Колко помагат фондовете на ЕС за растежа в Централна и Източна Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко помагат фондовете на ЕС за растежа в Централна и Източна Европа

Reuters

Колко помагат фондовете на ЕС за растежа в Централна и Източна Европа

След присъединяването си към Европейския съюз икономиките на държавите от Вишеградската четворка и балтийските страни значително нарастват, главно благодарение на средствата от ЕС

Пламена Кацарова
3658 прочитания

Reuters

© Reuters


Фондовете на Eвропейския съюз (ЕС) пpoдължaвaт дa ca вaжeн изтoчниĸ зa paзвитиeтo нa икономиките на страните от Централна и Източна Европа. Сред основните и най-често цитирани положителни ефекти от членството им е достъпът до средства от европейските фондове и възможностите за целенасочени инвестиции в приоритетни икономически дейности, които те създават. Усвояването на еврофинансирането обаче далеч не е равномерно разпределено в отделните области и общини на страната, а влиянието им върху местните икономики не е еднозначно. Това се казва в анализ на сайта EDJNET.

Методите

Представянето на унгарската икономика и растежът на БВП могат да бъдат анализирани от няколко различни перспективи. От една страна, може да се направи сравнение със западноевропейските страни, което би било амбициозен подход, тъй като тези държави, които са започнали от много по-високо ниво, успяват да регистрират по-големи печалби дори при по-нисък темп на растеж. Въпреки по-слабия ръст обаче все още има голяма пропаст между номиналните стойности на БВП на развитите икономики в ЕС и останалите държави.

Данните могат да бъдат разгледани самостоятелно, което би било подвеждащо, защото дори и числата да показват, че икономиката се е развила през последните години, растежът не е толкова очевиден, особено ако вземем предвид регионалните конкуренти. В голямата вълна на разширяване на ЕС през 2004 г. десет държави членки се присъединиха към общността – четирите вишеградски страни, трите балтийски държави, Кипър, Малта и Словения.

Оценката на Европейската комисия включва растежа на БВП за всички страни от ЕС (или бъдещи страни членки) от 2000 г. насам. За първите 15 години от периода данните се представят средно за пет години, а от 2015 г. се виждат и годишните стойности на растежа. На пръв поглед представянето на Унгария е забележително слабо между 2004 г. и 2014 г. През първите пет години (2004 - 2009) се постига средно годишно увеличение от 0.5%, а през следващите пет то нараства до 1.4%. И при други страни числата са нетипични – Полша (ръст през първите 5 години членство от 4.7%, а през вторите - 3%), Словакия (5.1% и 2.7%), Румъния (4.7% и 1.4%), Литва (2.4% и 3.7%). Тази разлика ще бъде отразена и по-късно в данните за общия ръст на БВП.

Причините

Причините за слабия ръст на унгарската икономика през първите десет години от членството на страната в ЕС са няколко – безотговорността на държавните органи, задлъжнялостта на населението по рискови заеми в чуждестранна валута и увеличението на заплатите от правителството на Петер Медеши без икономическата основа за това. Вследствие на последното заради прекомерното потребление бюджетът на страната излиза извън контрол. За да бъде стабилизирана икономическата ситуация, премиерът Ференц Дюрчани взе мерки и растежът на икономиката се забави.

Унгария получава средствата от ЕС много бавно – сумите за периода 2007 - 2013 г. започнаха да пристигат едва след 2009 г. Тогава ефектът от тях не беше усетен заради настъпилата икономическа криза, която засегна растежа на всички икономики. Според университетския преподавател и бивш държавен секретар по икономика Золт Бекси е ясно видимо, че конвергенцията при новите държави членки е по-видима през първата половина на десетгодишния период 2004 - 2014 г., като единствено изключение в случая е Унгария.

В същото време забавянето на реалната конвергенция след кризата е валидно както за страните от ЕС, които се присъединиха към еврозоната, така и за тези, които не са. От тази гледна точка еврозоната не показа значителни предимства по отношение на конвергенцията, но ситуацията не е еднаква, що се отнася до сигурността на финансовата система или по отношение на конвергенцията на цените и заплатите. Експертът акцентира и върху факта, че оценява националната си валута непрекъснато и може би в най-голяма степен в региона, за да намали заплатите, изчислени в евро. Причините за това са свързани с конкурентоспособността – чехите обаче, които също не са в еврозоната, не предприеха подобни мерки.

