Сделката за Brexit
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сделката за Brexit

Главният преговарящ Мишел Барние обяснява каква сделка е постигната между ЕС и Великобритания

Сделката за Brexit

ЕС и Великобритания се договориха за втори път, на ход са лидерите на съюза и британският парламент

5878 прочитания

Главният преговарящ Мишел Барние обяснява каква сделка е постигната между ЕС и Великобритания

© Reuters


Рано тази сутрин преговарящите екипи от страна на ЕС и Великобритания са постигнали сделка за Brexit. "Където има желание, има и сделка", написа в twitter председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Засега обаче не е ясно дали страните членки няма да поискат повече време, за да проучат текста (вижте тук). Така че днес има малка вероятност държавните и правителствените ръководители на 27-те да парафират споразумението.

Към обяд председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Борис Джонсън обявиха, че е постигнато споразумение от полза и за двете страни. След новината паундът рязко поскъпна спрямо долара и еврото.

Какво включва сделката?

Сделката, която трябва да гарантира, че между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да се налага граница, има четири елемента, обясни главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Първо, стоките, които влизат в Северна Ирландия ще продължават да спазват правилата на Единния европейски пазар на ЕС, така че да не се налагат проверка на границите с Република Ирландия. Това включва фитосанитарни стандарти, правила за държавни помощи, продуктови стандарти и т.н. Проверките ще се осъществяват на британските пристанища и летища, т.е. преди да стъпят на ирландска територия. Тава до известна степен те не е новост - и сега съществуват проверки за селскостопанските стоки, които влизат от Великобритания в Северна Ирландия, тъй като остров Ирландия е единна фитосанитарна зона.

На второ място Северна Ирландия ще остане част от митническата територия на Великобритания, така че Лондон да може да сключва споразумения за свободна търговия и те да важат за цялата територия на Обединеното кралство. Върху стоките, които влизат в Северна Ирландия, и които ще останат на нейна територия, ще се прилагат британските тарифни ставки. Ако обаче стоките са предназначени за ЕС или има риск да попаднат на европейска територия, ще се прилагат европейските ставки. Правилата, които ще се следват, за да се установи този риск тепърва трябва да бъдат договорени, за да се избегна масирана контрабанда.

На практика британските власти ще трябва да събират приходи от името на ЕС, т.е. в някаква степен ще продължат да правят вноски в бюджета на ЕС.

Третата част от сделката се отнася до ДДС. Британските власти ще събират и данък добавена стойност за стоките, които влизат в Северна Ирландия, но ще попаднат в ЕС. Това е възможно най-комплексната част от сделката, тъй като данъкът се начислява по цялата верига на доставка на една стока и понякога е трудно да се установи какъв точно трябва да бъде данъчният режим. За това, отново, както при тарифите, ако има и най-малък риск стоките да не останат във Великобритания или Северна Ирландия, ще се прилагат европейските ставки. Барние призна, че пробив по въпроса за ДДС е бил постигнат едва ранните часове на четвъртък.

Четвъртият елемент от сделката е, че Законодателното събрание на Северна Ирландия ще може с просто мнозинство, но от двете основни партии - юнионистите и националистите, да отхвърли сега договорените правила. Това може да стане четири години след изтичане на преходния период в края на 2020 г. Ако това се случи, ще има преходен период от още две години, след което те ще спрат да се прилагат. На практика това означава, че сега договорената сделка за ирландската граници ще е е валидна поне седем години, или дори повече, тъй като такова двойно мнозинство е трудно да се постигне.

Повечето британски медии коментират, че новият план ще доведе до третиране на Северна Ирландия по различен начин от останалата част от Обединеното кралство - нещо, за което северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP), коалиционния партньор на консерваторите, има големи опасения.

Какво предстои?

Днес лидерите на 27-те страни членки да парафираха сделката, която след това ще трябва да бъде ратифицирана от Европейския парламент. След това Европейския съвет ще може да одобри окончателно постигнатото споразумение.

В събота британският парламент се събира на извънредно заседание, на което да обсъди и гласува постигнатите договорености. Днес сутринта коалиционният партньор на консерваторите DUP заяви, че не може да подкрепи сделката, предвиждаща да бъде прокарана регулаторна и митническа граница в Ирландско море. След новината, че тя е договорена, от партията отново заявиха, че не променят позицията си.

— David Blevins (@skydavidblevins) October 17, 2019

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че сделката изглежда "дори по-лоша" от тази на Тереза Мей и трябва да бъде отхвърлена от британския парламент.

— BBC Politics (@BBCPolitics) October 17, 2019Според агенция Reuters предстоящото заседание на Камарата на общините ще е първата работна събота за британските депутати от войната за Фолклендските острови през 1982 г. Има вероятност опозицията да се опита да прокара и нов референдум, с които да се одобри или отхвърли постигната днес сделка.

Ако това се случи, вероятно ще се наложи ново отлагане на Brexit, въпреки че днес, по време на пресконференцията с британския премиер Борис Джонсън, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не вижда причина за това. При условие, че все пак Великобритания се принуди да поиска отсрочка, ЕС няма как да й откаже.

