Новият властелин на МВФ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новият властелин на МВФ

През следващите пет години Кристалина Георгиева ще бъде един от факторите за намиране на верните решения за преодоляването на глобалните икономически проблеми

Новият властелин на МВФ

Кристалина Георгиева стана първият управител на фонда от развиваща се държава и такава, спасена от МВФ

Кирил Кирчев
5751 прочитания

През следващите пет години Кристалина Георгиева ще бъде един от факторите за намиране на верните решения за преодоляването на глобалните икономически проблеми

© Reuters


Георгиева поема ръководството в момент на забавяне на глобалната икономика, търговска война между САЩ и Китай и неясен изход от Brexit.

"Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива."

Това изречение от изявлението на новия управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева веднага след избора й на поста през миналата седмица маркира огромните предизвикателства пред 66-годишната българска икономистка. Тя стана първият ръководител на фонда от държава с развиваща се икономика и първият от спасена от фонда страна (през 1997 г. МВФ отпусна 800 млн. долара кредит с условието за въвеждане на валутен борд, след като България беше изпаднала в тежка икономическа и валутна криза).

Втората жена начело на фонда след Кристин Лагард (която ще поеме Европейската централна банка от Марио Драги) досега беше номер две в йерархията на Световната банка. Петгодишният мандат на Георгиева започна на 1 октомври. Тя ще ръководи в труден момент важната международна финансова институция, в която членуват 189 държави.

Проблемите не чакат

Новият управляващ директор на МВФ е наясно, че ще се сблъска с ред предизвикателства. Георгиева предупреди, че способността на света да се справи с глобалния икономически спад "скоро може да бъде тествана" - през тази година икономиките на САЩ, еврозоната и Китай се забавят, а прогнозите за догодина не са по-добри. Веднага след избора тя обеща, че неин основен приоритет ще бъде да се помогне на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да се подготвят за справяне с тях.

Като в същото време няма да изпуска от поглед дългосрочната цел на фонда - да подкрепя стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота.

Първа мисия: Аржентина

Мандатът на Георгиева започва с вече развиваща се криза в един от най-честите клиенти на фонда. МВФ се бори да спаси споразумението с Аржентина за 57 млрд. долара – то е най-голямото в историята на фонда, но е заплашено да бъде торпилирано от очакваната победа на популисткия кандидат на президентските избори в страната в края на месеца, отбелязва Financial Times.

Поражението на президента Маурисио Макри на първичните избори през август отприщи валутна криза, която накара правителството да обяви капиталов контрол, макар и в сравнително мека форма. От друга страна, кандидатът за президент Алберто Фернандес, който спечели вота, все още не е представил икономическа програма, нито кой ще ръководи икономическия му екип, въпреки че вече призова за преразглеждане на сделката с МВФ. В момента инвеститорите определят като 95% вероятността Аржентина да не изпълни споразумението си с фонда през следващите пет години.

Кризата в Аржентина прави по-сериозни изгледите МВФ да трябва да предоговори или замени съществуващата програма. Въпреки че фондът защити своя подход, критиците поставиха под въпрос както мащаба на заема, така и неспособността на институцията да получи по-широка подкрепа сред аржентинската общественост.

В интервю за Bloomberg досегашният временен управляващ директор на фонда Дейвид Липтън заяви, че "нашата работа в тази обстановка е да им помогнем да преминат през този период, да им дадем съвети, да работим за евентуално възобновяване на финансовата връзка с тях, която може би трябва да изчака известно време." Той определя ситуацията в Аржентина като "изключително сложна", но отбелязва, че последните мерки на правителството "успокоиха пазарите".

Изявлението на Липтън е най-ясният индикатор, че рекордното споразумение на МВФ с Аржентина засега е замразено, включително изплащането на транша от 5.4 млрд. долара. Фондът ще изчака резултатите от вота през октомври и какви ще са политиките на следващото правителство.

Липтън, който се срещна с Макри, министъра на икономиката и президента на централната банка в Ню Йорк през миналата седмица, заяви, че МВФ ще работи с всеки, който спечели президентските избори на 27 октомври. Представители на правителството в Буенос Айрес са имали среща и с Кристалина Георгиева, като в изявление министерството на икономиката цитира Георгиева, която смята Аржентина за "основен приоритет" за фонда.

В допълнение към Аржентина вниманието на новия директор ще бъде насочено към Украйна и Пакистан, други две държави, които често прибягват до помощта на фонда, но досега не са успели да стабилизират напълно своите икономики. С ново правителство в Киев Украйна се надява да подпише споразумение с МВФ за нови заеми по-късно тази година. След месеци преговори Пакистан през юли осигури нова кредитно споразумение - въпреки опасенията на САЩ, че парите могат да бъдат използвани за погасяване на дълг към Китай - но има съмнения дали програмата ще успее.