Ако разгледаме данните за растежа на БВП след 2015 г., разпределени по години, резултатите на Унгария се подобряват, но средностатистически не са по-добри от тези на конкурентите й. Същото представяне на икономиката, а в някои случаи и по-добро, се наблюдава и в Чехия, Словения, Полша, Словакия, а в някои години дори и в Румъния и Малта. Бекси подчертава, че балтийските страни например не са инвестирали средствата от ЕС в неустойчива инфраструктура, спортни зали и железопътна линия, както е в Унгария, затова и растежът им е по-добър. Инвестициите там са не в пътна инфраструктура, а в образование и бизнес развитие.

В допълнение към това Унгария получи малко пари от програмата, подпомагаща научните изследвания и иновациите, "Хоризонт 2020" в размер на 80 млрд. евро. Нито един проект в Централна и Източна Европа не успя да получи финансиране над половина милиард евро.

Впечатляващо е също така, че структурните фондове са много силно представени в публичните инвестиции. За да се поддържа баланс, за конвергенцията ще са необходими много повече инвестиции в частния сектор, но частните инвестиции в Унгария почти не са се увеличили през последните години. Освен това програмата за насърчаване на предприемачеството и създаването на работни места на Европейската комисия - планът "Юнкер", не създаде много стойност в региона.

Сумата, отпусната от ЕС на десетте държави членки, възползващи се от структурните фондове за периода 2004 - 2020 г., е в размер на 365.2 млрд. евро, като Унгария е получила 55.2 млрд. евро. Според Европейската комисия това е допринесло за 2.6% от годишния БВП на съответните държави. В тези десет страни живее 14% от населението на ЕС, но те допринасят за едва 7% от БВП на ЕС. Въпреки това в сравнение със средното за ЕС брутният вътрешен продукт на десетте страни е нараснал с 3.3% повече през последните 15 години.

"Налице е количествен скок в относителната конвергенция, но също така започва да се наблюдава забавяне в страните, които се справят по-добре. Ако няма конвергенция в иновациите и образованието, изследванията, патентите, ако производителността на местните малки и средни предприятия е слаба, ако способността за собствени капиталови инвестиции е слаба, тогава няма да има значителен напредък", коментира Бекси. Ситуацията при десетте страни е малко по-добра, отколкото в Южна Европа, смята експертът, където реалната конвергенция е практически отрицателна.

Растеж на БВП на човек от населението (2003 - 2017)

Според доклад на Брюксел БВП на човек от населението в Унгария се е увеличил с 57% между 2003 и 2017 г., което е със 7% над средното за ЕС. Сред балтийските и страните от Вишеградската четворка обаче Унгария е на последно място по растеж.

Проведени са две големи проучвания относно влиянието на програмите на ЕС за сближаване за периода 2007 – 2013 г. върху растежа на унгарския БВП от KPMG и GKI Economic Research. Без средствата на ЕС между 2006 г. и 2015 г. унгарският БВП би се свил с 1.8%, докато заради фондовете на ЕС той нараства средно с 4.6%.

Бекси смята, че данните за високия растеж на Унгария се дължат на икономическата политика и на спокойна външна среда и отчасти на високото ниво на финансиране от ЕС. "Растежът е голям успех, но предизвикателството е да използваме тези добри времена възможно най-структурно. Заетостта нарасна, което е чудесно, но този голям резерв е на път да намалее и бъдещето се определя от това дали можем да продължим напред с интензивна производителност", коментира експертът.

Статията е публикувана в рамките на проекта EDJNET, в който "Капитал" е партньор.

Фондовете на Eвропейския съюз (ЕС) пpoдължaвaт дa ca вaжeн изтoчниĸ зa paзвитиeтo нa икономиките на страните от Централна и Източна Европа. Сред основните и най-често цитирани положителни ефекти от членството им е достъпът до средства от европейските фондове и възможностите за целенасочени инвестиции в приоритетни икономически дейности, които те създават. Усвояването на еврофинансирането обаче далеч не е равномерно разпределено в отделните области и общини на страната, а влиянието им върху местните икономики не е еднозначно. Това се казва в анализ на сайта EDJNET.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Въпреки нечовешката корупция, която ни залива отвсякъде, икономиката на България в момента съществува само и единствено благодарение на еврофондовете. България в момента просперира не благодарение, а ВЪПРЕКИ поредното престъпно правителство на Бойко Борисов.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  Да така е. С една ръка дават, с други две прибират. Държат ни на акумулатори. Безброй регулации, унищожихме си икономиката за да ги спазваме. В същото време отвън ни заливат със субсидирана продукция.

  Голям БВП имаме.. само дето едно ВиК даже не можем сами да си поддържаме, пък какво да кажем за другата инфраструктура. След 30 години демокрация и 12 в ЕС и не знам си колко години преди това присъединителни фондове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капанът AstraZeneca

Капанът AstraZeneca

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK