Бизнесът в Германия отново иска правителството да разхлаби фискалната политика

Икономиката в страната продължава да се забавя, но Берлин държи на политиката за балансиран бюджет

Според Бундесбанк производството на автомобили и автомобилни части бележи сериозен спад през третото тримесечие
Според Бундесбанк производството на автомобили и автомобилни части бележи сериозен спад през третото тримесечие    ©  Reuters
Според Бундесбанк производството на автомобили и автомобилни части бележи сериозен спад през третото тримесечие
Според Бундесбанк производството на автомобили и автомобилни части бележи сериозен спад през третото тримесечие    ©  Reuters
Германският бизнес настоява за промени още откакто се появиха първите сигнали за забавяне на икономиката.

Търпението на германския бизнес към управляващите в Берлин, изглежда, се изчерпва. За това говорят зачестилите изказвания на негови представители срещу т.нар. черна нула - политиката на правителството да поддържа балансиран бюджет. Последната забележка по тази линия дойде от председателя на Германската федерация на индустриалците (BDI) Дитер Кемпф, който в интервю за Financial Times призова Берлин да разхлаби фискалната политика. Бизнесът в страната настоява за подобни промени още откакто се появиха първите сигнали за забавяне на германската икономика. Коментарът на Кемпф обаче най-вероятно идва заради публикувани тази седмица данни, които говорят за свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) и през третото тримесечие на фона на продължаващо забавяне в индустриалното производство.

Позицията на бизнеса

По думите на Кемпф BDI не може да продължи да подкрепя политиката на правителството за балансиран бюджет на фона на икономическата ситуация в момента. Влиятелната организация подкрепяше тази политика, когато преди близо десет години беше въведена от бившия министър на финансите Волфганг Шойбле, който настояваше за по-добра бюджетна дисциплина. Под неговото управление и това на наследника му Олаф Шолц Германия отчете пет години с бюджетен излишък.

"Но сега имаме различна ситуация. Икономическият бум е към своя край, държавата може да взема заеми при отрицателни лихвени проценти и имаме голям инвестиционен дефицит", коментира Кемпф. "След силно икономическо десетилетие с много високо ниво на заетост и добре финансирани публични финанси Германия има свобода на действие, за да даде тласък", написа преди близо месец изпълнителният директор на BDI Йоахим Ланг в анализ за Handelsblatt и добави, че в конюнктурно тежки периоди тази политика трябва да се преразгледа.

Какво мисли Берлин

За момента и канцлерът Ангела Меркел, и финансовият министър Шолц настояват, че правителството ще се придържа към черната нула в бюджета. Такова е искането на управляващата формация на Меркел и, изглежда, на коалиционните партньори, от чиито редици е самият Шолц. Ако политиката бъде преразгледана, по конституция дълговете на страната не могат да надхвърлят 0.35% от федералния БВП, или около 5 млрд. евро.

Навън натискът върху Берлин дойде в лицето на президента на ЕЦБ Марио Драги, който отново призова правителствата да се присъединят към усилията му за подкрепа на икономиката, като каза, че е "крайно време фискалната политика да поеме отговорност".

Икономиката на Германия

Според последни данни на Бундесбанк германската икономика може да се е свила през третото тримесечие, след като в периода април-юли беше отчетен спад на БВП с 0.1%.

"Това се дължи на експортно ориентираната индустрия", обясняват от институцията и добавят, че промишленото производство е продължило спада си през юли. Според доклада производството на автомобили и автомобилни части е било особено засегнато.