Подкрепата на САЩ за Украйна е заложена на карта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Подкрепата на САЩ за Украйна е заложена на карта

Три години след скандала с руската намеса срещу Хилъри Клинтън американският президент отново пробва помощ отвън срещу основния си опонент демократ

Подкрепата на САЩ за Украйна е заложена на карта

Телефонен разговор през юли между двамата президенти доведе до процедура за евентуален импийчмънт на Тръмп

Петър Карабоев
4955 прочитания

Три години след скандала с руската намеса срещу Хилъри Клинтън американският президент отново пробва помощ отвън срещу основния си опонент демократ

© Reuters


"Русия, ако слушате, надявам се, че можете да откриете 30 хиляди мейла (от личния сървър на Хилъри Клинтън - бел. ред.), които липсват", заяви Доналд Тръмп в края на юли 2016 г. в разгара на кампанията си за президент. Тогава това шокира мнозина, защото бе незаконен призив към разузнаването на чужда, и то враждебна, държава да се намеси в американските избори с очерняне на политическия му опонент. Това остана ненаказано, но три години по-късно сходна ситуация го превърна в четвъртия американски президент, срещу когото започва проверка за отстраняване от власт заради престъпна дейност.

Този път е намесена Украйна - с твърдения, че Тръмп е замразил одобрена преди година помощ от почти $400 млн. за страната, за да изнудва младия ѝ президент да му предостави информация, компрометираща бившия вицепрезидент Джо Байдън, потенциално основният опонент на Тръмп за изборите през 2020 г. След медийни разкрития, започнали от Wall Street Journal и Washington Post, президентът размрази парите на 12 септември часове преди обсъждане в Сената на поправка в закона за отбраната, с която да му се попречи в бъдеще да действа по този начин. Продължилите да се трупат детайли принудиха демократите да реагират и на 24 септември председателят на Конгреса Нанси Пелоси обяви, че започва проучване за импийчмънт.

Всичко тръгва от информатор от разузнавателната общност, съобщил на 12 август за предизвикващи "силна загриженост" подробности от телефонен разговор на президента на 25 юли. Тръмп потвърди по-късно, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна би трябвало да разследва "много корумпирания" Джо Байдън и сина му Хънтър. След консултация с министерството на правосъдието директорът на разузнавателната общност Джоузеф Макгуайър решил да не предава доклада на ресорните комисии в Конгреса и Сената. В Конгреса не е получена информация и за някаква промяна на политиката към Киев, която да обясни блокирането на отпуснатата помощ за Украйна. Сенаторът демократ Боб Менендес настоя да се провери кой е взел решението, дали Тръмп е инструктирал блокирането и какво се е променило между юни и септември, когато средствата бяха освободени.

"Доста се говори за сина на Байдън и че Байдън е спрял прокурорската проверка и много хора искат да научат повече за това, би било страхотно да направите каквото е възможно с главния прокурор."

Тръмп към украинския му колега Зеленски в телефонен разговор

Изпитание за Зеленски

Володимир Зеленски, който неотдавна оглави Украйна без никакъв политически опит, много скоро се оказа завихрен в скандал във Вашингтон без видим полезен ход. От САЩ идва основната подкрепа за Киев - политическа, финансова и военна, която сега е заложена на карта. Зеленски трябва да намери начин да запази подкрепата и на двете американски партии, без да изглежда, че се е поддал на натиска на Тръмп. Ако изпълни желанието му да разследва Джо Байдън и сина му, украинският президент рискува да изгуби подкрепата на демократите и да си създаде образ на слаб лидер. Ако откаже на Тръмп, рискът е да изгуби финансиране по множество програми (от 2014 г. насам САЩ са отпуснали над $2.5 млрд. помощи и кредитни гаранции за Украйна). Това особено много ще зарадва Кремъл - Тръмп вече постави под въпрос подкрепата на САЩ и НАТО за Украйна, защото не искал да дразни Путин.

"Това е дипломатическо бедствие за отношенията ни със САЩ. Не виждам изход от цялата тази история", казва пред "Вашингтон пост" Альона Гетманчук, директор в Центъра "Нова Европа" в Киев. До срещата си в сряда с Тръмп в ООН Зеленски всячески избягваше коментар по скандала, а от екипа му отричат да е имало натиск от Тръмп. Но бившият му съветник Серхий Лешченко твърди пред Reuters, че през май Зеленски е отказал да се срещне с Рудолф Джулиани, личния адвокат на Тръмп, за да не се замесва в американската политика, където може да бъде употребен, без да има какъвто и да било контрол над случващото се. Тогава Джулиани отмени пътуването си до Киев с твърдението, че украинският президент бил обкръжен от врагове на Тръмп.

Непотвърдени засега остават твърденията му, че през 2016 г. Джо Байдън е оказал натиск за отстраняване на главния прокурор на Украйна Виктор Шохин - за да спре разследване срещу газовата компания Burisma, в чието ръководство от 2014 до 2019 г. е бил синът му Хънтър. Към този момент всъщност съд в Киев постановява, че няма доказателства за престъпна дейност на собственика й Микола Злочевски, и всички разследвания на фирмата са прекратени.

