Германия може да е влязла в рецесия през септември

Проблемите в производството и износа имат отрицателен ефект върху икономиката, пише в доклад на Бундесбанк

В месеците юли-август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство
В месеците юли-август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство    ©  Reuters
В месеците юли-август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство
В месеците юли-август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство    ©  Reuters
Дали страната е влязла в рецесия ще се разбере през ноември, когато ще има точни данни.

Германската икономика може да се е свила за второ поредно тримесечие, което означава, че най-голямата икономика на Европа е влязла в рецесия. Това става ясно от последния месечен доклад на Бундесбанк. Въпреки това от централната банка отбелязват: "Все още не е настъпила рецесия в смисъла на ясен, основан и продължителен спад в икономическото производство с недостатъчно използван капацитет."

Докладът на централната банка идва, след като в края на миналата седмица германското правителство преразгледа надолу прогнозата си за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2020 г.

Какво казват от Бундесбанк
Има "малко признаци за устойчиво възстановяване на износа и стабилизация в индустрията".

В периода април-юни тази година германската икономика се сви с 0.1%. Ако има спад и през третото тримесечие, най-страшните опасения на Берлин ще се сбъднат и Германия официално ще е в рецесия. Дали обаче това се е случило, ще разберем едва в средата на ноември, когато Федералната статистическа служба (Destasis) трябва да публикува данните си. В по-ранни доклади на германската централната банка се намекваше, че през лятото може да се стигне до лек спад в ръста на БВП заради конюнктурно нормализиране.

В доклада на Бундесбанк се казва, че ориентираната към износ промишленост "продължава да отслабва" през третото тримесечие, докато ориентираните към вътрешния пазар сектори "продължават да стимулират растежа". Авторите отбелязват, че продажбите в ритейл сектора поддържат високи нива, както и че ситуацията на пазара на труда продължава да е добра. В същото време в месеците юли-август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство. Производството на междинни и потребителски стоки също пада, докато производството на капиталови стоки стагнира, а производството на медицинско оборудване и материали расте.

Берлин понижи очакванията

В края на миналата седмица дойде и поредният сигнал за проблеми в германската икономика, след като правителството понижи прогнозата си за 2020 г. от 1.5% на 1%. При публикуването на информацията министърът на икономиката Петер Алтмайер също обърна внимание на факта, че производството и износът се свиват, докато силното вътрешно търсене стимулира други сектори. По-рано през годината водещите икономически институти в страната също намалиха очакванията си.

Според Алтмайер дори в тези условия няма опасност от икономическа криза.


1 коментар
  • 1
    crusible avatar :-?
    crusible

    Лошо, настинките на германската икономика се усещат като пневмонии у нас!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход