европа.
  На ЕУ държавите и техните фирми им е трудно с това скъпо евро, тъй като, американци, китайци, японци интервинират на св. борси за задържане на валути те им на ниско ниво за да удържат на конкуренцията. евтона валута, силна икономика и износ е кючът към успеха.
  Немците са все още прилигировани с източна германия тъй като там производстените разходи са по ниски от западна германия и те имат предимство пред французи например. Това е екстра бонус на германската икономика, но в следващите години той ще приключи като заплатите се почти изравнят....  Нередност?
Нов коментар