Първи реакции

На пресконференцията в Брюксел след края на преговорите Мишел Барние, заяви, че има доверие в способността на Борис Джонсън да прокара тази сделка през британския парламент. До този момент Камарата на общините на три пъти вече отхвърли споразумение за напускане на Великобритания, което беше договорено между ЕК и предшественика на Джонсън - Тереза Мей.

Барние каза още, че след като кабинетът на Борис Джонсън е отхвърлил всички възможно схеми за по-близко сътрудничество - оставане в Единния пазар или в Митническия съюз, в политическата декларация, която днес ще бъде гласувана от лидерите на ЕС, ще се призовава за амбициозно споразумение за свободна търговия "без мита и квоти".

Холандският премиер Марк Рюте обяви, че е доволен от окуражителната новина, но предстои лидерите да проучат детайлите. Повечето премиери и президенти на страните членки които участваха в заседанието на Европейския съвет коментираха, че това е бил последния възможен момент, за да се избегне хаотичното напускане на Великобритания от ЕС.

Кой къде "клекна"?

На пръв поглед, ЕС е направил повече отстъпки, за да се стигне до сделката. На първо място т.нар. "предпазна клауза" за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия на практика отпада. Това беше основният проблем пред ратификацията на Споразумението за напускане от британския парламент. Ключовият момент в клаузата беше, че тя ще се прилага - т.е. Северна Ирландия остава регулаторно част от Единния пазар и Митническия съюз на ЕС, докато не се намери алтернативно решение, така че да не се налага изграждането на "твърда" граница между двете части на острова.

Досега Брюксел отхвърляше всяка възможност Великобритания да може да се оттегли едностранно от споразумението за ирландската граница. Преди това преговарящите от името на ЕС настояваха, че след ратификацията от британския парламент не трябва да има друг орган, който да може да отхвърли споразумението. Сега такава възможност вече се дава, което Борис Джонсън безспорно ще изтъкне като своя победа. В същото време Джонсън настояваше северноирландския парламент да има думата преди влизането в сила на новия режим, което не се сбъдна. В допълнение на това, условието за двойно мнозинство в северноирландското законодателно събрание (т.е. необходимостта и двете основни партии в него да одобрят) прави много трудно отхвърлянето на сделката, което позволява да няма граница между двете части на Ирландия.

Дипломат от страна членка, участвал в работната група по Brexit в Съвета на ЕС, каза че много негови колеги са бесни от споразумението, тъй като на практика е бил изтрит над една година труд. Разликата сега е, че Република Ирландия, която най-много държеше на "предпазната клауза", е съгласна с новата договорка. Вероятно затова и Мишел Барние каза по време на пресконференцията си, че позицията на ирландския премиер Лео Варадкар е била решаваща за пробива в преговорите.

ЕС се съгласява и с друга червена точка на Борис Джонсън - Северна Ирландия да не остане част от митническата територия на ЕС. Крайните брекзитъри в консервативната партия виждаха в тази перспектива практическо разчленяване на Великобритания. Именно затова те отхвърлиха първоначалната оферта на ЕС, която предлагаше именно това, като предишният британски премиер Тереза Мей договори с Брюксел цяла Великобритания да се ползва от този режим. Това притесняваше някои страни членки, тъй като по този начин напускащото Обединено кралство можеше да се ползва с всички привилегии на членството в ЕС, но не и да внася пари в неговия бюджет или да спазва други правила. За британския бизнес обаче предложението на Мей беше по-изгодно, тъй като компаниите в цялата Великобритания щяха да имат безпрепятствен достъп до европейския пазар.

Решението Северна Ирландия да остане в две митнически юрисдикции на теория спазва изискванията на ЕС, но не решава проблема с възможната контрабанда. Отстъпката на Лондон е, че митническите проверки ще се правят във Великобритания, а не както британският кабинет предлагаше в Северна Ирландия.

Джонсън печели и по още една линия. Британският премиер беше твърд противник на възможността Великобритания да остане част от Единния пазар или Митническия съюз, както настояваше, че отношенията с ЕС трябва да се регулират от споразумение за свободна търговия. Въпреки че Брюксел няма думата по този въпрос, предпочитанието очевидно беше Обединеното кралство да остане максимално близо до 27-те.

Рано тази сутрин преговарящите екипи от страна на ЕС и Великобритания са постигнали сделка за Brexit. "Където има желание, има и сделка", написа в twitter председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Засега обаче не е ясно дали страните членки няма да поискат повече време, за да проучат текста (вижте тук). Така че днес има малка вероятност държавните и правителствените ръководители на 27-те да парафират споразумението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Британските вестници са скептични, че тази сделка ще мине през парламента. Англичаните искат да вземат всичко от ЕС, но да не дадат нищо в замяна, което няма как да се случи.

 • 2
  chichi01 avatar :-(
  Чичи (Ice Man's fan)

  Това са тотални врели некипели!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.