Вече не сте добре дошли

Враждебността към сирийските бежанци в Турция нараства. Това се превръща в политически проблем, който прелива и навън

Турската толерантност към милионите сирийски бежанци започва да се топи
Турската толерантност към милионите сирийски бежанци започва да се топи
Турската толерантност към милионите сирийски бежанци започва да се топи    ©  Reuters
Турската толерантност към милионите сирийски бежанци започва да се топи    ©  Reuters
Темата накратко
 • Проблемът вече се усеща от Гърция, където броят на пристигащите с лодки скача.
 • ЕС обаче не може да представи трайно решение на ситуацията, което да помогне на Турция, но и да не допусне неконтролиран имигрантски поток да избухне.

Някога президентът Реджеп Тайип Ердоган ги наричаше "братя по вяра" и отвори вратите на Турция за милиони от тях. Сега настроенията в страната са доста по-различни и сирийските бежанци се превръщат в политически проблем, който прелива и извън Турция.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  Много е просто: Ердоган се възползва от всеки свой ситуационен коз, за да решава вътрешни и външни проблеми!

  1. Мигрантите.
  За Ердоган те са безотказно средството за натиск върху ЕС да плати за последиците от рестриктивната си политика спрямо Анкара. Лодките към Лесвос са презентация. Между другото, по официални гръцки данни, от 650-те акостирали на острова, по-голямата част са афганци. Сирийци има само за цвят. За 7-8 години сирийските бежанци в Турция повече или по-малко са се установили;

  2. Кюрдите.
  Кюрдският въпрос е основният политически проблем на всички турски правителства от Ататюрк насам и не са се колебали да го "решават" с огън и меч. Всъщност огромното мнозинство турски емигранти в Европа от средене на 60-те насам са турски кюрди. Искането на Ердоган за отпадане на визита с ЕС целеше да им изпрати и останалите. Турското общество през годините е облъчено от пропагандата и отношението на турци към кюрди е презрително.

  Организирането от САЩ на сирийските кюрди в прокси армия, наречена Свободни демократични сили, е елемент от геополитическия блян на Вашингтон по Велик Кюрдистан на територии от Сирия, Турция, Иран и Ирак. Турция през годините всячески се е противопоставяла на тази идея. Двете военни операции на турската армия в Сирия досега - Щитът на Ефрат и Маслинена клонка, както и настоящата, целят да "обезкюрдят" граничещия с Турция сирийски север от Ефрат до Ирак.

  3. Северен Кипър.
  Турция е в изключително силна позиция по отношение на Кипър, защото заедно с Гърция и Великобритания е страна-гарант за спазването на Договора от Никозия от септ. 1960 г., с който Кипър получава независимост от Великобритания. Севернокипърската турска република, макар и непризната от никоя държава, освен от Турция, съществува и се самоуправлява вече почти половин век. Турция претендира за обособяване на изключителна икономическа зона на СКТР , която да се отдели от зоната на Република Кипър. ЕС се опъва. Четири турски сондажни кораба (зад които стои целият турският флот) безпрепятствено дупчат шелфа за нефт и газ. Ердоган иска парче от газовата баницата в Източното Средиземноморие. Едно от средствата да направи ЕС по-отстъпчив са мигрантите;

  4. Русия.
  Балансирането по оста Москва-Вашингтон дава на Анкара възможност да печели невиждани отстъпки и от едните, и от другите, само и само да я имат на своя страна.

  Мигрантите са само средство за по-добро позициониране на Турция..

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  П.П.
  Зачетох се в свързаните статии и по-скоро във форума под тях. Тогава се получаваше интересна дискусия. Имаше десетки коментари. В Капитал дали се питат защо си разгониха класната пуцлика?

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1
  • + 1

  Ердоган много, много силно желае да засели многочислено, компактно арабско население, което да се вклини в населената от кюрди територия. Така то ще действа като контрапункт на всякакви опити за независимост.

  Това пряко контрастира с целите на САЩ и НАТО. Наивно е да се смята, че заплашвайки ЕС, Ердоган ще издейства благосклонност от тяхна страна. Не и при надвисналата заплаха от търговски мита.

  Нередност?
Нов коментар