Какво съдържа разговорът

Тръмп обяви, че е наредил да се разпространи "разсекретен и нередактиран" запис на разговора му със Зеленски. В Белия дом няма практика да се правят записи, което се компенсира с протокола, според който при подобни разговори присъстват двама или повече хора от екипа му, които си водят записки. Сглобяването им оформя "стенограмата" на разговора. В публикуваното в сряда обобщение американският президент е цитиран да казва на Зеленски: "Доста се говори за сина на Байдън и че Байдън е спрял прокурорската проверка и много хора искат да научат повече за това, би било страхотно да направите каквото е възможно с главния прокурор", както и "Байдън се хвалеше, че спрял разследването, така че, ако може да видите това нещо... на мен ми звучи ужасно".

Върховният съд на САЩ постанови преди години, че президентът е в правото си да пази поверителни разговорите с чуждестранни лидери, когато става дума за национална сигурност и външна политика. По-късно съдът постановява също, че с тази привилегия не може да се прикриват негови незаконни действия.

Реална ли е опасността от импийчмънт

Прогнозите клонят към "не особено". Според сайта за политическа статистика FiveThirtyEight от началото на мандата му средно под 39% от американците подкрепят импийчмънт на Тръмп, а близо 56% са против. В краткосрочен план демократите може да се сплотят около Байдън като водещ кандидат за президентските избори през ноември 2020 г. Но и Тръмп няма да се поколебае да се нахвърли още по-яростно върху бившия заместник на Барак Обама, за да го обрисува като символ на корумпирания елит от "блатото" във Вашингтон, с който е дошъл да се бори. Важно е как ще реагира и Байдън - не само за да отвърне на Тръмп, но и да не позволи на конкурентите си в партията да се възползват от ситуацията.

Разследването за импийчмът се поема от 6 комисии. Тази по правни въпроси формулира евентуалното обвинение и го внася за гласуване. Ако го одобрят над 50% от членовете на Конгреса, който се контролира от демократите, то отива в Сената, който се контролира от републиканците и за успешен импийчмънт е нужно около 20 от тях да се обявят срещу президента. Няма срок за приключване на процедурата, тя продължава месеци наред, а решението на Сената е окончателно и не се обжалва.

А може би Тръмп иска да го разследват

Парадоксално, но американският президент може да има интерес от импийчмънт. Така той ще наруши установилото се статукво и ще накара демократите още в началото на предизборната кампания да се заемат с нещо, което е непопулярно сред избирателите, а и той е много по-успешен от тях в медиите. Тръмп обича цинично да се представя като борец с корупцията (има избиратели, които по-скоро го възприемат като приемлива форма на "честна" злоупотреба с власт, която поне върши нещо, пред неефективната потайна корупция на лицемерните елити) и с удоволствие ще гледа как в Конгреса и Сената биха разпитвали Джо Байдън за миналите му дела. Президентът определено знае как да играе на "сравнителна корупция". Импийчмънт дава шанс на Тръмп да сплоти твърдия си електорат в една напълно превзета от него партия и дори да го отстранят, години наред ще държи в ръцете си съдбата на своите наследници републиканци.

През септември 2018 г. Конгресът одобрява военна помощ за Украйна от стотици милиони долари. Но тя бе задържана 3 месеца от президента без ясни мотиви. Той е подозиран, че в нарушение на закона е използвал властта си да притиска друга държава да се намеси в американските избори в негова полза, а освен това висши негови служители, изглежда, незаконно пречат на Конгреса да стигне до дъното на тази история.

2019 г.

28.02.

Конгресът е уведомен, че помощта ще бъде преведена, това не се случва

19.05.

Пред Fox News президентът обвинява Байдън, че притискал Украйна да уволни прокурор, който преследвал сина му

23.05.

Конгресът пак е уведомен, че помощта ще бъде преведена, това не се случва

18.07.

Около тази дата Тръмп замразява помощта, но няма подробности защо

24.07.

Изслушванията на Робърт Мюлър в Конгреса, Тръмп го нарича "един много добър ден"

25.07.

Телефонен разговор Тръмп - Зеленски; медиите по-късно твърдят, че Тръмп повдигнал въпроса за корупцията в Украйна и настоял Зеленски да я обсъди с Рудолф Джулиани

Краят на юли

Джулиани иска от помощник на Зеленски да разследва делата на Байдън

12.08.

Главният инспектор на разузнавателната общност на САЩ получава оплакване от информатор

26.08.

Оплакването е предадено на директора на националното разузнаване, защото е "достоверно" и предизвиква "спешна загриженост"

30.08.

CNN твърди, че Тръмп сериозно обмисля тотално да блокира помощта за Украйна; Пентагонът препоръчва все пак тя да бъде преведена

Началото на септември

Сенаторът демократ Крис Мърфи казва, че Зеленски директно казал, че спирането на помощта е последица от това, че не се разследва Байдън

9.09.