Сблъсъкът САЩ - Китай и забавянето на икономиката

Сред предизвикателствата, очакващи Георгиева, е и евентуален провал на търговските преговори между САЩ и Китай. Тя ще има трудната задача да балансира между Вашингтон и Пекин в продължаващата втора година търговска война между двете най-големи световни икономики.

Кристин Лагард имаше стабилни отношения както с американския президент Доналд Тръмп, така и с китайското ръководство, Кристалина Георгиева - също. Но МВФ въпреки това рискува да попадне в центъра на събитията, ако САЩ или Китай възразят срещу анализите на фонда, оспорват основните му констатации или се противопоставят на спасителни програми.

Видимият ефект от сблъсъка между Вашингтон и Пекин е забавянето на глобалната икономика, което оказва по-голям натиск върху МВФ като кредитор от последна инстанция в света. Според прогнозите на фонда, които бяха многократно ревизирани надолу, се очаква световният БВП да нарасне с 3.2% през тази година в сравнение с 3.8% през 2017 г. и 3.6% през 2018 г. Тази тенденция на понижаване на растежа увеличава риска повече държави да трябва да потърсят подкрепа от МВФ.

Ще бъде ли достатъчно финансирането

Което води до въпроса ще бъдат ли достатъчни средствата на фонда. Важна задача за новия директор ще бъде финализиране на договореното от Кристин Лагард подновяване на заемното споразумение на МВФ със САЩ. Благодарение на него финансовите ресурси на фонда ще се запазят на 1 трлн. долара. Но мнозина експерти от МВФ не смятат, че това е достатъчно предвид търсенето, което може да се окаже доста голямо при нова рецесия или финансова криза.

Financial Times обръща внимание на възможността Кристалина Георгиева да се опита да постигне това, което Лагард не успя да осигури: постоянно увеличение на финансирането в замяна на промени в управлението, които биха дали повече власт на големите развиващи се пазарни икономики. Подобен ход обаче най-вероятно няма да се хареса нито на САЩ, нито на ЕС.

По-широк фокус

Множество наблюдатели смятат, че Кристалина Георгиева вероятно ще възприеме подход, подобен на този на Кристин Лагард, при управлението на МВФ, включително разширяването на фокуса върху въпроси, които досега не са били считани за основни за финансовата стабилност.

"Ние... вярваме, че тя ще бъде силен глас в борбата срещу неравенството и застъпник за действия в областта на климата и равенството между половете", казва за Financial Times Надя Даар, ръководител на офиса във Вашингтон на британската неправителствена организация Oxfam. "Тези въпроси, които оказват силно влияние върху растежа, стабилността и бедността, изискват силно политическо лидерство от МВФ сега повече от всякога."

Предвид дейността й в Световната банка и личната й история се очаква Георгиева да бъде добре запозната с финансовите проблеми в развиващите се икономики и да може добре да напасва инструментите на фонда към специфичните нужди на отделните страни. В единия от мандатите си като еврокомисар тя отговаряше за хуманитарните помощи и реакциите при кризи.

Самата Кристалина Георгиева признава, че в момента по-трудно може да се организира колективен отговор на заплахите, пред които е изправен светът днес. През следващите пет години обаче тя ще бъде един от факторите за намиране на верните решения за преодоляването на проблемите. А досегашният опит показва, че мнението на управляващия директор на МВФ се взема под сериозно внимание.

Какво е МВФ

Международният валутен фонд е създаден през 1944 г. в американското градче Бретън Уудс по време на следвоенна конференция, чиято цел е била да подготви нов ред за международните парични потоци. Целта на фонда е да осигури стабилността на международната парична система. След последната глобална икономическа криза той разшири своята компетентност и вече следи всички макроикономически и финансови въпроси, които засягат глобалната стабилност.

Славата му не е добра, защото фондът договоря кредитни споразумения с държави с икономически проблеми, а мерките са свързани с драстично свиване на разходите от правителствата и провеждането на непопулярни реформи.

Всяка година МВФ прави преглед на секторните политики на страните членки, открива потенциални рискове и предлага мерки на правителствата. Освен това изготвя глобални доклади, които се фокусират върху взаимосвързаността между страните и как икономическите рискове се разпространяват в държавите.
Георгиева поема ръководството в момент на забавяне на глобалната икономика, търговска война между САЩ и Китай и неясен изход от Brexit.

"Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.