Главният инспектор на разузнаването уведомява ресорните комисии в Конгреса за информатора и че директорът на разузнаването във вероятно нарушение на закона не им е предал казуса

12.09.

Помощта за Украйна е освободена

17.09.

Директорът на националното разузнаване отказва да предаде данните от информатора, защото те засягали "някого" извън разузнавателната общност

18-19.09.

"Някого" вероятно е самият президент; медии в САЩ научават, че от него е дадено обещание на чуждестранен лидер и че става дума за Украйна

19.09.

Джулиани неволно потвърждава, че е притискал Киев да разследва Байдън

22.09.

Тръмп потвърждава, че е разговаряно за Байдън, но от администрацията отричат да е имало натиск да бъде разследван

24.09.

Тръмп казва, че е спрял помощта, защото Европа не дава достатъчно на Украйна, и няма да я пусне, ако това не се промени

24.09.

Президентът обявява, че ще разпространи разсекретена и нередактирана стенограма на разговора със Зеленски от юли

24.09.

Адвокат на информатора казва, че той е готов да свидетелства пред Конгреса

24.09.

Нанси Пелоси, председател на долната камара в Конгреса, обявява, че ще започне разследване за импийчмънт срещу Тръмп; в този момент за процедурата са 161 демократи при нужни поне 218 конгресмени

"Русия, ако слушате, надявам се, че можете да откриете 30 хиляди мейла (от личния сървър на Хилъри Клинтън - бел. ред.), които липсват", заяви Доналд Тръмп в края на юли 2016 г. в разгара на кампанията си за президент. Тогава това шокира мнозина, защото бе незаконен призив към разузнаването на чужда, и то враждебна, държава да се намеси в американските избори с очерняне на политическия му опонент. Това остана ненаказано, но три години по-късно сходна ситуация го превърна в четвъртия американски президент, срещу когото започва проверка за отстраняване от власт заради престъпна дейност.

Този път е намесена Украйна - с твърдения, че Тръмп е замразил одобрена преди година помощ от почти $400 млн. за страната, за да изнудва младия ѝ президент да му предостави информация, компрометираща бившия вицепрезидент Джо Байдън, потенциално основният опонент на Тръмп за изборите през 2020 г. След медийни разкрития, започнали от Wall Street Journal и Washington Post, президентът размрази парите на 12 септември часове преди обсъждане в Сената на поправка в закона за отбраната, с която да му се попречи в бъдеще да действа по този начин. Продължилите да се трупат детайли принудиха демократите да реагират и на 24 септември председателят на Конгреса Нанси Пелоси обяви, че започва проучване за импийчмънт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Преди дни Белият дом публикува пълната стенограма на юлския телефонен разговор между Тръмп и Зеленский. Тя е открита и достъпна.
  Смутен съм, че авторът тук не коментира казаното в разговора, а прави политкоректни (за ДП) намеци и заключения.
  Какви са изводите от разговора:
  1. Тръмп определено показва заинтересованост Украйна да възобнови разследването срещу сина на Байдън;
  2. Тръмп и Зеленский стигат до единомислие в негативната оценка за работата на посланичката на САЩ в Киев Йовович, която е креатура на демократите;
  3. Зеленский приглася на Тръмп в критиките към Меркел и Макрон, които недостатъчно притискат Русия и не помагат на Украйна;
  4. Зеленский декларира, че Украйна се преориентира от ЕС към САЩ;
  5. Зеленский се оправдава, че своето окръжение вече има само приятели на Тръмп и - главното! - тези приятели са готови да гарантират, че разследването за корупция срещу сина на Байдън ще продължи.

  След публикуването на стенограмата,министърът на правосъдието на САЩ, който е и гл.прокурор на страната, е анализирал текста и не е открил компрометиращи президента неща.

  Лидерите на ДП, които явно са били подведени за съдържанието на разговора, и са строили импийчмънта върху догадки, сега са в доста глупаво положение.
  А въпросителните за сина на вицето Байдън остават и сега за приключенията му в Украйна тепърва ще четат дори и тия американци, които много слабо се интересуват от политика.

  Ето коментар в един от рупорите на демократите - Вашингтон пост:

  https://www.washingtonpost.com/world/europe/ukraine-isnt-washingtons-top-priority-but-its-sparking-another-washington-scandal/2019/09/22/21c26156-dbf2-11e9-a1a5-162b8a9c9ca2_story.html

  Набива се впечатлението, че е доста по-умерен от изложената от г-н Карабоев позиция. Пусти южен темперамент!


 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Пропуснал съм да пейстна линк към стенограмата от разговора Тръмп - Зеленский:
  https://www.apnews.com/a328542d7c24458e8d4e271759679e68

  А ето и недостижимия коментар по темата на един журналист със собствен стил - Филип Буров:

  https://baricada.org/2019/09/25/ukraine-trump-biden/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK